1. Toitained. Asendamatud toitained. Toiduained,
nende rühmad. Toidupüramiid. Toiduainete säilimine ja riknemise põhjused.
Toitained: on toiduainete koostisosad, mis seeduvad seedekulglas ja imenduvad ja
mida organism kasutab nii kehaomaste ainete sünteesiks kui ka energeetilistel
eesmärkidel. Toitainete põhiülesannetest (energeetiline, ehituslik,
bioregulatoorne, jne) tuleneb, et inimorganismi häireteta talitluse tagamine on
seotud ratsionaalse toitumisega. Põhitoitained
e. makrotoitained on valgud, lipiidid, süsivesikud ja vesi. Need on vajalikud:
1) energia tootmiseks (SV ja rasvhapete lõhustumisel)
2) kasvuks s.t.
biostruktuuride moodustamiseks ja nende mõõtmete ja arvu suurendamiseks
3) asendamatute aminohapete ja rasvhapete allikaks.
Põhitoitainete liigtarbimine
põhjustab rasvumist ja krooniliste haiguste arenemist, alatoitlusel on
kurnatus, düstroofia, nälgus.
Mikrotoitained
on vitamiinid, makro- ja mikroelemendid. Neid vajatakse päevas milli- või
makrogrammides. On vajalikud inimorganismi bioaktiivsete ainete koostises ja talitluses. Nad on biokeemilisi
reaktsioone katalüüsivate ensüümide koosseisus, samuti võivad nad kuuluda
teatud hormoonide koosseisu, neile on omased ka ensüümidevälised toimed
(geenide aktivaator retinool, vabade radikaalide kõrvaldajana E vitamiin ja
beeta karoteen. Mikroainete puhul on määrav nende sisaldus organismis. Tarbida
normi piires (meis puuduvad nende piisavad varud ja seetõttu on raske elada
mikroainete defitsiidi tingimustes).
- Süsivesikud – põhiline energia allikas
- Rasvhapetest – linoolhape ja linoleenhape e. oomega 3 linoleenhape, inimese organism neid ise ei sünteesi ja peab toiduga omastama.
- Asendamatud aminohapped – valiin, isoleutsiin, leutsiin, lüsiin, metioniin, treoniin trüptofaan, fenüülalaniin.
- Lastele on asendamatud ka arginiin histidiin ja türosiin, täiskasvanutel on viimased osaliselt asendatavad. Asendatavad amino happed sünteesitakse asendamatuist ah.-dest ja teistest ühenditest
- Loomsed valgud sisaldavad kõiki asendamatuid ah.- sid inimorganismi valkude sünteesiks vajalikus vahekorras. Taimsed valgud on vaesed lüsiini, metioniini, trüptofaani poolest.
- Vitamiinid – rasvlahustuvad a, d,e,k, veeslahustuvad c, b (1,2,6,3,10,12,8,5)
- Mineraalained – Na, K, Cl, Mg, F, Ca
- Mikroelemendid
- VesiToiduained, nende rühmad- toiduained on taimse või loomse, mõnel üksikjuhul ka mineraalse päritoluga saadused või tooted, mida inimene tarvitab toiduks ja suudab seedida. Süüakse neid töötlemata e. toortoiduna või töödeldud. Esmavajalikke toiduaineid tuleb süüa iga päev, nende kogus oleneb aga vanusest, soost ja üldisest energiakulust.Toiduainete koostisosad on toitained. Toiduained jagunevad kaheksasse gruppi: 1) piimatooted, 2 köögiviljad, 3) kartul, 4) teraviljatooted, 5)puuvili, 6) liha - kala - muna, 7) suhkur, maiustused ja muud 8) lisatavad toidurasvadToidupüramiidi iseloomustab erinevate toiduainegruppide osakaalu õiges toiduvalikus.*Tipp - Siia kuuluvad ained sisaldavad palju kaloreid. Vitamiine ja mineraalaineid sisaldavad vähe või üldse mitte. Rasvad, õlid, maiustused, salatikastmed, kreemid, võid, margariinid, magusad karastusjoogid, magustoidud.*Keskosa – ülemise poole moodustavad kaks erinevat toiduainete gruppi, mille enamjaolt moodustavad loomsed toitained. Need on tähtsad valgu, raua, kaltsiumi ja Zn allikad. Toidurasvad: jogurt, juust, munad, pähklid, liha, kala. Alumise poole moodustavad puu-ja juurviljad, mis on vitamiinide, kiudainete ja mineraalide allikaks. Need on madala rasvasisaldusega ja katavad C vitamiini vajaduse. *Alustala - sisaldab palju vitamiine ja mineraalaineid. 2/3 ulatuses leib, veel tangained, leib, riis, makaronid, teraviljad (sisaldavad palju kiudaineid).
Rafineeritud
toiduained
(suhkur, sool)
Rasvad
Piima liha-
tooted tooted
Süsivesikud + kiudained, vitamiin
Aed-,
juurvili puuvili
Tärkliserikkad toiduained
(leivad, pudrud,
kartul, makaronid, maisihelbed jne)
Toiduainete säilimine ja riknemise põhjused.
Mikroorganismid põhjustavad toiduainetes
biokeemilisi muutusi, mille tagajärjel saab rikutud toiduainete struktuur ja
nende toiduväärtus langeb ning
organoleptilised omadused halvenevad. Mõnede mikroorganismide toimel
tekivad mürgised laguproduktid või mikroorganismid produtseerivad ise mürki,
mis jäävad toiduainetesse. Seepärast on toiduainete säilitamiseks vajalik luua
sellised tingimused, mis takistaksid mikroorganismide paljunemise toiduainetes
või kasutada võimalusi, mis need hävitaksid. Toiduainete säilivusaja
pikendamist nimetatakse konserveerimiseks (eesmärgiks on pikendada säilivusaega
ja vältida nende toiteväärtust, hoida ära mürgitusi). Mikroorganismidele võib
luua ka ebasoodsad tingimused (säilivad söömiskõlblikena piiratud aja), kui
nende tingimused paranevad, hakkavad paljunema ja toiduaine rikneb. Peale
mikrobioloogilise lagunemise võivad toiduained rikneda ka fermentide toimel ja
oksüdatsiooniprotsesside tagajärjel.
Toiduainete säilitamise menetlused:
*füüsikaline (jahutamine /vitamiinid säilivad/, külmetamine /-10/, pastöriseerimine,
steriliseerimine, kuivatamine, mõjutamine ultraheliga, -violettkiirtega,
töötlemine ioniseeriva kiirgusega);
*keemiline (soolamine, suhkrustamine,
marineerimine, antiseptikumide, -biootikumide, -oküdantide kasutamine);
bioloogiline (hapendamine); kombineeritud (suitsutamine).
2. Üksikute toitainete seedimine ja imendumine
Seedimine algab suus, kus
toit peenestatakse ja segatakse süljega (kergelt leeliseline). Maos jätkub
seedimine maomahla (happeline) ensüümide toimel (lõhustuvad valgud, rasvad).
Maks on sapi produtseerija ja täidab ka mitmeid toitainete lõhustumise,
säilitamise ja sünteesimise ülesandeid. Sapp emulgeerib rasvad, aktiveerib
rasvu lõhustavaid ensüüme lipaase ja osaleb rasvade imendumisel. Maks osaleb
valgu-, rasva- ja SVainevahetuses. Paljud organismile vajalikud valgulised
ained (protrombiin, albumiinid, hepariin ja fibrionigeen jt) tekivad
maksas. Pankreas (kõhunääre), mille nõre
sisaldab ensüüme kõikide toitainete lõhustumiseks, on olulisem seedenääre.
Kõhunäärme nõresekretsioon algab peale söömist ja kestab 6-14 tundi. Seedimine peensoole järgnevates osades (tühi-ja niudesooles) jätkub kõhunäärmenõre
ensüümide toimel, millele lisandub peensoolenäärmete produtseeritud soolenõre
(sarnane rakuvälisele vedelikule, ensüümivaene). Peensoole limaskestas on
hulgaliselt näärmeid, mis produtseerivad peensoole seina seedeensüümide toime
eest kaitsvat lima. Soolenäärmete tööd stimuleerib peensoole limaskestas
moodustuv ja verre imenduv aine enterokiniin. Peensoolest läheb jämesoolde üle
500-1000ml soolesisaldist. Jämesooles toimub ulatuslik vee tagasiimendumine
organismi (väljaheidetega eemaldub 50-200ml vett).
Läbi seedetrakti limaskesta epiteeli imenduvad
toitained seedeensüümide toimel tekkinud lõhustumisproduktidena: valgud
aminohapetena, SV monosahhariididena ja rasvad rasvhapete ja glütseriididena.
Ööpäevas imendub SV 300-400g, rasvu ~100g; aminohappeid 50-70g, teised
organismile vajalikke aineid ja vesi (seedekanalist imendub tagasi 8,5-9,5 l
vett). Parimad tingimused toitainete imendumiseks on peensooles (suuõõne
limaskesta läbivad mõned liposoidides lahustuvad ained, mao limaskesta kaudu
imendub pisut alkoholi ja morfiini jt.), kus limaskesta hatulisuse tõttu on
resorptsioonipind väga suur.
Imendumine läbi peensoole limaskesta epiteelrakkude toimub difusiooni ja
aktiivse transpordi teel ATP-st saadava energia arvel. SV läbivad sooleseina
monosahhariididena, valgud imenduvad läbi sooleseina aminohapetena verre,
rasvad resorbeeruvad lümfikapillaaridesse glütseriidide ja rasvhapetena. Soolesisaldisesümbritsevad neid sapphapped,
muudavad veeslahustuvateks ja transpordivad sooleseina epiteelidena, mille nad
läbivad epiteelrakus sünteesitud kompleksühendina.
Valgud: seedekulglast imendub
sisekeskkonda mõningane hulk valke ja peptiide, mis ei ole kaotanud oma
spetsiifilisust. Sooleseinu läbib täiskasvanuil vaid kümnendik kogu
toiduvalgust, vastsündinul läbivad valgud soolebarjääri ja selle tähtsus
seisneb selles, et nii saab ta emapiimast immuunoglobuliinid. On teada valke,
mis on kaitstud proteolüüsi vastu, imenduvad kergesti ja põhjustavad allergilisi
reaktsioone. Üheks üldtuntud nähtuseks on albumiinide sekretsioon verest
soolevalendikku, protsessi käigus seotakse albumiinmolekulid
disulfiidsillakeste kaudu (10%) ja sekretsioon soolde on lisamehhanismiks selle
valgu eemaldamisel vereringest. Valkude seedeprotsessis tuleb lõhkuda
kõrgmolekulaarsed toiduvalgud aminohapeteks, valkude seedimine algamb maos
pepsiinide (sünteesitakse maolimaskesta pearakkudes pepsinogeenidena) toimel.
