Aia- ja metsamarjade ning -taimede pikemaajalise säilitamise üks võimalusi
mooside-mahlade valmistamise ning soolamise, marineerimise ja hapendamise
kõrval on ka nende kuivatamine.
Kuivatatud aia- ja metsasaadustest võib kerge vaevaga
valmistada kisselle, küpsetisi, kastmeid jt roogasid, maitsetaimi ja -juurikaid
kasutada toitude maitsestamiseks jne.
Kuivatamisel
eemaldatakse viljadest suurem osa vett Kui värske puuvili, marjad, köögivili ja
seened sisaldavad 65-96% vett, siis
kuivatatult on neis vett ainult 10-20%. Kvaliteetselt kuivatatud tooted on
ilusa värvusega, painduvad ja meeldiva lõhnaga, kuivatatud marjade ning
luuviljade koor peab olema terve. Kuivatatud aiasaadusi tuleb säilitada kuivas
ning õhurikkas kohas.
Parimate omadustega kuivatatud puuviljade, marjade,
köögiviljade ja seente saamiseks on vajalikud järgmised tingimused:
• kuivatatavad viljad ja taimed peavad olema värsked, mitte ülevalminud,
kuiva ilmaga korjatud
• ühel sõelal, restil või alusel kuivatatav materjal peab olema ühest
sordist või liigist ja ühesuuruselt tükeldatud
• kuivatamine peab toimuma võimalikult kohe peale viljade koristamist ja
igale viljale nõutava temperatuuri juures
• kuivamise ajal tuleb kuivatatavale materjalile tagada võimalikult
rikkalik sooja või kuuma õhu juurdevool, selle
põhjalik kokkupuutumine kuivatatava materjaliga ning niiske õhu äravool.
Kunstlik soojus
Viljade, maitsetaimede ja -juurikate ning seente kuivatamiseks kunstlikus soojuses võib
kasutada pliidi, praeahju, ahju või eriküttekolde soojust. Vajalikuks abinõuks
kuivatamisel kunstlikus soojusega on kuivatussõelad või -restid. Sõelte põhjad
valmistatakse happekindlast või roostevabast traadist või võrgust (võib
kasutada ka hõbedakoelist riiet). Tavaliselt asetatakse 5-7 sõela üksteise
peale. Kui kasutad sõelu pliidil või praeahjus
kuivatamiseks, peavad sõelad olema varustatud metalljalakestega; nende
puudumisel aseta alumise sõela nurkade alla käepärasest mittesüttivast
materjalist 2-3 cm klotsid, mis takistavad raami põlema süttimist ja võimaldavad
soojal õhul paremini alt üles voolata. Praeahjus kuivatamisel peab kogu
kuivamisaja vältel praeahju uks olema avatud, et võimaldada niiske õhu
väljapääs ja värske õhu juurdepääs kuivatatavale ainele.
Kuivatussõelte
puudumisel võid edukalt kuivatada ka harilikel küpsetusplaatidel, mis tuleb
katta puhta paberiga (nt. küpsetuspaber). Paberi alla pane lehtpuupilpaid ja
torgi paber tihedalt peenikesi auke täis, et võimaldada sooja õhu juurdepääs ka
altpoolt.
Väiksemaid
koguseid on võimalik kuivatada ka pliidipinnal, mis kaetakse puhta paberiga
(nt. küpsetuspaber). Pliidi soojust võib kasutada ka nii, et kuivatatavad õunad
või seened aetakse kas noorile või happekindlale metallvardale, mis
kinnitatakse pliidi kohale.
Päikesesoojus
Olenevalt
ilmastikuoludest on puuvilju, marju, köögivilju, maitsetaimi jne. võimalik
kuivatada ka päikesesoojust kasutades. Kuivatada ei või päikesepaistel, sest sellisel juhul kannatab kuivatatava
materjali väärtus. Päikesepaistelise ilmaga pange viljad või taimed kuivama varjulisse kohta, kus on
kerge tuuletõmbus, ning katke kaitseks putukate eest marliga. Ilmade halvenedes
võib kuivatamist jätkata kunstlikus soojuses.
Metsmaasikate kuivatamine
Valminud, kuiva
ilmaga korjatud metsmaasikaid kuivatada üks päev õues (õhulises ja varjulises
kohas), kuni marjad on närbunud. Seejärel järelkuivatada marjad ahjus või pliidil umbes 40-45°C juures. Kui soovid metsmaasikaid
kasutada tee valmistamiseks, korja need koos varte, väikeste lehtede, valmimata
marjade ja varre küljes olevate õitega.
