Allergilise lapse imetamine


Laps võib reageerida rinnapiima kaudu saadud allergeenidele. Tihti lapse allergiad vähenevad ja kaovad paari aasta jooksul, sagedamini kooliealiseks saades. Emalt nõuab suurt kannatlikkust leidmaks lapsele sobivat toidusedelit, kuid nii saab selle kaudu pea alati lapse allergianähtusid vältida. Imetamist ei tasu lõpetada, vastupidi. Lehmapiim (mille baasil pea kõik rinnapiimaasendajad tehtud on) on just sageli esimene toiduaine, millele laps allergiline on.
Mis on allergia?
Allergia on märk organismi kaitsemehhanismi liigsest tundlikkusest mingile ainele, tavaliselt proteiinile. Allergilise reaktsiooni põhjustajaks võivad olla mitmed toiduained (imikute puhul kõige tavalisem), õietolm ja loomakarvad.
Mõningad põhipunktid allergia kohta:
*     Laps võib muutuda allergiliseks läbi rinnapiima (ja muidugi lisatoiduga alustades) ükskõik millisele toiduainele sh ühele või mitmele toiduainele, ka sellisele toiduainele, mis talle enne sobinud on. Selline hoiak nagu "see nüüd küll ometi allergiat tekitada ei saa" tasuks ära unustada. 
*     Need toiduained, mille peale laps allergiline on, jäetakse lapse menüüst mingiks ajaks täiesti välja (alguses pooleks aastaks ja edaspidi ühe aasta kaupa). Kui allergiline reaktsioon mingile ainele on tulnud juba läbi rinnapiima, ei ole mõtet seda toiduainet otse lapsele üldse anda enne aastaseks saamist või nii kaua kui see rinnapiima kaudu reaktsiooni tekitab. Aegajalt võib sobivust jälle ettevaatlikult proovida. Vastava toiduaine menüüst täiesti välja jätmine = selle vältimist ka kõige väiksemates kogustes. Toitude koostisosad tuleb väga hoolikalt läbi lugeda.
*     Lehmapiima on hämmastavalt paljudes toiduainetes, eriti valmistoitudes.
Kõik tavalised rpa-d ja enamused laste pudrud ja kördid on tehtud lehmapiima baasil. Lehmapiimaallergik peab vältima piima, piimapulbrit, jne. ja vahel ka loomaliha.
*     Allergia võib lapsel välja lüüa uue toiduaine proovimise juba kohe esimesel korral või siis hiljem, kui seda toiduainet on manustatud juba nädalaid või ka kuid.
*     Mitmed beebiallergiad kaovad iseenesest – seda rutem, mida täpsemini on vahepeal lapsele vastava toiduaine andmist välditud. Kui laps saab korduvalt talle allergiat põhjustavat toiduainet, siis iga kord allergia justkui ärkab uuesti ja selle taandumine võib aega võtta mitmeid kuid või lausa aastaid.
*     Raskekujulise toiduallergiaga peab viivitamatult tegelema. Kui laps saab jätkuvalt allergiat põhjustavat toiduainet, on tema organism pidevas põletikulises seisundis. Halvimal juhul ärritab see lapse soolestikku, soolehatt kahjustub ning sellest tulenevad imendumishäired, kasvu aeglustumine, allergiate süvenemine ja ka tõsine alatoitumine. Lisaks võib laps hellaks muutuda ka sellistele toiduainetele, mis allergiat tekitavate ainete vältimise korral sobinud oleksid. Tervenemine võib kesta väga kaua.
*     Beebide allergiad on kummalised. Paljude toiduainete puhul allergiatestidel nende suhtes allergisus ei avaldu, aga ometi tekitavad nad allergiat. Erinevus võib olla: mingis kindlas vormis või töötluses ja/või koguses. Haigestumine ja vaktsineerimise järgne aeg võivad mõjutada lapse tundlikust toidule, mis tavaliselt talle allergiat ei tekita. Pärast kõhutõbe võib kõik paari nädala jooksul organismile ärritavana mõjuda. Uusi toite katsetada vaid tervel lapsel.
*     Töödeldud (riivitud, keedetud, külmutatud) toit tekitab harvem allergiat kui toores.