Nad aktiveeritakse soolhappe toimel ja tulemuseks on 7 pepsiini moodustumine,
mille toime optium on erisuguste pH juures. Pepsiinid hüdrolüüsivad
valgumolekulis peptiidisidemeid, mis on moodustunud aromaatsete aminohapete
karboksüülrühmade osavõtul. Nad hüdrolüüsivad aeglasemalt peptiidsidemeid,
mille moodustamises osalevad karboksüülrühmad. Pepsiinide toime tulemusel tekib
oligopeptiidide segu ja pisut vabu aminohappeidpepsiinid inaktiviteeritakse
osaliselt duodeenumis, kus jätkub valkude seedimine pankrease ensüümide toimel
(võimelised lõhustama proteiine ja ka polüpeptiide dipeptiidideks. Trüpsinogeeni autoaktivatsioon
toimub trüpsiini toimel (algab ensüüm enterokinaasi toimel, järgnevalt
aktiveerib aktiivne trüpsiin kümotrüpsinogeeni kümotrüpsiiniks, samal ajal on
ka trüpsinogeeni aktivatsioon trüpsiini toimel). Lõplik peptiidide lõhustumine
üksikuteks aminohapeteks toimub dipeptidaaside toimel (asuvad
peensoolelimaskesta hariäärisel). Osad dipeptiididest ja tripeptiidest jäävad
hüdrolüüsimata ja imenduvad mingi mehhanismi alusel ning võivad sattuda
hüdrolüüsimatult portaalverre. Aminohapete imendumine vajab energiat, sest ta
on aktiivne protsess. Nad võivad imenduda 1)Na+
kotranspordisüsteemi abil 2) spetsiifiliste kandurvalkude osavõtul 3)
γ-glutamüülitsüklis 4)difusiooni teel (väike osa)
Rasvad e. lipiidid – et lipiidid on vees lahustamatud, no nende seedimiseks
ja imendumiseks vaja lisamehhanismi, milleks on emulgeerimine sapphapetega,
nende soolade ja valkudega. Soolevalendiku (pankreasenõre ja
soolenõre)vesinikkarbonaadid on lisafaktor, mis soodustab lipiidide emulgeerimist:
neutraliseerivad soolde jõudnud happelise maosisaldise, tekivad CO2 mullikesed,
mis segavad toidumassi ja soodustavadki emulgaatorite toimet. Lipaasid on
ensüümid, mis hüdrolüüsivad triglütseriide, neist hüdrolüüsitakse 10-30% maos,
ülejäänud peensooles ja jämesoole ülemises osas. Pankrease lipaas toimub
lipiid-vesi-piirpinnal, ta aktiveerub sapphapete, kolipaasi, Ca2+ mõjul.
Triglütseriidide hüdrolüüs on järk-järguline, mille tulemusena tekivad vabad
rasvhapped ja monoglütseriidid. Pankrease ja soole lipaas on aeglane.
Hüdrolüüsimata monoglütseriide saab kasutada ka mitsellide spontaanseks
moodustamiseks koos pikaahelaliste rasvhapetega. Fosfolipiididest on toidus peamiselt
fosfatidüülkoliini, mida hüdrolüüsivad pankrease fosfolipaasid sapphapete ja Ca
2+ juuresolekul. Kolesteriide ja vitamiin A, D ja E estreid hüdrolüüsib
pankreasenõre lipiidesteraas, mida nimetatakse ka mittespetsiifiliseks
lipaasiks. Lipiidide seedimisel tekivad vees lahustuvad ja lahustamatud
komponendid. Vees lahustuvate imendumine on lihtne, kuid lahustumatud
(rasvhapped, monoglütseriidid, kolesterool jt.) imenduvad mitmeti.
Polaarsed lühikeseahelalised rasvhapped
ei vaja imendumiseks sapphappeid. Pikaahelalised koos monoglütseriididega moodustavad
spontaanseid mitselle, mille pinnale satuvad hüdrolüüsumata fosfolipiidid, mis
imenduvad vähesel määral mikrotilkade (peensoolelimaskestas). Triglütseriidid,
fosfolipiidid, kolesterool ja selle estrid ja rasvlahustavad vitamiinid
komplekseeruvad enterotsüüdis külomikroneiks (ei saa tungida kapillaarverre-
suured), lipiidide transpordivormiks. Nad difundeeruvad
intestinaallümfaatsüsteemi, kus nad liiguvad rinnalümfijuha kaudu verre.
Triglütseriidid ja kolesterooli (kõikide lipoproteiinide tsentris) estrid on
apolaarsed ja nende transport vesikeskkonnas on võimalik valkude ja polaarsete
lipiidide vahendusel ja metaboolseks kasutamiseks on nad vaja üle viia
polaarseteks lipiidideks. Osa
kolesterooli sünteesitakse limaskesta rakus, tema estreid hüdrolüüsitakse
maksas, vaba kolesterool suunatakse: ekskreteeritakse sappi, muudetakse
sapphappeks, inkorporeeritakse VLDL-sse (tekivad madala tihedusega
lipoproteiinid), kolestyerooli inkorporatsioon diskitaolisse eelkõrge
tihedusega lipoproteiini ja kolesterooli esterfitseerimine. Vabad rasvhapped ja monoglütseriidid,
sisenenud mitsellidesse, kontakteeruvad peensoolelimaskesta hariäärisega ja
absorbeeritakse passiivselt
elektrolüütidesse. Lipiidid imenduvad aja jooksul, mil küümus jõuab jejuunumi
lõppossa. Mitsellidest vabanenud sapphapped imenduvad iileumis
enterotsüütidesse ja lähevad sealtkaudu enterohepaatilisse tsirkulatsiooni –
sapp→peensool→portaalveen→maks→sapp (6 mg sapphappeid läbib selle tee päevas 4
korda). Lühikeste ahelatega RH lahustuvad vees normaalselt ja imenduvad
enterotsüütide kaudu portaalveeni ja suudavad maksa läbida muutusteta. Pika
ahelaga RH ja monoglütseriidid on triglütseriidide seedimise hüdrofoobsed
produktid (imendumiseks vaja mitsellide moodustamine ja pärast imendumist
elektrolüüti toimub triglütseriidide resüntees enterotsüütide siledas
endoplasmaatilises retiikulumis). Edasi moodustuvad külomikronid (hüdrofiilse
kestaga), kuhu paigutuvad vees lahustumatud triglütseriidid, apolaarsed kolesterooli estrid ja rasvlahustuvad
vitamiinid. Külmmikronite lõplikust moodustamisest võtab osa ka Golgi kompleks. Enterotsüütidest transporditakse külmmikronid
intestinaallümfi, sealt verre. Maks sünteesib ka triglütseriide, tõmmates
vereplasmast ära rasvhappeid või sünteesib neid glükoosist. Maksa triglütseriidid inkorporeeritakse koos
apoliproteiin B, C ja E-ga teist tüüpi lipoproteiinidesse (VLDL
lipoproteiinid), lähevad vereplasmasse. Lipiidide seedimine ja imendumine
oleneb seedekulgla talitlusest ja ateroskleroosi põhjused on
gastroloogilised. Lipoproteiinilipaasi
triglütseriidide hüdrolüüsiv toime on seotud mitmesuguste lipoproteiinide
proteiinikomponendi muutumisega. Peale
söömist vabanev insuliin aktiveerib lipoproteiinlipaasi ja see kindlustab toidust imendunud
triglütseriidide kiire lõhustumise. Vabad rasvhapped seotakse plasma
albumiinidega ja transporditakse lihastesse, rasvarakkudesse, maksa.
Rasvarakkudes resünteesitakse triglütseriidid vabadest rasvhapetest ja
glütseroolist ja salvestatakse seniks, kuni energiavajadus tõuseb. Rasvhapete
vabanemist rasvarakkudes olevatest varudest stimuleerib norepinefriin ja pärsib
insuliin. Maksas rasvhapped oksüdeeritakse või muudetakse taas
triglütseriidideks, väike osa transporditakse VLDL sees. Kui rasvhappeid on
väga palju, ladestuvad triglütseriidid maksas.
Süsivesikud SV seedimine algab suus sülje α-amülaasi toimel. Polüsahhariidid
lõhustatakse oligo- ja disahhariidideks. See protsess jätkub mao ülemises osas
sülje amülaasi toimel aj lõppeb distaalses maoosas, kui toidumass on segunenud
happelise maonõrega. Duodeenumis neutraliseerib happelise toidumassi pankreasesekreet
ja jätkub SV-te seedimine pankrease α-amülaasi ja selle isoensüümide toimel.
Peensooles jätkub SV seedimine peensoole ensüümide toimel. SV saavad imenduda
vaid monosahhariididena. Peensoolesekreedi sahharaas hüdrolüüsib sahharoosi
glükoosiks ja fruktuusiks, laktaas lagundab laktoosi glükoosiks (kui
sekretsioon on puudulik jääb lõhustamata ja ei imendu, puudusel tekib diarröa)
ja galaktoosiks, maltaas maltoosi kaheks glükoosimolekuliks, isomaltaas
hüdrolüüsib isomaltoosis oleva α – glükoosisideme. SV seedimise peamine lõppprodukt on glükoos, mis imendub pisut suu
limaskestas (korralikul mälumisel), põhiliselt aga peensoole ülemises osas
aktiivse Na+ kotranspordi teel. Glaktoos imendub sarnaselt glükoosile. Fruktuus
on passiivse imendumisega. Teised hekstoosid lähevad imendumise käigus
enterotsüütides üle glükoosiks.
