Pannkoogile!


Oleme harjunud pannkooke tegema ikka valgest nisujahust, kuid proovida võiks ka jämedamaid jahusid - neist saame hoopis tervislikumad koogid. Pealegi on need imehea maitsega. Tordina eriti.
Pannkooke saab teha õige mitut moodi: suu­ri ja väikesi, õhukesi ja paksukesi, täidisega ja
ilma, valgest nisujahust ja täis­terajahust, tatrajahust ja odra­jahust, rukkijahust ja speltani­sujahust... Valikut aitavad mitmekesistada lisandid ja kastmed. Pannkoogid on kõige maitsvamad kohe pärast küpsetamist, kuid sama hästi vöib süüa neid ka külmalt, näiteks kui teeme kookidest tordi.

Et küpsetamine oleks hõlpsam, võib toiduõli segada otse tainasse - siis ei ole iga koogi küpsetamise eel parmile rasvainet vaja panna. Piisab, kui kuumale pannile sortsuta­da õli esimese koogi küpseta­miseks.
Toiteväärtuse tõstmiseks on mõistlik tainasse segada pee­nestatud pähkleid, seemneid, kliisid ja rohelisi maitsetaimi või riivitud aedvilju, näiteks porgandit, õuna või kõrvitsat. Kõik kodused hoidised, nii ma­gusad kui soolased, lähevad pannkoogi lisanditena käiku.
Enamasti küpsetatakse pannkooke nisupüülist, kuid uskuge: tervislikust täisterajahust pannkoogid pole sugugi halvema maitsega kui valgest saiajahust. Pealegi annavad erinevad jahud omapärase maitse. Näiteks sobib koo­ke küpsetada tatra-, rukki-, herne-, rii­si-, speltanisu-, odra- ja kaerajahust.

Mida teralisem, seda kasulikum

Kooke küpsetama hakates tasub meeles pidada, et täisterajahud on kiud- ja toit­ainerikkad - rafineeritud nisujahust saa­me peamiselt ainult tühje kaloreid. Tea­me, et kiudained korrastavad seedimist, puhastavad organismi ning rikastavad toitu B-grupi ja E-vtamiini ning mineraa­lainetega (kaalium, magneesium, raud, jood jt).
Kahjuks jääb enamikul meist kiudai­nete päevanorm saarnata. Ainult köögi­viljade söömisest ei piisa ning appi tu­levadki täisteraviljatooted. Võrdluseks: 100 g kõrgema sordi nisujahust saame 1g kiudaineid, 100 g täisteranisujahust aga 15 g (ööpäevanorm on 25-30 g). 100 g kliisid aga annab isegi kuni 40 g kiudaineid. Nii et ka neid on tervislik pannkoogitainasse lisada.

Speltalahu on tervislik ja maitsev

 Eestis on hakatud kasvatama juba antiik­ajast tuntud väärtuslikku okasnisu ehk speltanisu. Kui hästi otsida, leiab täiste­ra speltajahu turult, loodus- ja maapoo­didest ning talutoodete müügipunkti­dest.
Speltanisuga leevendati vanasti li­maskesta-, ainevahetus-, naha- ja see­dehädasid. Sellest on abi saadud suhk­ruhaiguse, närvisüsteemihäirete, mao­- ja sooleprobleemide ning reuma kor­ral. Okasnisu sobib hästi ka mao üli­happesuse ja aeglase ainevahetuse kor­ral.
Tavanisuga võrreldes sisaldab spel­tanisu rohkem valku ja rasva, samuti on selles kiudaineid, B-grupi vitamiine, mineraalaineid ja rasvhappeid ning im­muunsüsteemi parandavaid aineid. Hea kvaliteedi ja maitsega gluteen ehk kleepvalk on talutav ka allergikutele. Speltanisu tärklis seedub hästi.
Okasnisu on kergelt pähklimaitseli­ne ja selle söömisest ei tüdine nii ker­gesti. Eriti maitsvad on tangud, millest sobib keeta suppi või putru. Speltaja­hust tainas kerkib halvemini kui tavali­ne nisujahu. Et pannkoogid ära ei lagu­neks, peab speltajahule lisama ka val­get nisujahu või kartulihelbeid.

Speltajahust pannkoogid 

Vahelduseks riisikoogid

Riisi peetakse samuti raviteraviljaks. See sisaldab muu hulgas kiud- ja pektiin­aineid, B-grupi vitamiine ning D-, E- ja PP-vitamiine. Mineraalainetest leidub kaaliumi, fosforit, magneesiumi, tsinki, floori, vaske, molübdeeni, joodi, seleeni jt. Riisiteras on tärklis ja valgud hästi liitunud ning seeduvad hästi. Hea tummistumisvõime tõttu on riis kasulik seedekulgla är­rituse korral. Riisi võib ka­sutada ka teraviljavalgu talumatuse (tsõliaakia) kor­ral.
Riisijahu võib poodidest leida ena­masti ravitoiduainete riiulilt.

Kohevad riisipannkoogid 

Ka rukkilahust saab maitsvaid kooke

 Mida jämedam ja tumedam jahu, seda väärtuslikum. Rukkijahust saame kiudai­neid (100 grammis 15 g), mineraalaineid (kaalium, magneesium, kaltsium, fosfor, raud, vask, tsink, räni, molübdeen, jood, seleen jt) vitamiine (B-grupi vitamiinid, D-, E- ja PP-vitamiinid) ning valke (palju täht­said aminohappeid), süsivesikuid.
Vanal ajal kasutati rukist ka kui im­muunsüsteemi tugevdajat pärast ras­keid haigusi. Rahvameditsiinis on ruk­kijahule head toimet omistatud ka liige­se- ja nahahaiguste ning unetuse kor­ral. Rukkijahu kahjuks räägib ainult see, et tsõliaakia all kannatavad inime­sed ei või seda kasutada. Mõttekas on rukkijahust valmistada ka pannkooke, mis tulevad eriti maitsvad.

Porgandi-rukkijahupannkoogid 

 Aivi Luigela
Toitumisspetsialist ja loodusravi austaja
Kodutohter 03/2006