Rasvad on süsivesikute kõrval organismi tähtsad
energiaallikad, sisaldavad ka rasvas lahustuvaid vitamiine ning on vajalikud
nende imendumiseks. Toidurasvad on olulised sapi väljutajad. Kui toidurasva on
vähe, eritub ka sappi vähe ning see peetub sapiteedes, kus sapis olevad soolad
ladestuvad ja võivad põhjustada sapikivisid.
Rasvad on organismi võimsaim energiaallikas, vajalikud ka
ajutegevuseks ning ainevahetust reguleerivate ainete sünteesil.
Küllastamata rasvhapped on tervislikud
Taimeõli on peaaegu puhas taimne rasv, mis koosneb peamiselt
küllastamata rasvhapetest - need on tervislikud ning organism omastab neid hästi.
Rasvad sisaldavad kolme tüüpi rasvhappeid:
• küllastunud rasvhapped
• monoküllastamata rasvhapped
• polüküllastamata rasvhapped.
Loomsetes rasvades on ülekaalus küllastunud rasvhapped,
taimsed rasvad aga sisaldavad palju mono- ja polüküllastamata rasvhappeid.
Tihti nimetatakse loomseid rasvu ka tahketeks rasvadeks ja taimseid
vedelateks, kuid see on tinglik jaotus. Mida vedelam on rasv oma loomulikus
olekus, seda rohkem leidub selles tervislikke, küllastamata rasvhappeid.
Saame ka asendamatuid rasvhappeid
Mõningaid rasvhappeid ei ole organism võimeline ise tootma, mistõttu
peab neid saama valmis kujul toiduga. Neid nimetatakse asendamatuteks
rasvhapeteks, mis jagunevad
- oomega-3 rasvhapeteks
- oomega-6 rasvhapeteks.
Kõiki neid leidub taimeõlides, oomega-6 rasvhappeid rohkem
just oliivi- ja linaõlis.
Asendamatutel rasvhapetel on organismis mitu ülitähtsat ülesannet:
need kindlustavad rakumembraanide häireteta talitluse, nendest lähtub mitme
bioaktiivse aine süntees ning neid on vaja häireteta ainevahetuse kulgemiseks.
Et ei tekiks vitamiinipuudus
Rasvadel, sealhulgas taimeõlidel, on oluline tähtsus rasvlahustuvate
vitamiinide seisukohalt. Toidu bioloogilist väärtust ei hinnata üksnes valkude,
rasvade ja süsivesikute sisalduse põhjal, vaid ka vitamiinide järgi. Vitamiinidel
on oluline osa rasva ja süsivesikute muutmisel energiaks ning luu- ja sidekoe
moodustumisel. Vitamiinid jaotatakse kaheks:
-rasvlahustuvad vitamiinid (A-, D-, E- ja K-vitamiin)
-vesilahustuvad vitamiinid (B-kompleksi vitamiinid ja
C-vitamiin).
Kui toidus ei ole piisavalt rasva, võib meil tekkida
rasvlahustuvate vitamiinide puudus, olgugi et sööme neid vitamiine ehedal
kujul või nendest rikkaid, kuid rasvavaeseid toiduaineid.
Rasvana on taimeõlid väga tervislikud ka seetõttu, et need ei
sisalda kolesterooli nagu kõik teisedki taimsed toiduained. On teada, et vere kõrge
kolesteroolisisaldus soodustab ateroskleroosi, mis võib põhjustada südame pärgarterite
umbumist. Kuid just polüküllastamata rasvhapped, mida leidub taimeõlis,
vahendavad vere kolesteroolitaset.
2-3 supilusikataiest päevas piisab
Et mitmekülgseks tervislikuks toitumiseks vajame nii loomset
kui ka taimset rasva, on tavainimesele selge. Kahtlane, kas seda mõistavad
taimetoitlased ja väga ranget dieeti pidavad kaalulangetajad. Kui organism jäetakse
varasest noorusest peale ilma asendamatutest rasvhapetest või
rasvlahustuvatest vitamiinidest, võivad sellega täiseas kaasneda
ebameeldivused (nahakuivus, pahaloomulised kasvajad, veresoonte ummistused ja
jäikus, südamehaigused, lihaste kärbumine, soolepõletikud jm). Loomulikult ei
tohi rasvadega liialdada, sest liig soodustab kehakaalu tõusu, südame- ja
veresoonkonnahaigusi, vähki jt tõbesid. Seda kõike eriti loomsete rasvadega
liialdamisel. Kuid ei tasu vaimustusse sattuda ka soovitusest "mida
rohkem toiduõli, seda kasulikum tervisele".
*rasva osakaal päevasest toiduenergiast ei või olla alla
20-25% ega üle 30%.