Vesi: Vett tarbitakse suu kaudu päevas 1,5-2,5 l, lisaks seedekulglasse siseneb
vett 6 l sülje, maonõre, sapi, pankreasenõre, peensoolenõre kaudu. Toitainete
oksüdatsioonil tekib nn endogeenne vesi 0,33l. umbes 0,15 l lahkub
väljaheidetega ja 7 l imendub seedekulglast tagasi. Vesi imendub peamiselt
jejuunumis ja iileumis, pisut ka jämesooles. Liigne imendunud vesi eraldub
uriiniga 1,0-1,7 l, higiga 0,30-0,55 l ja hingeõhuga 0,3 – 0,4 l. vesi liigub
läbi peensooleseina osmoosi tõttu: kui osmootselt aktiivsed ioonid
absorbeeritakse, siis järgneb neile vesi. Teiselt poolt, kui ained
sekreteeritakse peensoolevalendikku või kui toit sisaldab imendumatuid aineid,
siis voolab rakkude kaudu rakkudevahelisse ruumipeensoolevalendikku. Vee
imendumine soolest on seotud Na ja Cl transpordiga.
Vitamiinid vt. 10
Mineraalid vt. 12,13
3. Organismi energiavajadus: ainevahetuse põhi- ja
lisakäive. Organismi energiavajaduse sõltuvus kehalise aktiivsuse määrast.
Energiavajaduse sõltuvus kutsetöö ja harrastatava spordiala iseloomust.
Organismi energiavajadus: Energeetilise väärtuse annavad toidule valgud,
rasvad ja süsivesikud, kuid pole ükskõik, millises vahekorras toidus on, sest
neil on peale energiaallikaks olemise veel teisigi funktsioone. Nende
kasutamine energeetilisel eesmärgil on ka erinev. SV peamised ressursid
paiknevad glükogeenina lihastes ja maksas ja mis moodustavad ligi 1,5% kogu
keha energiavarudest on kõige mitmekülgsemalt kasutatav energiaallikas.
Seepärast on SV varusid küllaldane ja regulaarne taastamine hädavajalik (eriti
sportlastel suurtel treeningkoormuste järgselt, optimaalsest võib suurendada
rasvade arvelt). Rasvu 20-30%, 10-15% valkusid ja SV 55-60% optimaalsed
vahekorrad üldisest kaloraazist lähtudes.
Inimese organismi üldises energiakulus saab eristada 3 peamist
komponenti (ainevahetuse /AV/ põhi- ja lisakäive). Rasvad, valgud, SV –
/annavad energiat/; vesi, mineraalid, vitamiinid.
*AV põhikäive
on see energia hulk, mis on vajalik meie organismi põhiliste/elutähtsate
füsioloogiliste funktsioonide elushoidmiseks. (organismi energiakulu pea võrdne
AV põhikäibega nt. hommikul ärkamine,
lamamine voodis) AV põhikäive sõltub: 1)keha pindalast (pikkus, kaal); 2)
vanusest (mida noorem, seda intensiivsem AV); 3) soost (sõltub keha koostisest
/rasvkoe osakaal võrreldes lihaskoega, naistel ~10% madalam). AV põhikäive on
kogu energiakulust suur osa 70%. AV põhikäibe arvutamiseks on mitmeid erinevaid
meetodeid: *põhineb andmetel, et 20-40 aasta vahel M ja N en.kulu
puhkeseisundis on 38 ja 35 kcal/h. valemid: M – APK=KPx38x24; N- APK=KPx35x24 (KP keha pindala-tabelist). *teisel
arvestatakse keha parameetreid , vanust ja sugu. *kolmas põhineb asjaolul, et
põhiainevahetus sõltub keha koostisest – lihaselistel AV põhikäive suurem suure
rasvamassiga inimestel. *kiirmeetod on kehakaal x sugu M11, N 10.
*AV
lisakäive sõltub 1) kehalisest aktiivsusest; 2) toidu termilisest efektist
(s.o. osa toidust, mida me sööme tuleb viia organismile vastuvõetavasse vormi-
seedeelundite talitlus nõuab energiat. Peale söömist võib energiakulu tõusta
30-40% võrreldes eelnevaga).
Organismi energiavajaduse sõltuvus kehalise
aktiivsuse määrast. Organismi
üldist energiakulu väljendatakse ainevahetuse põhikäibe ühikute s.o koefitsendi
kaudu, mis näitab, mitu korda organismi üldine ööpäevane energiakulu ületab AV
põhikäibe. Selle koefitsendi arvuline väärtus oleneb kehalise aktiivsusega
seotud energiakulust – kehalise aktiivsuse koefitsent. Tänapäeva linlase puhul ligi 20% üldisest energiakulust on
tingitud kehalise aktiivsuse erinevatest vormidest. Tulenevalt suurest
kehalisest aktiivsusest ja lihaskoe suurest osakalust keha koostises on
sportlaste toiduenergia vajadus tavaliselt oluliselt suurem võrreldes
väheaktiivsete inimestega. Suurima
toiduenergia vajadusega paistavad silma vastupidavusalade sportlased.,
kusjuures see tuleneb koormuse suurest mahust ja võrdlemisi kõrgest
intensiivsusest. Vastupidavusaladel suur osakaal SV-l. Kiirus – jõualade
esindajate energiatarvitus ületab samuti oluliselt keha mõõtmetelt ja kaalult
võrreldavate mittesportlaste vajadusi, kuid selle peamiseks põjuseks peetakse
nende iseloomulikult suurt lihasmassi. Oluline koht valkudel, võrreldes eelnevatega
ja mittesportlastega.Lihaskude on AV-lt aktiivne ja selle säilitamiseks kuulub
suur osa toiduga saadavast energiast. Toiduenergia hulk võib aga indiviiditi
väga erineda., see oleneb ka, millise treeningperioodiga on tegemist.
Energiavajaduse sõltuvus kutsetöö ja harrastatava
spordiala iseloomust. Iga inimese individuaalne vajadus toiduenergia järele
on oluliselt mõjutatud tema kutsetöö iseloomust. Tavaliselt on energiatarve
vaimse istuva töö puhul 1,4 ja väga raskel kehalisel tööl 2,4 põhikäibe ühikut.
Sportlaste puhul on märkimisväärne spordiharrastuse mõju inimese organismi
üldisele energiavajadusele. See sõltub harrastava ala spetsiifikast, treeningu
ja võistluste kestusest, ja soorituste intensiivsusest. Nt suusatamise koefitsent on M 4,0 ja N 3,4; võimlemine
M 1,6 ja N 1,4. Et teada saada oma koefitsent on vaja esmalt teada oma AV
põhikäibe suurus (labaratooriumis). Osadel spordialadel on vaja teadlikult
reguleerida oma kehakaalu (nt maadlejad langetavad enne võistlust kehakaalu, et
võistelda madalamas kaalukategoorias). Toitumise vähendamine on paratamatu,
kuid tervise ja kehalise töövõime säilimise seisukohalt on oluline kuidas ja
mis ulatuses seda tehakse. Aladel, kus
on eesmärgiks lihasmassi suurendamine, tuleb reguleerida ka toitumist, kuid kui
seda ei tehte teadlikult võib suureneda hoopis rasvamass.
4. Sportlase päevamenüü koostamise üldised
põhimõtted.
Toiduga saadav energiahulk peab katma organismi põhiainevahetuseks,
kehaliseks (glükogeenivarud vastupidavuskoormustel) ja vaimseks tegevuseks
vajaliku energiahulga, ennetama haigusi (vastupanuvõime) ning kiirendama
taastumisprotsesse. Toit peab tagama kudede ja rakkude ehitusmaterjali ja
säilitama ensüümide ja hormoonide aktiivsuse ja vajaliku kehakaalu, hoidma ära
töövõime langust põhjustavate vaegusnähtused (vitamiinid, süsivesikud).
Sportlase toit peab olema:
- süsivesikute rikas ~55-65% vajalikust energiast (kiudainerikas kartul, köögivili, värske). *rasvavaene – ei ületa 30% kogu energiast.
- sisaldama täisväärtuslikke valke (nii taimseid kaunvili, teravili, kartul – aitab suurendada süsivesikute osatähtsust toidus kui ka loomseid piim, muna, kala) 10- 15 % energeetilisest väärtusest.
Spordis esineb kõrgenenud valguvajadus (olgu rasvavaene):
- lihaste areng jõutreeningu foonil; vastupidavustreeningul esineb rakumembraanide, ensüümide, hormoonide ja lihaskiudude muutusi; toidu aminohappelisel koostisel tähtsus energeetikas; vastupidavusalad 1,2-1,5 g/kg; kiirusjõu- 1,5-1,7 g/kg; jõu- 1,5-2,0 g/kg.
- toit olgu kõrge toitainetihedusega – sellistel toiduainetel on soodne vahekord vitamiinide ja mineraalide sisalduse ja energeetilise väärtuse vahel (täisteratooted, värske –vili). *küllaldane vedelikusisaldus (vedelikupuudus pärsib töövõimet), janukustutaja peab sisaldama nii mineraalaineid ja ka süsivesikuid, et säilitada veresuhkru tase.
- igale sportlasele individuaalne, peab olema hea tunne kõhus, see oleneb söögikordadest ja söödava toidu omadustest.
- ei tohiks sisaldada “tühje kaloreid”: suhkrud, maiustused (monosahhariidid, disahhariidid, sokolaad jne); jahutooted (sai (-akesed), koogid, keeks); rasvarikkad /ka rikka rasvaga valmistatud/ (vorst, rasvane sink, pannkoogid, munakollane jne); alkohol.
Mida suurem on koormuste intensiivsus, seda suurem peaks olema SV osatähtsus
toidus (süüa 5-7 x päevas).30-60 min ei tohi kasutada kergesti imenduvaid SV
(glükoos), sest insuliini tõus viib töövõime langusele (manustada koos
kiudainetega või valku ja rasva sisaldavaid toiduaineid või kombineerida
kiireid ja aeglaselt imenduvaid).
- Tugeva kehalise töö ja füüsiliselt hästiarenenud mees vajab ~3900 kcal, tippsportlane olenevalt spordialast üle 4000 kcal (SV 55-65%; rasvad 25-30%; valgud 10-15%).
- Võistluseelsetel päevadel peaks toimuma SV laadimine ja võistlusjärgsetel andma SV 70% toiduenergiast.
- treenides kõrgmäestikus SV 60-65%, rasvad 20% ja valk 15%.
- vastupidavusaladel SV ~65%, jõutreeningul suurem valgu% (1,7-2,0 g/kehakaalu kohta.
- toituma peaks 5 korda päevas ja sisse viima kerged treeningueelsed (-järgsed) ooted.