Juurviljade kuivatamine
Kuivatamiseks
sobivad suurepäraselt ka kõik juurviljad. Need pestakse, kooritakse ja
lõigatakse õhukesteks viiludeks või ribadeks.
Kuivatamiseks mõeldud juurviljad võib ka jämeda riivi või koogikombaini abil
peenestada. Kuivatatud
juurviljade maitse ja värvus jäävad paremad, kui juurviljatükke enne kuivatamist
kupatada. Olenevalt tükkide suurusest on sobilik kupatamisaeg 2-5 minutit. Juurvilju kuivatatakse temperatuuril kuni 50 kraadi. Piisavalt
kuivanud juurviljad on kõvad.
Mustikate kuivatamine
Mustikad
sobivad kuivatamiseks eriti hästi. Kuivata valminud, kuiva ilmaga korjatud
terveid marju üks päev õues (õhulises ja varjulises kohas), kuni marjad on
närbunud, ning järelkuivata ahjus või pliidil. Soojade ilmadega kuivavad
mustikad ka õues, pööningul või rõdul
lõplikult. Ahju või pliidi soojuses
kuivatamiseks sobib algul 40-45°C, millega väldid marjade lõhkemist ning
kleepumist kuivatussõela või üksteise
külge. Lõpeta kuivatamine 45-50°C juures. Korralikult kuivatatud
mustikad on elastsed, ei purune sõrmede vahel pigistades ega eralda mahla.
Õunte kuivatamine
Kuivatamiseks
sobivad küpsed õunad. Hästi sobivad selleks ka näiteks tugeva tuulega puudelt
varisenud õunad. Peale koristamist lase õuntel paar päeva seista ja seejärel
kuivata. Kui võimalik, kuivata
erinevad sordid eraldi, sest neil on erinev kuivamisaeg. Kuivatamiseks sobivad
paremini hapud ja magushapud kõvema viljalihaga õunad.
Õunad vajavad
kuivamise algul kõrgemat (umbes 80°C) ja lõpupoole jahedamat (40°C)
temperatuuri. Restidel kuivatamisel tuleb algul restide paigutust umbes 30
minuti järel muuta, tõstes alumise resti ülemiseks jne. Kuivamise
kiirendamiseks võib õunu kuivamisaja jooksul paar korda jahutada. Kuivamise aeg oleneb õunte suurusest ja sordist. Keskmiselt kestab see
kunstlikus soojuses kuivatamisel 6-7 tundi. Parast kuivatamist lase õuntel l-2
päeva lahtiselt õhu käes seista, neid vahetevahel segades.
Koorimata õunte
kuivatamine: Pese õunad, nõruta, eemalda õie- ja varreosad, plekilised ja
vigastatud kohad ning kuivata kas neljaks või
väiksemateks osadeks või ratasteks
lõigatuna. Restil kuivatamisel on soovitav laduda õunatukid koorega vastu
resti. Õunatükke võid kuivatada ka nöörile aetult.
Kooritud õunte
kuivatamine: Kooritud õuntelt eemalda südamikud. Lõika õunad ratasteks,
viiludeks või jäta terveks. Aseta
õunad restile ja pane kuivama. Heledama värvusega kuivatatud õunte saamiseks
on oluline, et kuivatamine algaks kohe peale koorimist ja tükeldamist. Tumenemise
vältimiseks võib õunad kohe parast koorimist ja tükeldamist asetada 1-2
minutiks 0,1% sidrunhappelahusesse, mille järel õunad tahendatakse ja
asetatakse restile. Kooritud õunte kuivatamist alusta 80°C juures ning
kuivatamise jooksul vahenda temperatuuri.
Soovi korral võid kuivatada ka õunakoored, sest neist
saab valmistada maitsvat teed.
Tomatite kuivatamine
Võta kuivatamiseks väikesed punased tomatid. Pese need, kuivata, lõika
piki vilja pooleks või neljaks ja
eemalda vesine seemnetega osa. Seejärel aseta tükid kuivatusrestile
lõikepinnaga ülespoole ja kuivata 70°C juures.
