Oleme harjunud pannkooke tegema ikka valgest nisujahust, kuid
proovida võiks ka jämedamaid jahusid - neist saame hoopis tervislikumad koogid.
Pealegi on need imehea maitsega. Tordina eriti.
Pannkooke saab teha õige mitut moodi: suuri ja väikesi, õhukesi
ja paksukesi, täidisega ja
ilma, valgest nisujahust ja täisterajahust, tatrajahust ja
odrajahust, rukkijahust ja speltanisujahust... Valikut aitavad mitmekesistada
lisandid ja kastmed. Pannkoogid on kõige maitsvamad kohe pärast küpsetamist,
kuid sama hästi vöib süüa neid ka külmalt, näiteks kui teeme kookidest tordi.
Et küpsetamine oleks hõlpsam, võib toiduõli segada otse
tainasse - siis ei ole iga koogi küpsetamise eel parmile rasvainet vaja panna.
Piisab, kui kuumale pannile sortsutada õli esimese koogi küpsetamiseks.
Toiteväärtuse tõstmiseks on mõistlik tainasse segada peenestatud
pähkleid, seemneid, kliisid ja rohelisi maitsetaimi või riivitud aedvilju,
näiteks porgandit, õuna või kõrvitsat. Kõik kodused hoidised, nii magusad kui
soolased, lähevad pannkoogi lisanditena käiku.
Enamasti küpsetatakse pannkooke nisupüülist, kuid uskuge:
tervislikust täisterajahust pannkoogid pole sugugi halvema maitsega kui valgest
saiajahust. Pealegi annavad erinevad jahud omapärase maitse. Näiteks sobib kooke
küpsetada tatra-, rukki-, herne-, riisi-, speltanisu-, odra- ja kaerajahust.
Mida teralisem, seda kasulikum
Kooke küpsetama hakates tasub meeles pidada, et täisterajahud
on kiud- ja toitainerikkad - rafineeritud nisujahust saame peamiselt ainult
tühje kaloreid. Teame, et kiudained korrastavad seedimist, puhastavad
organismi ning rikastavad toitu B-grupi ja E-vtamiini ning mineraalainetega
(kaalium, magneesium, raud, jood jt).
Kahjuks jääb enamikul meist kiudainete päevanorm saarnata.
Ainult köögiviljade söömisest ei piisa ning appi tulevadki
täisteraviljatooted. Võrdluseks: 100 g kõrgema sordi nisujahust saame 1g
kiudaineid, 100 g täisteranisujahust aga 15 g (ööpäevanorm on 25-30 g). 100 g
kliisid aga annab isegi kuni 40 g kiudaineid. Nii et ka neid on tervislik
pannkoogitainasse lisada.
Speltalahu on tervislik ja maitsev
Eestis on hakatud
kasvatama juba antiikajast tuntud väärtuslikku okasnisu ehk speltanisu. Kui
hästi otsida, leiab täistera speltajahu turult, loodus- ja maapoodidest ning
talutoodete müügipunktidest.
Speltanisuga leevendati vanasti limaskesta-, ainevahetus-,
naha- ja seedehädasid. Sellest on abi saadud suhkruhaiguse,
närvisüsteemihäirete, mao- ja sooleprobleemide ning reuma korral. Okasnisu
sobib hästi ka mao ülihappesuse ja aeglase ainevahetuse korral.
Tavanisuga võrreldes sisaldab speltanisu rohkem valku ja
rasva, samuti on selles kiudaineid, B-grupi vitamiine, mineraalaineid ja
rasvhappeid ning immuunsüsteemi parandavaid aineid. Hea kvaliteedi ja maitsega
gluteen ehk kleepvalk on talutav ka allergikutele. Speltanisu tärklis seedub
hästi.
Okasnisu on kergelt pähklimaitseline ja selle söömisest ei
tüdine nii kergesti. Eriti maitsvad on tangud, millest sobib keeta suppi või
putru. Speltajahust tainas kerkib halvemini kui tavaline nisujahu. Et
pannkoogid ära ei laguneks, peab speltajahule lisama ka valget nisujahu või
kartulihelbeid.
Speltajahust pannkoogid
Vahelduseks riisikoogid
Riisi peetakse samuti raviteraviljaks. See sisaldab muu
hulgas kiud- ja pektiinaineid, B-grupi vitamiine ning D-, E- ja PP-vitamiine.
Mineraalainetest leidub kaaliumi, fosforit, magneesiumi, tsinki, floori, vaske,
molübdeeni, joodi, seleeni jt. Riisiteras on tärklis ja valgud hästi liitunud
ning seeduvad hästi. Hea tummistumisvõime tõttu on riis kasulik seedekulgla ärrituse
korral. Riisi võib kasutada ka teraviljavalgu talumatuse (tsõliaakia) korral.
Riisijahu võib poodidest leida enamasti ravitoiduainete
riiulilt.
Kohevad riisipannkoogid
Ka rukkilahust saab maitsvaid kooke
Mida jämedam ja
tumedam jahu, seda väärtuslikum. Rukkijahust saame kiudaineid (100 grammis 15
g), mineraalaineid (kaalium, magneesium, kaltsium, fosfor, raud, vask, tsink,
räni, molübdeen, jood, seleen jt) vitamiine (B-grupi vitamiinid, D-, E- ja
PP-vitamiinid) ning valke (palju tähtsaid aminohappeid), süsivesikuid.
Vanal ajal kasutati rukist ka kui immuunsüsteemi tugevdajat
pärast raskeid haigusi. Rahvameditsiinis on rukkijahule head toimet omistatud
ka liigese- ja nahahaiguste ning unetuse korral. Rukkijahu kahjuks räägib
ainult see, et tsõliaakia all kannatavad inimesed ei või seda kasutada. Mõttekas
on rukkijahust valmistada ka pannkooke, mis tulevad eriti maitsvad.
Porgandi-rukkijahupannkoogid
Aivi Luigela
Toitumisspetsialist ja loodusravi austaja
Kodutohter 03/2006