- toidu kalorluse jagunemine: hommik- 20%; oode- 10%; lõuna- 30%; oode- 10% ja õhtu- 30%.
Toitumine võistluste eel: 3 päeva enne distantsi peab SV ~600g päevas;
korralikult tarbima vedelikku, et stardihetkel oleks vedelikusisaldus
küllaldane. /teiperid- kuidaslaadida
SV?/. toitumine enne starti: viimane tugev söögikord olgu 3-4 tundi enne.
Toit peaks olema SVrikas (mitte liialt rasva või valku), kergesti seeditav.
Mitte süüa liialt kiudaineid sisaldavat ja vürtsitatud toitu, ka muna. Juua
spordijooke ja süüa tahkemat toitu. 15-30 min enne starti juua 300-400g. menüü
olgu individuaalne ja arvestama toiduainete maos edasiliikumise kiirust.
Toitumine koormuse ajal: SV parim manustamise viis on spordijookide näol, mis
peaksid olema 6-8% SVlahused. 3-4min enne starti juua 6-8% spordijooki 3-4ml
kehakaalu kohta ja seejärel iga 15-30 min järgi 2-3ml/kg kehakaalu kohta. (tunnis mitte üle 60g). SVsisaldusega jookide
manustamisel arvestada kliimaga ja spordiala intensiivsusega.
Toitumine peale
koormust: glükogeenivarude kiireim taastumine toimub kahe esimese koormusjärgse
tunni jooksul, siis tuleb sisse võtta ~100g SV tunnis. Tahketest on parimad:
banaan, rosinad, küpsised, täisteraleib.., hiljem tarbima SV
25g/h. Koormusjärgne toit olgu kergesti seeditav ja koosnema kõrge ja keskmise
glükeemilise indeksiga toiduainetest. Soovitav manustada SV spordijoogina
(6-8%), likvideeritakse ka vedelikukaotus. Hiljem võib tarbima ka madala
glükeemilise indeksiga SV-d. Valguvajadus taastub tavalise toiduga.
5. Süsivesikud sportlase toidus: liigid, kogused,
allikad. Maltodekstriinid. Laktoos.
Süsivesikud sportlase toidus: liigid, kogused, allikad. SV on tähtsamaks
energiaallikaks nii kehalisel kui ka vaimsel tööl. Järelikult on SV vajadus
oluline mitte ainult vastupidavustööl vaid ka seal, kus on oluline mentaalne
töö ja närvilihastalitlus. SV annavad poole organismile vajalikust energiast
55-65%. Minimaalne SV vajadus on 100g, et hoida ära vaegusnähte ainevahetuses
(1g SV annab 4 kalorit energiat). SV aitavad säästa valkude osa
ehitusmaterjalina. Kui SV on küllaldaselt, ei kasutata glükogeeni sünteesiks
aminohappeid. SVrikkad toiduained on samaaegselt ka rikkad vitamiinide,
mineraalainete ja kiudainete sisalduse poolest (teraviljatooted, kartul, köögivili, puuvili). Küllaldane SV kogus toidus tagab eelduse kõrgeks
töövõimeks ja kiiremaks taastumiseks. Toidu SV moodustavad peamiselt:
- polüsahhariidid peavad kogu SV hulgast moodustama 2/3. Taimedes leiduvat polüsahhariidi nim. tärklis /teravili, kaunvili, kartul/ ja loomset (maksas ja lihastes leiduv) glükogeen. (Siia gruppi kuuluvad ka kiudained tselluloos ja pektiin (jäävad seedetraktis seedimata, sportlasele vajalikud);
- dekstriinid
- disahhariidid - on sahharoos, laktoos e. piimsuhkur ja maltoos
- monosahhariidid – glükoos, fruktoos, galaktoos, sorbitool, ksülitool. Di- ja monosahhariidid 1/3 SV-st. /sahhariin, tsüklamaat ja aspartaam ei sisalda SV ja ei anna energiat!/
Maksas ladestub osa SV-st, mida hetkel ei kasutata
glükogeenina ja moodustab sportlasele hädavajaliku energiadepoo (150g), osa
ladestub glükogeenina ka lihastes. Neid depoos´e on vajalik suurendada.
Tähtsamad SV
rikkad toiduained: täisteraleib, kartul, riis, kaera-, nisuhelbed, müsli,
kaunviljad, banaanid, õunad, kiivid, mesi, kuivatatud puuvili, puuviljamahl, -siirup, spordijoogid,
teraviljatooted.
Maltodekstriinid. Mida enam on spordijoogis suhkrut (glükoosi), seda
aeglasem on joogi edasiliikumine maost. Siit saabki alguse spordijoogi dilemma-
ühelt poolt tuleks võimalikult kiiresti korvata higiga kaotatud vedelikku,
samas aga peaks organismile pakkuma võimalikult rohkem süsivesikuid
energeetiliste ressursside taastamiseks. 80- ndate
uuringud näitavad, et ühesugune pole ka erinevate suhkrute (või nende
polümeeride) edasiliikumine maost ühesuguste kontsentratsioonide puhul.
Nii selgus C. Fosteri jt. uuringust, et maltodekstriini lahus( glükoosi
polümeer) viib soolde enam süsivesikuid kui hulgalt võrdne glükoosilahus, kuid
seda mitte suurema kui 5%. – lise maltotekstriini kontsentratsiooni puhul. Seega on maltodekstriini hea
kasutada spordijookide
koostises.(Igatahes 80- nendatel oli see nii)
Laktoos /L/ e. piimasuhkur on loomne disahhariid., mis moodustub peamiselt
piimanäärmetes. L-sisaldus lehmapiimas on ~5% ja piimasuhkru hulk sõltub
piimarasvasusest. L annab 30-50% energeetilisest väärtusest. Rinnapiimas on
L-sisaldus suurem ~7%.
6. Kiudaine, selle osa tervislikus toitumises ja
erijuhud, mil sportlane peaks piirama kiudainete sisaldust toidus.
Kiudaine on taimse päritoluga polüsahhariid ja ligniin, mis ei allu seedeensüümide
toimele. Kiudained jaotatakse kahte
suurde rühma: polüsahhariidsed ja mittepolüsahhariidsed kiudained.
Polüsahhariidsed jaotatakse veeslahustamatud ja veeslahustuvad. Veeslahustuva
rühma põhiesindajad on pektiinid, mis kuuluvad rakkudevahelise sideainena
enamike taimsete kudede koostisesse ja neid leidub ohtralt puu-, kaun- ja
teraviljades (veelvalmivates viljades on neid ohtrasti). Pektiinid punduvad
hõlpsasti ja nende lahused tarretuvad kergesti. Lahustuvad kiudainedvähendavad
glükoosi imendumist peensooles ja mõjuvad vere kolesterooli langetavalt.
Veeslahustumatute kiudainete põhiesindaja on tselluloos, mis on taime
rakukestade komponent. Kogu taimne toit, mida me sööme, sisaldab tselluloosi.
Vaatamata sellele, et inimene tselluloosi seedida ei suuda, on sellel SV-l meie
seedetalitluses tähtis roll. Nimelt, nii tselluloos kui ka hemitselluloos
suurendavad toidukördi mahtu, kiirendavad selle edasilükkumist peensooles ja
soodustavad lima eritumist jämesooles. Kiudaineterohke toit seob hulgaliselt
vett ja annab söömisel kiiresti küllastustunde.
Erijuhud:
- Kaalukontrolli teostamine- kiudainerohke toidu iga suutäis sisaldab vähem energiat kui kontsentreeritud magus suutäis. Lisaks tarbitakse kiudaineterikast toitu koguselt vähem.
- Kõhu kinnisuse ja lahtisuse reguleerimine- kõhukinnisust saab vältida põhjusel, et kiudained seovad ohtralt vett ja hoiavad seda sooles, muutes soolesisaldise veerikkaks. Kõhulahtisuse korral seovad punduvad kiudained protsessi põhjustava liigse vee.
- Vere lipiidisisalduse teatud reguleerimine – kiudained seovad nii lipiidide metaboliite kui ka sapphappeid ning eemaldavad neid organismist. NT spordialad võimlemine, maadlemine, tõstmine, sõudmine jne, kus on tegemist kaalukategooriatega.
7. Organismi süsivesikuta varud, nende suurendamise
võimalused lähtudes toitumisest, süsivesikute manustamise tempo pikaajalise
vastupidavustöö korral ja taastumise kiirendamiseks. Glükeemiline indeks.
Organismi süsivesikuta varud, nende suurendamise võimalused lähtudes
toitumisest, süsivesikute manustamise tempo pikaajalise vastupidavustöö korral ja taastumise kiirendamiseks: Organismi SV varud on piiratud aj nende
suurus oleneb otseselt absoluuthulgast ja nende suhtelisest osakaalust meie
toidus. Peamisteks depoodeks on maks, lihased, rakuväline vedelik.
1. Organismi SV varude suurusest oleneb kehaline töövõime, eriti ilmneb see
kõrge intensiivsuse korral. SV optimaalsete varude kindlustamise seisukohast:
- pikaajalises perspektiivis sportlase toidus SV 60 - 70% kaloraazist.
- lühemaajaliselt (3-4 päeva)võib olla otstarbekas SV proportsiooni veelgi suurendada 75-80%-ni. Nii toimitakse, kui on eesmärgiks organism SV varude ülelaadimine.
- SV on vaja päevas 7-9 g kg kehakaalu kohta.
2. Kehalise pingutuse aegu SV täiendav tarbimine mõistlik,
kui pingutuse kestus on 1-1,5 tundi. Soovitav manustada vesilahusena väikeste
portsionite kaudu lühiajaliselt 10-15 järel (ca 40-50 g korraga).
3. Organismi
glükogeeni varude kiireks taastamiseks
(lühike aeg), tuleks SV varusid taastada nii kiiresti kui võimalik.
Kogus: esimese 6 tunni vältel, kui iga 2 tunni kohta 1,5-2g SV iga kg kehakaalu
kohta.
4. Taastumise algfaasis võiksid
olla mono- ja oligosahhariidid, pikemaajalises perspektiivis annaks parema
efekti polüsahhariidid (tärkliserikkad toidud).
Glükeemiline indeksiga toiduained on kiiresti imenduvad ja
glükogeenivarusid kõige efektiivsemalt taastavad.
8. Rasva osa erinevate spordialadega tegelejate
toidus. Asendamatud rasvhapped. Kolesterool. Letsitiin. Soovitavad ja
“mittesoovitavad” toidurasvad. Lipiidne peroksüdatsioon. Antioksüdandid.