Maitsejuurikate ja porru kuivatamine
Maitsejuurikad on
seller, petersell, mädaroigas jts. Kuivatamiseks võid kasutada näiteks
koristamisel vigastatud ja värskelt säilitamiseks mittesobivaid juurikaid ning
porrusid. Pese maitsejuurikad, vajadusel kaabi, lõika ribadeks ja kuivata 80°C
juures. Mädaroika võid parast kuivatamist pulbriks tampida või jahvatada ning säilitada väikeses
suletud purgis.
Porrut
tuleb väga hoolikalt pesta. Eriti tuleb jälgida, et lehtede vahele ei jääks
mulda. Lõika ära juured ja lehed sealt, kus nad hakkavad hargnema. Lõika porru
pikuti pooleks või neljaks, siis
põiki kolmeks või neljaks, raputa
saadud ribad lahti ja kuivata 80°C juures.
Maitsetaimede kuivatamine
Paljusid meie
aedades ja põldudel kasvavaid taimi võib kasutada toitude maitsestamiseks. Meie
aladel kasvavatest maitsetaimedest on tuntumad basiilik, estragon, kadakamari,
köömen, majoraan, münt, petersell, seller, pune (enam tuntud oregano nime all),
salvei, sidrunmeliss ja tüümian ehk aed-liivatee. Maitsetaimi kuivatatakse
suvel väljas, päikese eest varjatud ja kerge tuuletõmbusega kohas. Neid võib
kuivatada ka näiteks pööningul, rõdul, tühjas toas, kõrvalises trepikojas vms.
Päike rikub maitsetaimede värvuse ja päikesekuumuses lenduvad ka eeterlikud
õlid. Samuti ei ole maitsetaimede kuivatamiseks sobilik pliidi või ahju soojus.
Maitsetaimi
kuivatatakse ajal, mil nad on kõige lõhnavamad ja õrnemad, neid võib korjata
ainult kuiva ilmaga. Maitsetaimede kuivatamise sobilik kestvus on 1-2 päeva.
Kuivatatud maitsetaimi säilita suletud nõudes.
Mugulsibulate kuivatamine
Koori sibulad,
lõika ratasteks ja kuivata 70°C juures.
Seente kuivatamine
Seened sobivad
suurepäraselt kuivatamiseks. Kuivatatavad seened peavad olema noored, värsked
ja kuiva ilmaga korjatud. Kuivatamiseks kasuta ainult mahedamaitselisi seeni
nagu kivi-, haava-, kasepuravikke, sampinjone, sirmikuid, austerservikuid jne.
Kuivatatavaid
seeni ei pesta. Puhasta seened kohe pärast korjamist puhta pintsli abil mullast
ja prahist. Noored väikesed seened kuivata tervelt või poolitatult. Suurtel seentel lõika kübar jala küljest, kübara
alt eemalda lehekesed või torukesed
ning lõika seenejalg ja -kübar tükkideks. Aseta seened kuivama õhukese kihina
algul 50°C, hiljem 70-80°C.
Tervena
ja poolitatuna kuivatatavad seened pane restile kuivama, jalg ülespoole. Võid
seeni kuivatada ka nöörile aetuna sooja õhu tõmbusse riputatuna. Suvel ilusa
ilmaga võid seeni kuivatada ka õues, varjulises ja kerge tuuletõmbega kohas.
Kuivatatud seened, eriti sirmikud, kivipuravikud jt. võid jahvatada
seenejahuks, mis sobib suurepäraselt kastmete, suppide ja veel mitmete roogade
maitsestamiseks.
Soovitusi säilitamiseks
Kuivatatud
köögiviljad, marjad ja puuviljad säilivad järgmise saagini ja kauemgi. Ürdid
tuleks aasta jooksul ara kasutada, kuna ajaga nende aroom tuhmub ja
maitseomadused taanduvad.
Kuivatatud
toiduained on soovitav sulgeda tiheda kaanega klaas- või plekkpurkidesse. Sobivad ka paberkotid, eriti kui kuivatatud
tootes on säilinud jääkniiskus. Hoiuruum peaks olema kuiv, pime ja jahe.
Säilitamise
eesmargil kuivatatud aia-ja metsasaadusi peaks vahel kontrollima-kui neile on
hoiuajal tekkinud hallitus, tuleb need tingimata ara visata.
Allikas: wwwkokaraamat.ee
OSTUMÕNU 2004 august