Millised nähud allergia puhul tekkida võivad?

1. Nahk: Nahk võib punetama hakata kohe peale söömist või alles mitme tunni pärast. Lööve võib tekkida näkku, üle terve keha või üksikute kõvade lööbelaikudena või laiemalt nõgeslööbena esineda. Kui lööbe puhul kortisooni mitu päeva järjest tarvitada, ei pruugi see edasi paraneda, vaid võib hoopiski hullemaks minna.
2. Soolestik: Lapsel on kõhuvalu, gaasid, kõhulahtisus, peale pissimist või kakamist pepu punetab, päraku ümbert punetab, vahel ka kõhukinnisus. Kõik koolikud ei ole allergia, aga mitmed "koolikud" ei olegi koolikud, vaid allergianähud. Roheline ja limane kaka on tihti allergia märgiks.
3. Hingamiselundid: Suu limaskestad lähevad paiste, isegi hingetoru võib umbe paistetada. Vahel väike beebi süües tembutab, sest piim tekitab suus ebamugavust. Võib tekkida lima ja röga.
4. Oksendamine: Laps oksendab piima/toidu välja. Ei ole tavaline toidu tagasiheide. Lapsel võib kõikide allergiat tekitavate toiduainete peale ilmneda ühesugused nähud või võib ka reageerida ühtedele ühtmoodi ja teistele teisiti.

Kas lapsel võivad tekkida allergianähud läbi rinnapiima saadud ema poolt söödud toiduainetele?

Võivad küll. Rinnapiimas on mõningaid mikrogramme ema poolt söödud toiduaineid. Kui mingile otse saadud toiduainele reageerimine on aset leidnud, siis võib see toiduaine reaktsiooni tekitama hakata ka läbi rinnapiima saades. Kuid on ka juhuseid, et ema võib toiduainet ise manustada ja läbi rinnapiima see lapsele reaktsiooni ei tekita, aga laps ise seda süüa ei saa.

Kas lapse allergia pärast peaks imetamise lõpetama?

Üldjuhul mitte. See eeldab siiski, et ema on valmis väga tugevalt oma toidusedelit muutma ja piirama.
Allergilisele lapsele on imetamine kasulik veel seepärast, et:
- rinnapiimas sisalduvad antikehad aitavad kaasa lapse organismile haigusega võitlemiseks
  vajalike immuunvastuste tekkimisele
- laps saab rinnapiimast oma soolestikku hea piimhappebakterilise põhja
- rinnapiim soodustab ka muude toiduainete organismi sulandumist
- rinnapiim sisaldab rohkelt hästi imenduvat kaltsiumi ja näiteks C-vitamiini, mida allergilisuse
  tõttu teistest toiduainetest ei pruugi piisavalt saada
- rinnapiimale toetudes saab lapse enda lisatoidu valikut tasapisi laiendada
- kõikidele piimaallergikutele ei leidu sobivat rinnapiimaasendajat

Kui ruttu peale ema toitumist toiduained rinnapiima jõuavad?

Toiduained jõuavad rinnapiima kohe, kui need on organismi imendunud. Praktiliselt võib lapsel esineda allergilist reaktsiooni mingile toiduainele kohe peale ema söögikorda järgmisel imetamiskorral.

Kui kaua allergiat põhjustavat toiduainet rinnapiimast veel leiab?

Tavaliselt veel paari päeva jooksul. Väikseid koguseid võib olla veel ka paari nädala pärast.

Kui ruttu lapse allergianähud kaovad?

Nahanähud paranevad tavaliselt kiiremini kui sooletikku puudutavad nähud. Tavaliselt juba paari päeva jooksul. Soolestiku nähtude ja karedate ekseemide taandumine võib paar nädalatki aega võtta.

Millised toiduained läbi rinnapiima kõige sagedamini allergilist reaktsiooni tekitavad?