Rasva osa erinevate spordialadega tegelejate
toidus: Rasvad on organismi
suurimaks energiaallikaks, sest isegi ülipikal kehalisel pingutusel jätkub
rasvade energiat lõputult. 1g rasvu annab 9 kalorit energiat. Rasvade tähtsus
organismis. Energeetiline varuaine, sisaldavad veer lahustuvaid vitamiine,
oluline ajukoe ja rakumembraanide talitluses. Sportlasetoit peab olema
rasvavaene, ei tohi ületada 30% energiahulgast.
Vajalikku rasvahulka (g) saab leida, kui kalorite hulk korrutada 0,3 ja
jagada 9-ga. Küllastunud, polüküllastumata, monoküllastamata vahekord 1:1:1 e.
loomse rasva ülekaal ei tohi ületada 1/3 ja taimset rasva olgu 2/3. Vältima toidus
rasva varjatud kujul ja kõrge kolesteroolisisaldusega toiduaineid (muna, maks).
Asendamatud rasvhapped/ARH/. Rasvade lõhustumisel tekivad rasvhapped:
- küllastunud (loomsetes rasvades);
- monoküllastamata ;
- polüküllastumata (küllastamata taimse päritoluga).
- Asendamatud RH: dinoolhape(18:2 ω-6)→arahhidoonhape(20:4 ω-6); α-linoleenhape (18:3 ω-6). AHR-e peab sisalduma teatud hulgal toidus, neid mujalt ei saa. ARH on vajalikud ka biomembraanide tervikstruktuuride säilitamiseks ning lipiidide metabolismi häireteta kulgemiseks.
Kolesterool /K/ on tsükliline alkohol ja selle suur sisaldus toidus põhjustab
vereseerumi kolesteroolisisalduse tõusu. K on esmane ateroskleroosi ja
südamehaiguste riskifaktor (liialt palju K-i, siis ladestub see veresoonte
seintesse ja see põhjustab nende ahenemise ning halveneb kudede verevarustus).
K ja tema estrid ei ole organismile kahjulikud. K-l on meie organismis nii
struktuurne (rakumembraanide
koostekomponent) kui ka metaboolne roll (
K-st läheb sapphapete, suguhormoonide, vitamiini D ja E ühendite jne. süntees).
K-sünteesi kontroll toimub negatiivne tagasiside printsiibil, st. kui toiduga
saadav K kogus suureneb, väheneb K-süntees organismis ja vastupidi. Organismis
on K-i 140g (~10% veres, 90% rakumembraanides
ja närvilõpmetes). Toiduga saadakse K-i
20-30%, ülejäänud sünteesib organism ise (peamiselt maksas, pisut
peensooles ja nahas), mida soodustavad küllastunud rasvhapped. Taimsed
toiduained eriti K-i ei sisalda, loomsetest on rikkamad muna, aju, neerud,
maks, või, juust, krabid ja vähid. Toitumisel tuleb jälgida, milline on
toiduaine poolküllastumata (soodustavad K-i väljaviimist organismist) ja
küllastunud rasvhapete /piima-, veise-,
lambarasvas, neerudes, maksas; kookos-, palmirasvas/ (soodustavad vere K-i
taseme tõusu) suhe.
Letsiin /L/: on emulgaator, mis hoiab rasva vesilahuses ( nt. šokolaadi sees). L
on lütlipiid ja omakorda ka fosfolipiid. L-i hüdrolüüsivad pankrease
fosfolipaasid sapphapete ja Ca 2+ ….
Soovitavad ja “mittesoovitavad” toidurasvad: normaalseks elutalitluseks vajab inimene nii
küllastatud kui ka küllastamata rasvhappeid. Mõlemad on inimorganismis
hädavajaklikud kehakoostises leiduvate lipiidide ehituskomponentidena. Neid
leidub samuti veres vabas vormis. Niisiis pole küllastunud rasvhappe
sisaldumine toidus miinuseks nagu mitmeski kirjutises püütakse toonitada.
Lipiidne peroksüdatsioon: Enamik toiduaineid tuleb säilitada kuuivatada
kuumutada jne. Sellega kaasneb alti LP See muudab toiduaine omadusi isegi siis, kui lipiide on vähe, näit. melon, kurk.
Organismis tekkivate
vabade radikaalide rünnaku eelismärklauaks on lipiidides esinevad küllastumata
rasvhapped. Põhjuseid on mitu: Hapnik lahustub vees küllaltki tagasihoidlikult
kuid vees küllaltki häsri. Järelikult on lipiidses keskonnas hapnikku
suhteliselt rohkem kui raku vesikeskonnas. See loob olulise võimaluse hapniku
reaktiivset vormide tekkeks lipiidsetes struktuurides. Rakke ümbritseva
plasmamembraani ja rakusiseste membraanide lipiidid on ju oma asukoha tõttu
esimesed, kes kohtuvad vabade radikaalidega , kaasnevad mitmesugused lipiidide
muundumised, millede üldmõiste on LP.
See on ahel protsess,
mille käigus tekivad rasvhapete vabad radikaali, hüdroksüperoksiidid,
aldehüüdid jt. Need on keemiliselt väga
aktiivsed ained. Nende eluiga on küll lühike aga neil on organismis
kahepalgeline roll. Väikestes kogustes on nad vajalikud kui bioregulaatorid.
Suurmates koguse hakkavad ründama teisi
koe struktuure ja on kahjulikud.
Nende teket kontrollivad
reguleerivad nii biovedelikes kui ka biomembraanides olevad antioksüdandid.
Nende absoluutneenamik tagatakse normaalse segatoiduga. Kui aga LP-i käigus
tekib liigselt rasvhapete vabu radikaale aldehüüde jt. aineid tekib organismis
oksüdatiivne stress koekahjustused jne.
Antioksüdandid /AO/: AO-de olemus on vabade radikaalide (O2, NO2; NO, OH) sidumine. AO-d
lipiidses keskkonnas on vitamiinide A ja E (E 306-309); β-karoteen (E160);
ubihinoon (Q). AO-d vesikeskkonnas on vitamiin C (E 300), glutatioon, seleen
(Se), kusihape, vereplasmavalgud, AO-tsed ensüümid.
9. Valgu allikad inimese toidus. Asendamatud
aminohapped. Probleemid, mis kaasnevad liigse valguga toidus.
Valgu allikad inimese toidus: valgusisaldus erinevates toiduainetes ulatub 0-50%-ni.
Kõige vähem valku on marjade ja puuviljade koostises (alla 1%), aedviljades
2-6%, leivatoodetes- 5-9%, teraviljas- 7-10%, munas- 13% (munakollases rohkem).
Valgurikkamad toiduained on liha-, kala- ja piimatooted (sealihas 15-21%, kalas
17-24%, piimatoodetes 18 (kohupiimas)-31% (juust). Taimetoitudest on
valgurikkam soja- 35%, kaunviljad ~6%, pärm- 55%.
Sobiva valguallika valiku
määravad kolm põhimomenti:
- toiduaine valgusisaldus;
- valgu aminohappeline koostis;
- valgu seeditavus.
Üksikud valguallikad:
- piim ja piimasaadused on lastele esmaseks valguallikaks, piimavalk on täisväärtuslik ja kergesti seeditav. Koos valguga saab piimast ka kaltsiumi.
- kalaliha on ka kõrge valgusisaldusega ja toiteväärtusega, kergesti seeditav (sisaldab vähem sidekudet).
- Loomaliha valgusisaldus sõltub looma liigist (suurem jänesel ja küülikul) ja jaotustükist (keskmine valgusisaldus 15-21%). Paremini omastatakse lihaskoe valke, sidekoelised lihatooted on madalama toiteväärtusega, sest sidekoe valgud (kollageen ja elastiin) on mittetäisväärtuslikud ja raskesti seeditavad (kõige vähem linnulihas).
- muna on täisväärtusliku valgu allikas (eriti kollane, rikas ka kolesterooli poolest).
- Taimse valgu tarbimisel tuleb arvestada ühe või teise asendamatu aminohappe vajakajäämisega (eriti koolieas).
- teraviljadest on parim valgulise koostisega tatar, järgnevad kaer, oder, riis, rukis ja nisu (kõigis on vähe lüsiini), madalaim on maisivalk (napib veel ka trüptofaani).
- teravilja valke täiendavad kaunvilaja ja kartulivalgud, kus on lüsiini piisavalt, aga vähe metioniini ja tsüstiini.
Asendamatud
aminohapped /AA/: nende produtseerimiseks võimalused puuduvad. Vajaduse
nende järele peab katma täielikult toiduvalkudega. Inimese jaoks on neid 8
(leutsiin, isoleutsiin, valiin, lüsiin, metioniin, fenüülalaniin, tsüptotaan,
treoniin). Eriline tähtsus on leutsiinil, isoleutsiinil, valiinil, mis osalevad
alaniini sünteesis ja omavad energeetilist tähtsust.
Probleemid,
mis kaasnevad liigse valguga toidus:
toiduvalgu suur hulk pikkaajalisel tarbimisel kujutab ohtu inimese neerudele,
lisaks koormab lkestvalt liigne valguhulk toidus ka maksa ja võib kiirendada
organismi vananemist. Tekitab maksa ja neerude hüpertroofiat.
10. Individuaalse
rasv- ja veeslahustuvate vitamiinide funktsioonid ja allikad. Vitamiinide seos
sportliku saavutusvõimega.
Individuaalse
rasv- ja veeslahustuvate vitamiinide funktsioonid ja allikad:
Vitamiinid on hädavajalikud kõikide organismide normaalseks elutegevuseks.