* Üldisest toidurasvast kogu toidus peab 1/3 olema taimne
rasv (taimeõli)
* Normaalse kehaehitusega täiskasvanu vajab päevas keskmiselt
1 g rasva 1 kg kehakaalu kohta. Seega 2-3 sl täisväärtuslikku õli päevas on
piisav kogus, mitte arvestada majoneesi ja määrdemargariiniga sissesöödud õli.
Biokeemilised uuringud on näidanud, et õlide (ka kalaõlide)
kestev liigtarbimine võib kasu asemel tuua kahju. Nii suureneb risk haigestuda vähktõppe,
veri võib muutuda liiga vedelaks ning veresoonte lupjumine võib hoopis
hoogustuda.
Inimese toidus peavad iga päev esindatud olema kõik 3 tüüpi
rasvad. Arvestades seda, et nii liha- kui ka piimatoodetega saame tihti isegi
liiga palju küllastunud rasvu, peame tasakaalustamiseks saama taimseid toiduõlisid
vastavalt soovitustele.
Taimeõli kahel viisil
Taimeõli valmistatakse õlitaimede seemnetest, viljadest ja
tuumadest, samuti teraviljaidudest.
Õli saadakse kätte kahel viisil:
• külmpressimisega (40 kraadi juures)
• kuumtöötlemisega (leotamine 70-80 kraadi juures).
Külmpressimisega saadakse kõrgema kvaliteediga õlid, mis on küll
hinnalt kallimad, kuid nendes säilivad toorme vitamiinid. Kuumtöötlemise kõrgem
temperatuur, lisanditest puhastamine ning sageli ka säilitusainete lisamine
vähendavad oli toiteväärtust. Kuumtöötlusega saab rohkem õli ning selle hind
on ka odavam.
Ühel või teisel viisil saadud õli puhastatakse erineval meetodil.
Külmpressimisel säilivad õlis küll kõik kasulikud ained, kuid selle sisse
jäävad vabad rasvhapped, mis soodustavad oli rääsumist. Selleparast on
külmpressitud õlide säilivusaeg lühem kui kuumtöödeldud õlidel.
Külmpressitud õlidest on meil müügil oliivi-, pähkli-, seesami-
ja linaseemneõli - kõik suure vitamiinisisaldusega ja rikkad bioloogiliselt
tähtsate toimeainete (rasvhapete) poolest.
Milline õli ja kuidas kasutada
Toiduõli ostes vaadake kindlasti, millest see on toodetud ja
milleks seda kasutada. Kahjuks on müügil ka niisuguseid õlisid, millel puudub täpne
info. Need õlid on küll odavamad, kuid kahtlase väärtusega.
Vahel on etiketile märgitud kas "salatiõli" või
"praadimisõli". Praadimisõli sobib nii praadimiseks kui ka külmalt
salatites kasutamiseks. Salatiõli aga võib üksnes külmalt tarvitada. Külmpressitud
õli on mõeldud üksnes külmalt kasutamiseks, sellega praadimisel tekivad vähktõbe
soodustavad ained. Eriti oluline on teada taimeõli väärtust ja täpset koostist
sel juhul, kui kasutame seda raviks. Õlide kuningaks peetakse oliiviõli ja see
on raviks kahtlemata kõige sobivam. Odavamal oliiviõlil ei ole seda väärtust,
mis kallimal. Oliiviõli sobib vaga hästi toorsalatitesse.
Perenaised kasutavad palju Eestis toodetud rapsiõli. Saada
on ka eestimaist, külmpressitud linaseemneõli, millel on suur väärtus eriti E-
j a F- vitamiini tõttu.
Toiduõli on parim lisand salatitele, see sobib kõige paremini
küpsetistesse ja praadimiseks.
Soovitusi õli ostmiseks ja tarvitamiseks
*Enne ostmist lugege etiketilt, millest ja millisel meetodil
on oli toodetud; milleks on see mõeldud ning kui kaua ta säilib
*Mõne taimeõli etiketil olev märge
"kolesteroolivaba" on lihtsalt ostja peibutamiseks, sest kõik taimsed
toiduained ei sisalda kolesterooli.
*Hoidke toiduõli suletult jahedamas kohas (10-15 kraadi
juures) ja valguse eest kaitstult, et ära hoida kahjulike lagusaaduste teket.
Õli kuumutamisel eelistage paksupõhjalisi teflonkattega nõusid.
*Ärge kuumutage oli üle 180 kraadi (sellest annab märku
suitsu teke) ega kasutage seda mitu korda (näiteks pirukate või friikartulite
valmistamisel).
*Rafineerimata (külmpressitud) toiduõlid praadimiseks ei
sobi.
*Liiga madalal temperatuuril imab toiduaine liialt õli sisse.