Allergiat võib põhjustada pea kõik, mida ema sööb (sool ja suhkur on eranditeks osutunud). Kõige sagedamini need, milledes on palju proteiini ehk valkaineid: kanamuna, kala, piim, kodumaised teraviljad (nisu, rukis, kaer, oder), koorikloomad, liha, oad, herned, soja, šokolaad, tsitruselised, pähklid, mandlid.

Kuidas aru saada, milline toiduaine mu lapsele allergiat tekitab?

Allergiatestid ja vereproovid on väikeste laste puhul vaid suunavad. Lapse allergia puhul on just ema parim haiguse asjatundja ning oma vaistu ja teadmisi tasub usaldada. 1. 2-3 päeva arvatavat  allergeeni ning oodatakse ära allergianähtude taandumine. Siis proovitakse uuesti. Tasub pidada toidupäevikut. 2. menüüst välja jätta kõik n-ö üldallergeenid (kuni nähud taanduvad) ja siis ükshaaval neid ema (ja lapse) menüüsse tagasi tuua.  Vahel on lapsel endiselt tugevad allergianähud (näiteks pahasti sügelev lööve, roheline ja limane vedel kaka), kuigi ema on oma menüüst juba välja jätnud kõik sagedasemad allergiatekitajad, ka piima ja kodumaised teraviljad. 3. Ema on paar päeva väga piiratud menüü peal ja kui lapse allergianähud on taandunud, võib ükshaaval menüüd jälle laiendama hakata. Ema toidusedel peaks siiski püsima selline, et ema saaks rinda andes ise kõik oma organismile vajalikud toitained. Tasub aru pidada koos toitumisspetsialistiga. Ohutumad on täisterariis, hirss, lambaliha, sealiha, lillkapsas, spargelkapsas, mustikas, banaan, sõstrad, kurk, sool, suhkur, 100% taimne margariin ja toiduõlid. Lisaks (alati kui menüüs ei saa hoida lehmapiima) iga päev 1000 milligrammi kaltsiumipreparaati ja mingi multivitamiinitoode, näiteks Multitabs. Toidu peale rohkelt külmpressitud rapsi- või päevalilleõli (mõjub soodustavalt rinnapiima rasvhappe koostisele).

Kas imetamine takistab allergiate tekkimist?

Praeguste arusaamade järgi imetamisega ei saa täielikult allergiate tekkimist takistada, küll aga neid edasi lükata. On mitmeid juhte, kui imetamise ajal lapsele sobinud toiduained peale imetamise lõpetamist talle enam ei sobi.

Mis vaevusi allergianähud mu lapsele tekitavad?

Lapse allergianähtusid tuleks kindlasti ravida, sest need võivad tekitada talle näiteks järgmisi vaevusi:
- soolestiku nähud põhjustavad tihti kõhuvalu, mis omakorda põhjustab rahutust ja nuttu
- kui nähud ei taandu, võib lapse soolestik olla jätkuvas halvas olukorras ja laps muutub õrnaks ka
  neile toiduainetele, mis muidu oleksid talle sobinud
- raskekujuline lööve sügeleb ja võib muutuda põletikuliseks
- raskematel juhtudel võivad kannatada saada lapse kasv ja areng

Mida teha, kui lapsel ikkagi pidevalt läbi rinnapiima saadu peale allergianähud tekivad või kui tahan imetamist lõpetada?

See pole mingi häbiasi kui soovid imetamist lõpetada – kui lapsel erinevate toidusedeli variantide proovimisest  hoolimata ikkagi pidevalt allergianähud tekivad või kui ema ei jaksa enam väga piiratud menüüga vastu pidada. Lehmapiimaallergiliste laste puhul kasutatakse kuni kahe aastaseks saamiseni n-ö spetsiaalseid rinnapiimaasendajaid. Neis on allergiat tekitavad proteiinid lõhustatud väiksemaks või isegi aminohapeteks. Kahjuks on ka selliseid lapsi, kellele ei sobi ka ükski allergikute rinnapiimaasendaja. Nende jaoks on vaja retsepti, mille saab allergoloogilt või oma perearstilt.