Rasvlahustuvad vitamiinid (A, D,
E, K)- üks täht tähistab tervet ühendite gruppi, millel on sarnane ehitus ja
sama toime. Grupi üksikliiget nimetatakse vitameeriaks. Rasvlahustuvad
talletatakse koos lipiididega maksas:
- A (retinoidid → kala ja loomamaks, või, karotenoidid, porgand, tumerohelised lehtköögiviljad, sügavkollased ja punased puuviljad, apelsin) A vitamiini on vaja kasvuks ja organismi kudede taastootmiseks, hoida nahk sila ja haigustevaba, limaskestade kaitse infektsioonide eest, on antioksüdandiks õhus esinevate saasteainete vastu, osaleb silmas nägemispurpuri moodustamises, aitab kanapimeduse ja kehva nägemise puhul, vajalik luudele, hammastele ja vere loomele, stimuleerib valkude sünteesi, osaleb kolesterooli ainevahetuses(muutes selle suguhormoonideks), ergutab maomahlade sekretsiooni (valkude täielikuks seedumiseks), aitab suurendada RNA tootmist, β-kartoteenirikas toit vähendab riski haigestuda kopsuvähki;
- D (kaltsiferoolid → kalarasv, munakollane, või, pärm, kala, päike) D vitamiin soodustab kaltsiumi imendumist seedetraktist ja fosfori assimilatsiooni (vajalik luude ja hammaste moodustamiseks ja laste normaalseks kasvuks /lubjastumine/, aitavad kaasa nende ensüümide sünteesile limaskestas, mis tegelevad olemasoleva kaltsiumi aktiivse trantspordiga, oluline normaalseks südametegevuseks ja verehüübimiseks, oluline osa stabiilse närvisüsteemi säilimiseks.
- E (tokoferroolid → porgand, kapsas, tomat, oliivid rafineerimata taimsed õlid, täisterajahu)E vitamiin on antioksüdant, mis kaitseb organismi vabade radikaalide kahjuliku toime eest (vähkkasvaja vastane toime), pidurdab rakkude vananemist, tugevdab kapillaaride seinu, kaitseb lümfosüüte, puna- ja valgeliblesid (paraneb organismi hapnikuga varustatus ja üldine kaitsevõime), lahustab või hoiab ära veretrombe, soodustab toitainete transporti rakkudeni, vähendab vere kolesteroolisisaldust, soodustab glükogeeni ladestumist maksas;
- K (naftokinoonid → kalasaadused, spinat, kapsas, herned);
- Q (ubikinoonid → taimsed produktid),
- F (linoolhape ja α-linoleenhape → taimsed õlid).
- B1 (tiamiin → pärm, kaerahelbed, sealiha, kaunviljad, koorega keedetud kartul, täisteratooted) B1 oluline roll organismi ainevahetuses energia tootmisel, osaleb süsivesikute metabolismis ketohapete dekarboksüleerimisel, oluline osa närvisüsteemi, lihaste, ja südame normaalseks funktsioneerimiseks, osaleb aminohapete des- ja transamiinimisel, ergutab soolestiku peristaltikat, stabiliseerib isu, toetab kasvu ja lihaste head toonust;
- B2 (riboflaviin → pärm, maks, kala, piim, kaunviljad, spinat. Toidust saab vähe) B2 osaleb põhitoitainete ainevahetuses, kasvuprotsessides, on abiks antikehade moodustamisel, rakkude hingamisel, organismis toimuvates redoktsiooniprotsessides, normaalse hingamise tagamisel, vajalik silmade väsimuse vähendamiseks, normaalse nägemise tagamiseks, tagavad terve naha, küüned ja juuksed;
- B4 (koliin → liha, munarebu, maks, piim);
- B3 (niatsiin → maks, pärm (kuivatatud pimedas), räim, soola-heeringas, kanaliha, nisuidud, kaunviljad, piim, lehtköögiviljad seened) B3aitab ensüümidel lõhustada ja kasutada valke, rasvu ja süsivesikuid; efektiivne kolesterooliringluse parandaja ja selle langetaja veres, aitab alandada veresuhkrut ja ladestada glükogeeni; madaldab vererõhku, oluline närvisüsteemi täiuslikuks tegevuseks, oluline naha, keele ja seedeelundkonna kudede õigeks moodustumiseks ja säilimiseks, parandab naha armkude; vajalik suguhormoonide sünteesiks, osaleb rakuhingamise protsessides, normaliseerib mao motoorikat ja maomahlade eritumist, hoiab ära pellagra tekke;
- B5 (pantodeenhape → leidub kõikide elusorganismi rakkudes ja on sünteesitav seedetrakti mikroflora poolt, allikateks on pimedas kuivatatud pärm, maks, munad, lahja sealiha, neerud, homaarid, seened, lehtsalat, spinat, jogurt, kartul) B5 tähtsus seisneb, et stimuleerib neerupealise näärmeid, tõstab kortisooni ja teiste neerupealise hormoonide produktsiooni, on oluline koeensüümA koostisesse kuuluv osa, olles ainevahetuse aktiveerijaks, osaleb kolesterooli, steroidide ja rasvhapete sünteesis, tagab terve seedetrakti, tõstab organismi vastupanuvõimet stressile, piisavas koguses vähendab paljude antibiootikumide toksilist efekti, kaitseb vananemise eest, kaitseb rakke radiatsiooni kahjuliku toime eest, abiks rakkude ülesehitamisel ja tsentraalse närvisüsteemi arenemisel, abiks antikehade moodustamisel;
- B6 (püridoksiin → maks, munakollane, porgand, hele liha, banaanid, täisteraviljad, veisemaks, oad, pärm, roheline pipar, piim, munarebu) B6 vitamiini üksinda manustades võib põhjustada teiste B vitamiinide tasakaalustust või puudujääki, oluline osa koeensüümina süsivesikute, ja valkude lõhustamises ja kasutamises, vajatakse antikehade ja punaste vereliblede moodustamiseks, oluline KNS normaalseks funktsioneerimiseks, vajalik vitamiin B12 ja magneesiumi täielikuks imendumiseks, vajalik soolhapete tootmiseks, aitab kaasa linoleenhappe paremale tegevusele organismis, on lipotroopne aine – aitab vähendada maksa rasvumist, kergendab maksas ja lihastes vabastada glükogeenist, vajalik DNA ja RNA sünteesiks ja õigeks tegevuseks, aitab saavutada tasakaalu Na ja K vahel, mis reguleerivad organismi vedelikke ja parandavad närvi- ja lihassüsteemi normaalset funktsioneerimist, hoiab organismis tasakaalus Na ja fosfori suhet, vähendab lihaste krampe, käte tuimust ja kangust, peapööritust, hoiab naha tervena;
- B8(inosiit → neerud, süda, kartul, mais);
- B10 (foolhape → maks. oad, rohelised taimeosad, neerud, liha);
- B11 (falatsiin → );
- B12 (tsüanokobalamiin → maks, sooled, veri, neerud, taine loomaliha, kala, verivorst, juust, toodetakse mikrofloora poolt; koobaltit sisaldav aine, mis on vajalik pikaealisuseks, sisaldab ainsana olulisi mineraalaineid) B12 on vajalik NS funktsioneerimiseks, osaleb valkude, rasvade, süsivesikute ainevahetuses, tihedalt seotud nelja aminohappega, pantoteenhappe ja C vitamiini tegevusega organismis, parandab raua funktsiooe organismis, aitab foolhapet koliini sünteesil, osaleb DNA ja RNA tootmisel, mõjutab erütrotsüütide moodustamist, ennetades aneemiat, oluline laste kasvamisel, vajalik kaaliumi absorptsiooniks;
- Foolhape (rikastatud teraviljatooted, tsitruselised, asparaagus, till, spinat, peet, pärm, maks, liha) olulisus sarnane B12-le, lisaks vajalik aju õigeks funktsioneerimiseks, oluline vaimse ja emotsionaalse tervise jaoks, suurendab söögiiisu, stimuleerib soolhappe tootmist, aitab vältida soolestiku parasiite ja toidumürgitust, osaleb süsinikühendite ainevahetuses,, aitab kaasa maksa tööle;
- B21 (kobalamiinid → verivorst, maks, tailiha, juust, pärm, seened);
- B13 (oroothape → loomsed produktid);
- B15 (pangaamhape → loomsed ja taimsed produktid, eriti seened);
- BT (karnitiin → lihasaadused, pärm);
- C (askorbiinhape → mustsõstrad, kibuvitsamarjad, jõhvikad, kapsas, paprika) peorganismi kaitsevõime tõstmine, antioksüdant , vähendab organismis allergiat tekitavaid aineid, kollageeni säilitamine, mis on oluline ühendavate kudede moodustamiseks nahas ja luudes, aitab säilitada veresoonte elastsust, oluline osa haavade ja põletuste paranemisel,, hõlbustab ühendava koe teket nahas, hoiab ära verejooksu, aitab punaste vereliblede loomist, sõltub luude vastupidavus, terved hambad ja igemed, abiks aminohapete ainevahetuses, muudab foolhappe mitteaktiivse vormi aktiivseks, kaitseb vitamiine B1, B2, A, D, E, foolhapet oksüdeerumise eest, vajalik adrenaliini tootmisel, raua omastamisel, kaltsiumi ainevahetuses, oluline kolesterooli muutmisel sapphapeteks, glükogeenivarude loomisel, väheneb vähkkasvajatesse haigestumisel;
- H ( biotiin → maks, neerud, oad, tomat, munarebu) H osaleb koeensüümina teiste toitainete ainevahetuses, abiks proteiini, foolhappe, pantoteenhappe ja vitamiin B12 tootmisel,osaleb elutegevuses oluliste rasvainete biosünteesis, vajalik mitmete rasvhapete kujunemisel, mis on määrava tähtsusega närvikudedes ja aminohapete ainevahetusel, NS töö reguleerimisel osaleja, tagab terved juuksed;
- N (lipoehape → pärm, piim, liha);
- U (S-metüülmetioniin → kapsas, spargel, tomat, petersell),
- pAB (p-aminobensoehape → maks, piim, munad, pärm);
- p ( bioflavoloidid → värsked puu- ja juurviljad).
Vitamiinide seos sportliku saavutusvõimega- kehalist töövõimet ja sportlikku saavutusvõimet
võivad vitamiinid reguleerida kahel viisil:
- toimides koensüümina (lihas)raku energeetikas;
- samuti protsessides, mis on seotud punaste vererakkude loomega ja nende funktsioonidega.
11. Organismi
veebilanss, higieritus. Spordijookide liigid ja koostis, nende osa
taastumisprotsessis.
Organismi veebilanss, higieritus - organismis on 2/3 vett, vananedes vee hulk väheneb
(mida veerikkam on organism, seda kiiremini toimub kogu ainevahetus, mida enam
on organism rasvunud, seda väiksem on tema
veesisaldus).
- ~70% intratsellulaarne e. rakusisene vedelik;
- ~30% ekstratsellulaarne e. rakuväline vedelik:
- ~25% intravaskulaarne e. soonesisene vedelik e. plasma;
- ~75% interstitsiaarne e. rakkudevaheline vedelik.