*Apteegis müüdavad õlid on mõeldud haiguste raviks ja hinnalt
kallimad. Nii saate osta sealt astelpaju-, nisuidu-, linaseemne-, pähkli- ja
kastoorõli.
*Toiduõli võite vähem kasutada, kui tarvitate toiduks
päevalilleseemneid, pähkleid, linaseemneid jt õlirikkaid saadusi.
Teeme ise maitseõli
Põhiliselt kasutatakse toiduõli külmalt ikka salatites kas
iseseisvana või majoneesi sees. Maitseõlisid võib tarvitada praadidele kastmeks
või sõmerates putrudes.
Maitsestatud salati- ja grillikastmeid on ka müügil, kuid
endast lugupidav perenaine, kes kasvatab maitsetaimi, teeb niisuguse õli ise. Õlikastmete
maitsestamiseks sobivad näiteks valge pipar, hakitud sibul, petersell,
karulauk, murulauk, till, tüümian, estragon, kardemon, karri- või
paprikapulber, tomatipüree, tsillipipar, sinep, sidrunimahl või poest ostetud
salatimaitseaine.
Õli maitsestamine oleneb perenaise oskustest ja eesmärgist.
Nii piisab toorsalatite õli maitsestamiseks sidrunimahlast, mahedamaitselisest
sinepist ja piprast. Hoopis teravama kastme teeme vinegretile, kasutades
purustatud küüslauku, õuna- või veiniäädikat, estragoni, paprikapulbrit jne.
Maitseõli võib valmis teha varem. Selleks torgake pudelisse
näiteks paprika, sibul või kuuslauk,
lisage muid maitseaineid, valage õli peale ning pärast nädalaajast seismist
ongi maitsev kaste olemas. Kui leida vigurpudel ja mõne maitsetaime õied-oksad
on tervelt pudelisse pistetud, saab niisugune maitseõlipudel ka laua ehteks.
MAITSEÕLI SALATlTELE (põhiretsept)
3 sl rapsiõli või muud salatiõli
2 sl sidrunimahla või 1-2 sl veiniäädikat
2 tl rnahedat sinepit
1 tl hakitud maitserohelist
1 tl suhkrut
1/2 tl soola
Lahusta äädika sees suhkur, sool ja sinep. Sega juurde
maitsetaimed, kalla juurde peene joana salatiõli ja klopi segu vispliga segi.
Kui kasutad salatis sibulat, siis võiks seda enne samas umbes
20 minutit marineerida.
NB! KALORILUGEJATELE
100 g (pool teeklaasi) taimeõli annab keskmiselt 907 kcal
energiat, umbes sama palju kui näiteks searasv.
Abi õliravist
Juba vanas Indias teati õlide raviomadusi. Õliravi on kõrvaltoimeta,
odav ja kergesti rakendatav looduslik raviviis.
Laialdaselt on ravivahendina levinud ka eeterlikud õlid, kuid
need on kallid ja nende kasutamine nõuab palju teadmisi. Kuid abi saab ka
tavalisest toiduõlist ja kodus valmistatud raviõlidest.
Organismi puhastamine õliga (India ja Venemaa moodi)
Iga päev tuleb tühja kõhuga teha suuloputus külmpressitud
(rafineerimata) oliivi-, seesami-, rapsi- või päevalilleõliga. Parim aeg
selleks on hommikuti pärast ärkamist ja enne hammaste pesemist. Kes kannatab
krooniliste haiguste käes, võib protseduuri teha kuni kolm korda päevas, kuid
alati enne sööki.
Loputuseks tuleb võtta 1 supilusikatäis külmpressitud taimeõli,
hoida seda suus 15-20 minutit (samal ajal võib toas ringi liikuda ja teha oma
hommikusi toimetusi). Keelt peab suus liigutama ja sellega oli läbi hammaste
suruma. Lõpuks tuleb suu sooja veega loputada ja hambad hoolikalt ära pesta.
Harjumiseks võib algul õli suhu võtta vähem (1 tl) ja hoida
suus vähem aega. Niisuguse õliravi toime kohta pole küll teaduslikke uuringuid,
kuid kogemused on näidanud selle head mõju. Kõige levinum teooria seletab õliravi
toimet sellega, et suu limanaha näärmed, nagu higinäärmedki eritavad
kahjulikke jääkaineid, mis on tekkinud ainevahetuses või on organismi
tunginud. Õli on kleepjas ja seetõttu seob endaga kahjulikke aineid paremini
kui näiteks vesi.
Minu tütar on seda protseduuri teinud 3 aastat: ikka kaks
kuud järjest ja kuu aega vahet. Tema tervislik üldseisund on paranenud ning ta
on vabanenud nahaekseemist ja allergiast.
Ise olen pärast veega loputust võtnud sisse 1
dessertlusikataie oliivi- või pähkliõli seedimise korrastamiseks.