Higistamisel on kaks funktsiooni:
- soojuse äraandmisega säilitada püsiv kehatemperatuur;
- biofunktsiooniks on jääkainete eritamine organismist.
See tekib:
- organism ei saa piisavalt vett;
- organismi on vidud liialt mineralsooli;
- organism on kaotanud liialt vett.
Veepuuduse suurimaks põhjuseks on:
- vee vähene juurdetulek organismi või suurenenud vee eritumine;
- suurenenud veeeritus kõrge temperatuuri korral (higistamine);
- negatiivne veebilanss võib kujuneda ka haigusliku seisundi tagajärjel (suhkrutõbi, kõrge palavik, …).
- ringleva vere hulk kahaneb;
- südamelöögisagedus ja hingamine sagenevad;
- seedenõrede hulk väheneb;
- limaskestad hakkavad kuivama;
- nahk muutub kortsuliseks;
- ilmneb lihaste nõrkus;
- langeb organismi kehaline suutlikus.
Vee peamised funktsioonid:
- toimib lahustina;
- tänu lahustiomadustele on ideaalne reaktsioonikeskkond;
- oluline roll termoregulatsioonis;
- kaitsefunktsioon (silmade märgumine).
Spordijookide liigid ja koostis, nende osa taastumisprotsessis: Spordijoogid: *Isostar- SV 73 gL-1 + Na 24
mmol.L-1 + K 4 mmolL-2 + CL 12 mmolL-1; *Gatorade – Sv 62 +Na 23 +K 3 + Cl 14;
*Lucozade – 69+23+4+1; *Sport pripps energy – 75 +3 +0+1. Lisaks SV, Na, K ja
Cl sisaldavad spordijoogid ka magneesiumi, tsitraati, bikarbonaate, fosfaate,
ja mõningaid vitamiine.
Spordijookide kasutamise eesmärgiks on vedeliku
ja mineraalainete tasakaalu säilitamine pikaajaliste kehaliste pingutuste ajal
ja selle taastamine pingutuse järgselt. Magu suudab soolestikku suunata
625-1250 ml vedelikku tunnis. Seega veekaotus higistamise läbi võib ületada
organismi võimalused selle kompenseerimiseks pingutuse ajal. Siit tulenevalt on
vajadus suurendada oma keha varusid juba enne pingutust, juues 45-30 min enne
starti 400-500 ml. Eelistada kindlat mineraalvett tavalisele (lisa 1,5-2 g
keedusoola 1l veele), sellega püütakse vältida diureesi intensiivistumist. Na
olemasolu vees soodustab vee imendumist soolestikus. Enne starti manustavasse
jooki ei soovitav lisada glükoosi, kuigi töötav lihas kasutab seda. Glükoosi
lisamine soodustab väsimuse teket töö ajal (veres kõrgem insuliini tase, mis
kahjustab töövõimet). Toiduga-joogiga
glükosi manustades, suureneb glükoosi konsentratsioon vereplasmas, mille
tulemusena suureneb insuliini hulk veres. Insuliinil on aga tugev veresuhkrut
alandav toime, soodustab glükoosi terbimist verest mitmete kudede poolt. Kui me
lisame stardieelsesse jooki glükoosi, siis starti minnes on vere insuliini
itase normaalsest kõrgem. Arvestades töötavate lihaste glükoositarbe olulist
suurenemist, samas insuliini toimet vere glükoositasemele, on tulemuseks kiirem
veresuhkru langus töö ajal, koos sellega kaasnevate ebasoovitavate
tagajärgedega töövõimele.
Treeningu ja võistluste ajal on optimaalne umbes 1 l
joogi tarbimist tunnis. Kui seoses ilmastikuga on ete näha suurt vedelikukaotust, tuleb tähelepanu
pöörata manustamise taktikale. Optimaalne oleks juua 150-200 ml iga 10-15
minuti järel. Nende joogidooside manustamist tuleb alustada trenni/võistluse
algusest peale, end sundides. Töö ajal ei ole glükoos joodavas jogis
vastunäidustatud, sest kehaline pingutus on insuliini konsentratsiooni
vereplasmas vähendava toimega. 40-75 g glükoosi tunnis on piiasv, suurem kogus
lisaefekti ei anna. Keskmiseks glükoosivajaduseks võib lugeda 60 g tunnis,
arvestades joogi koguseks 1 liiter. Seega tuleks juua 6%-st glükoosilahust (rahuldamaks
lihaste energiavajadust ja kompenseerimaks veekaotust). Elektrotsüütidest
peetakse tähtsaks vaid Na, millel on joogi koostisese kuuludes nii vee kui
glükoosi imendumist soodustav toime – 1 l vee kohta 2-2,5 g keedusoola. Jooki
soovitav manustada jahutatuna 6-10 kraadi juures. Madalal temperatuuril liigub
jook maost edasi kiiremini, seega osutub joodud vesi kiiremini omandatavaks ja
jahutab organismi. Kehalisel tööl kestusega 30 minutit ei ole tööaegsel joogi
tarbimisel mõtet, tööl üle tunni ja enam on joogireziimi ja oskuslikult
valmistatud joogiga võimalik töövõimet soodsalt mõjutada. Kõrge õhutemperatuuri
ja õhuniiskuse korral peaks jok olema suhteliselt madala glükoosisisaldusega ja
andma pisut enam Na. Madala temperatuuri keskkonnas ei kujune dehüdratsioon nii
kiiresti problemiks ja sel puhul on otstarbekas suurendada joogi süsivesikute
sisaldust 15-20%-ni treeningu või võistluste järel. Lihaste glükogeenivarude
taastamise seisukohalt on kriitilised paar esimest koormusele järgnevat tundi.
Taastumisperioodi joogi glükoosisisaldus võib olla nii kõrge, kuni jook liigse
magususe tõttu vastumeelseks ei muutu. Kogu vajalikku süsivesikute kogust ei
pea ainult joogiga manustama, võib ka söögiga. Taastamisjook peab aga
kindlustama kiire vedeliku taastamise organismis. Olulise tähtsusega on joogi
elektrolüütide sisaldus. Kustutades janu nendest vaba või vähese nende
sisaldusega joogiga me stimuleerime diureesi ja vedeliku tasakaalu taastamine
osutub vaevaliseks. Mida suurem on tööaegne veekaotus, seda suurem on ka
rakusisese (intratsellulaarse) vee kaotus. Kui vereplasma mahu taastamiseks on
oluline jooki lisada Na, siis rakusisese vedeliku normaliseerimiseks K. alkohol
on diureesi stimuleriva toimega, sest 1/3 cal tuleb SV-st, ülejäänud
alkoholist, mida ei saa ladestada SV kombelmaksa ja lihastesse.
12. Kaltsium
kui levinuim mineraal inimese organismis, selle vajadus, allikad, puudusest
tingitud tervisehäired.
Kaltsium /Ca/ on levinuim (makro)mineraal inimese
organismis. Ligikaudu 99% temast on luudes ja hammastes lahustamatute
kaltsiumisooladena. Ca-i peamine funktsioon on koos fosforiga luukoe
moodustamine. Hammaste ja luude väline kaltsium (ca 1%) osaleb vere
hüübimisprotsessis, lihastöös, närviimpulsside ülekandes, mitmete ensüümide
aktiveerimises, vitamiin D metabolismis, hormoonide toimes, vere osmootse rõhu
tagamises, vere hüübimise aktiveerijaks, oluline roll kudede ainevahetuses:
kindlustab veresoonte seinte normaalse läbilaskvuse (aitab toitainetel läbida
rakuseinu), tasandab südame rütmi ja vähendab unetust, vajalik neerude
normaalseks funktsioneerimiseks.
Ca vajadus sõltub east, on 800-1200mg (11-22
aastastel naistel ööpäevas 1,2-1,3 g; rasedusel 1,2-1,35g ja peale menopausi
1,0-1,35g). Lastele vajalik luude intensiivse kasvamise tõttu.
Ca allikad:
umbes 80% Ca-st saadakse piimast (lehma-, kitse-, võipiim) ning selle
produktidest (keefir, pett, kohupiim, jogurt, juustud). Ühes klaasis piimas on
~0,24-0,27 g Ca. Ca-rikas toiduaine on ka kalaliha, eriti väikeste luudega
kalad. (100 g kalalihas on ~0,15-0,4g Ca). Taimedest sisaldavad Ca
võilillelehed, sojauba, spinat, mädarõigas, till, petersell, kapsas (eriti
rooskapsas), mandel jne. Ca- puudusest tingitud tervisehäired on
luudehõrenemine e. osteoporoos, katkised hambad, küüned, juuksed, käte ja
jalgade spasmid ja krambid, depresioon. Ca vaegus on tänapäeval küllalt oluline
toitumisprobleem, ka kõikvõimalikud dieedid on Ca-vaesed. Ca imendumist
soodustavad laktoos ja D vitamiin, halvendavad kiudaineterikas toit, lipiidide
AV häired, keedusool, tsitruselised, äädikas jne. Ca imendumine toimub alates
12sõrmiksoolest ja lõpeb peensoole alumistes osades. Imendumist soodustab
keskkonna happelisus, vitaminid D, C, A ja mineraalained magneesium, fosfor,
mangaan, raud ning küllasutumata rasvhapped.
13. Raud (mikromineraal) toidus: heemne ja mitteheemne raud, raua imendumine; organismi
rauapuudusele viitavad näitajad.
Rauavaegusaneemia
on tingitud valest toitumisest, erütrotsüütide arv või hemoglobiini sisaldus on
langenud, kuid see võib tekkida ka
verekaotuse või puuduliku Fe imendumise tõttu. Teine aneemia tüüp on
põhjustatud B 12 vitamiini või foolhappe defitsiidist, siin on iseloomulik
erütrotsüütide arvu mõningane langus, kuid erütrotsüütide Hb sisaldus on vähem
muutunud.