Õliravi on end õigustanud nii tõbede korral kui ka profülaktikaks.
Pidev õliloputus mõjub hästi ka igemetele ja hammastele, kurgule. Samuti on õliravi
hea bronhiidi ja köha puhul.
Õlitõmmised koduapteegis
Ravimtaimi osatakse kasutada teena ning vesi- ja alkoholitõmmisena,
kuid vähesed valmistavad kodus õlitõmmiseid.
Kui soovime oli säilitada pikemat aega, siis kasutame õlitõmmise
tegemiseks kuumtöödeldud (rafineeritud) õli. Tõmmis külmpressitud õliga seisab
vähem aega, kuid see-eest on see toiteainerikkam. Oma kogemustest võin öelda,
et mitte iga taime puhul ei eraldu külmmenetlusel vajalikud toimeained ja nii mõnigi
värskete taimede või juurikate õlitõmmis võib rikneda paari päeva jooksul.
Enne valmistamist tuleb uurida kirjandust ning kogemuste puudumisel kasutada
kuivatatud droogi ja kuumtöötlemist.
Erinevate tõbede puhul on soovitatud teatud õli. Pähkliõli
aitab ravida ateroskleroosi, ülihappesusega gastriiti, jämesoolepõletikku jm. Päevalilleõliga
tehakse kompresse, ravitakse nahahaigusi ning seda kasutatakse raviõlide tegemiseks.
Taimeõlide raviomadusi saab tunduvalt tugevdada vastavate
ravimtaimedega. Nii näiteks aitab maksahaiguste puhul maisiõlitõmmis võilillega.
Mõnest taimest ei eraldu ravitoimeained hästi õlisse. Sel
juhul võib teha enne alkoholitõmmise ja seejärel segada õliga. Nii tehakse
kadakamarja-, pihlaka- ja teiste tugevakestaliste marjade tõmmist ning kasutatakse
enamasti välispidiselt, nagu on vastavate ravimtaimede soovitustes kirjas (vt
"Kodutohtri ravimtaimlast" järele).
NAISTEPUNA (ANGERVAKSA) ÕLITÕMMIS KUUMMENETLUSEL
I-2 peotäit hästi kuivatatud ja peenestatud naistepunadroogi
0,5 I taimeõli
Pange droog emailnõusse ja kuumutage vesivannil aeg-ajalt
segades 60-70 kraadi juures 3 tundi. Kurnake läbi kahekordse marli. Raviõli püsib
pikemat aega kasutamiskolblik üksnes külmkapis hoituna.
Tarvitage angiini, igemepõletiku, gastriidi ja kaksteistsõrmikuhaavandi
korral. Sisemiste haavanditega on soovitatav sisse võtta 1 dessertlusikatais 3
korda päevas 20 minutit enne sööki. Paarinädalane ravikuur aitab tugevdada
veresooni ja vähendada depressiooni.
Angiini ja igemepõletiku puhul hoidke raviõli mõnda aega
suus ja sülitage pärast välja. Välispidiselt sobib see oli kareda ja vananeva
naha turgutamiseks ning kõrvapõletiku kompressiks.
Samal viisil võib valmistada ka angervaksaõli, kusjuures on
parem kasutada toorest ürti. Selle õli säilivusaeg on pikk, sest angervaks on
ise konservant. Angervaksaõli soovitatakse kasutada allergiliste löövete,
ohatiste ja kõiki liiki ekseemide ning raskesti paranevate haavade
parandamiseks. Samal ajal on soovitatav juua ka angervaksateed kuni 3 kl päevas.
NAISTEPUNA ÕLITÕMMIS KÜLMMENETLUSEL
2 peotäit värsket (või kuivatatud) peenestatud naistepunaürti
0,5 I oliiviõli
Pange toores ürt tumedasse purki ja valage üle oliiviõliga.
Laske seista soojas kohas, aknal päikese käes või sooja pliidi äärel 7-10
päeva, loksutage pidevalt. Kurnake läbi mitmekordse marli ja tarvitage kohe.
Säilib külmkapis 4-5 päeva. Enne sissevõtmist soojendage vajalik kogus
toatemperatuurini.
See raviõli on tõhus vahend kompressina nahaallergia puhul,
samuti sissevõtmiseks põletike korral, sapikivide lõhustamiseks, depressiooni
ja muude närvisüsteemi häirete puhul, nahahaiguste ja haavandite (ka mao- ja
kaksteistsõrmiku haavandid) ravis jm. Sisse võtta 1 dessertlusikatäis 3 korda
päevas enne sööki.
Tõmmise võib valmistada ka kuivatatud ürdist. Ka sel juhul jääb
sama kogus, kuid droog tuleb hästi peenestada,
Toitumisspetsialist ja loodusravi austaja
AIVE LUIGELA
Kodutohter
november’04