Rauapuuduse tunnused on:
haprad küüned, juuksed langevad välja, suunurgad lõhenevad, kahvatu nahk,
apaatia, aneemia, kõhukinnisus, lastel vähenenud tähelepanuvõime ja häired
intellektuaalses arengus, täiskasvanutel võib vähendada füüsilise töö tegemise
võime. Raud toidus: peamisteks rauaallikateks on maks, muna, punane (mida
tumedam, seda enam) liha, spinat, maasikad, virsikud, nõges, punane vein,
herned, oad, porgand, viinamarjad = rosinad, maks, teraviljatooted (tihti
rikastatud rauaga). Raua tähtsus: kuulub hemoglobiini koostisesse, osaleb
hapniku viimisel kopsudest kudedesse, et tagada organismi normaalne elutegevus,
vajalik vereloomes, kasutatakse hemoglobiini ja müoglobiini sünteesiks; on
paljude ensüümide komponent; suurendab vastupanuvõimet stressile ja haigustele;
vähendab väsimust ja tagab naha normaalse värvuse.
Raua imendumine toimub ainult ioonidena. Taandatud vorm imendub
paremini kui oksüderitud. Raud imendub seedekulglast aeglaselt, seda
reguleerivad erütrotsüüdid (vastavalt organismi vajadusele). Raua imendumisel
on oluline osa peensoolelimaskesta rakkudel e. enterotsüütidel.
Soolevalendikust läheb oksüdeeritud Fe
mukoosrakku ja seostub seal apoferritiiniga, tekib ferritiin, mis on
mukoosraku rauavaruks. Ka osa taandatud Fe imendub, kuid samaaegselt imendumise
protsessiga toimub taandatud raua oksüdatsioon oksüdeeritud rauaks. Kui see
ühineb veres oleva transferriiniga, on raua imendumine lõppenud. Keha
rauasisalduse mõju raua imendumisele reguleerib ferritiini konsentratsioon
enterotsüüdis. Imendumist soodustab L-askorbiinhape, aga raud ise mõjub selle
imendumisele halvasti. Raua imendumist soodustab ka C vitamiin, takistavad
täistera- ja kaunviljades leiduv fütiinhape, tees ja kohvis ja punases veinis
leiduvad polüfenoolid ning piimasaadustes leiduv kaltsium. Naistel imendub
rauda 4 x rohkem kui meestel. Tsüsteiin ja metsoniin soodustavad samuti raua
imendumist, sama teeb ka toidus olev vask, Ca, koobalt, alkohol. Pikaajaline
raua ületarbimine võib olla toksiline maksale, pankreasele, südamele,
rakutuumadele, tõsta riski infektsioonidele.
Toidus on rauda kahel kujul:
- heemi raud, mida leidub hemo- ja müoglobiini sisaldavates toiduainetes. On suhteliselt väiksem osa toidus sisalduvast rauast (10-15%). See imendub hästi ja on seetõttu peamine rauavajaduse rahuldaja. Parimaks omastatava raua allikaks on veretoidud, lahja liha, maks, süda.
- mitte-heemiraud, mis pärineb tera-, puu- ja aedviljades. Imendub halvasti, seda takistab tera-, puu- ja aedviljades leiduv fütiinhape. Fütiinhape on taimsetes toiduainetes kiudainete koosseisus, seetõttu omastatakse rauda valgest nisujahust paremini kui tumedast.
Ööpäevane rauavajadus on 1 mg, halva imenduvuser
tõttu peaks toit sisaldama rauda M 10mg, N 15 mg, rasedatel 20-25 mg. Enamik rauareservist paikneb luuüdis
erütrotsüütides. Raud on vjalik
hemoglobiini, müoglobiini, mõnede valkude sünteesiks ja immuunsuse
kujunemiseks. Raua vaegusel väheneb fagotsüütide aktiivsus. Ööpäevane vajadus M
9-10 mg; N 10- 16 mg.
14. Ülekaalulisus
kui terviseprobleem, võimalused seda mõjutada dieedi muutmise ja kehalise
aktiivsuse abil. Rasvumise tüübid. Keha massi indeks. Keha rasvavaba mass.
Ülekaalulisus on tänapäeval arenenud maades tõsiseim
terviseprobleem., mis puudutab kogu ühiskonda, millega kaasneb soodumus
haigestuda paljudesse haigustesse, samuti toimub üldise töövõime langus ja
eluea lühenemine. Ülekaalulisus kui terviseprobleem, võimalused seda mõjutada
dieedi muutmise ja kehalise aktiivsuse abil – mõõdukaks rasvumiseks peetakse
kehakaalu üle 10-20% ideaalsest, üle 20% ideaalsest kehakaalust on silmnähtav
rasvumine. Meestel loetakse rasvumiseks kui rasvkude moodustab keha massist 20%
või enam, naistel 30% ja enam.
Ülekaalulisuse põhjuseks on alati toiduga
saadava energiahulga ja organismi üldise energiakulu tasakaalustamatus.
Uuringud on näidanud, et see probleem on korrelatsioonis rasvade osakaaluga
toidu kaloraazis kui selle toidu üldise kaloraaziga. Lahendus
sellele oleks, et piirata tarbitava toidu energeetilist väärtust (eriti
toidu rasvasisaldust) ja säilitada kehaline aktiivsus või seda suurendades. Eeldusel, et üldine
energiadefitsiit on ühesugune , annab lihtsalt toidu kaloraazi piiramine lõpuks
samasuguses ulatuses kehakaalu languse kui dieet koos kehalise treeninguga.
Kuid on mitu asjaolu, mis lubavad väita, et ratsionaalsem viis kaalu
reguleerimiseks on seotud sihipärase kehalise koormustega.
- kaalukaotusest, mis saavutatakse toitumise piiramisega, moodustab rasvamassi vähenemine 70-80%, ülejäänud osa tuleneb rasvavaba massi (nt lihaskoe) vähenemisega. Sageli osutub see veelgi suuremaks, see on aga soovimatu kõrvalmõju. Regulaarsed treeningud kehakaalu reguleerimise perioodil piiravad rasvavaba masssi vähenemise ulatust.
- toitumise piiramisega ja rasvade vähendamisega toidus ja seoses sellega kehakaalu langusega kaasneb ka positiivne nihe- vere kolesterooli tasemes, madala tihedusega lipoproteiinide langus.
- inimestel on tihti raske psühholoogiliselt taluda pidevat toidupiirangut. Siin aitab, kui tekitada energiadefitsiit kehalise aktiivsuse suurendamise arvel.
- mahavõtmisest veelgi suurem raskus on saavutatud kehakaalu säilitamine., siingi aitab aktiivne kehaline tegevus.
Rasvumise tüübid. Kuna toidu vajadus ja toitainete metabolism oleneb kehaehituse
tüübist, siis rasvumisele kalduvad teatud kehaehitustüübiga isikud. *Leposoomne
tüüp (sale, pikk, kitsas) ei pruugi söödud toiduhulgale erilist tähelepanu
pöörata, normaalne kehakaal säilib kergesti. Pükniline (lühike, lai) on
normaalse kehakaalu säilimiseks vaja pöörata dieedile suurt tähelepanu, eriti
raseduse ajal ja peale laste sündi. Seda tüüpi meestel on peale 40-50 eluaastat
probleeme normaalse kehakaalu säilitamisega. Sel tüübil on enamasti hea isu ja
küllastustunne söömisel tekib aeglaselt.
Keha massi indeks kasutatakse õlekaalulisuse hindamiseks ja saadakse
jagades kehakaalu (kg) keha pikkusega (m) ruudus. Sellega on võimalik hinnata
oma seisundit.
Hinnang:
- normaalne- M 24-27; N23-26.
- mõõdukas ülekaalulisus – M 28-31; N 27-32.
- suur ülekaalulisus- M suurem kui 31; N suurem kui 32.
Keha rasvavaba mass. Üldiselt võib keha jaotada neljaks peamiseks
komponendiks: skelett, lihaskuda, rasvkude, siseorganid.
Spordis jaotatakse
sagedamini kaheks: rasvkude e. passiivne kude ja rasvavaba kaal (aktiivne).
Organismi põhilised rasvavarud asuvad naha all. See asjaolu on andnud võimaluse
hinnata keha rasvasisaldust nn. kaliibermeetodil. Selle alusel saab hinnata ka
rasvkoe jaotumist naha all. Mitmete uurijate poolt on soovitatud kasutada regressioonivõrrandeid kas siis keha
rasvaprotsendi , erikaalu, rasvavaba kaalu määramiseks. Eamik neist on siiski
kasutusel mittesportlaste uurimisel.
Kõige täpsemaid andmeid
keha koostise kohta on võimalik saada hüdrostaatilisel kaalumisel, leides keha
erikaalu. Keha erikaalu määramine põhineb Archimedese seadusel. Arvutustes on
võetud rasva erikaaluks 0,900 ja rasvavaba komponendi erikaaluks 1,100.
Keha
erikaalu määramiseks on kasutusel kaks meetodit.
- Keha poolt vee väljasurve määramine e. voljumimeetriline meetod
- Keha kaalumine vee all. Kopsude jääkõhk võetakse wilmore tabelist või loetakse selleks 24% kosumahust. Keha erikaalu-D arvutamiseks kasutatakse valemit.
Rasvavaba kaal leitakse kui erikaalu abil on leitud rasva%,
rasva% abil rasvakaal ja siis saamegi rasvavaba kaalu =kehakaal- rsvakaal
Üldjuhul viibkehaline
treening keha erikaalu suurenemisele, mis on peamiselt seotud rasva
vähenemisega kehas. Kui erikaalu suurenedes Kehakaal langeb, siis see viitab
rasvkoe intensiivsele vähenemisele, kusjuures treening ei ole mõjutanud
lihaskonna arengut negatiivselt. Ületreenitusele viitab erikaalu ja kehakaalu
üheagne vähenemine.
15. Laste ja
aktiivselt spordiga tegelejate noorte toitumise eriprobleemid, võimalused nende
ületamiseks. Vanemate inimeste toitumise eripärad.
Laste ja aktiivselt spordiga tegelejate noorte
toitumise eriprobleemid, võimalused nende ületamiseks: valkudega tuleb tuleb anda 11-12%
(noorematel 12-15% ) üldkalorsusest. Toidurasvade ja SV osatähtsus oleneb
vanusest: mida vanem, seda vähem toidurasvu. Lastel ja noortel rasvadega katta
28-33% kalorsusest. SV peaksid üldkalorsusest moodustama 55-58%. Esimesel
eluaastal on kalorivajadus ja ka makrotoitainete vajadus 1 kg kehamassi kohta
võrdlemisi suur: valguvajadus 1,5-2 g/kg päevas. Alul kaetakse see loomse
valguga, hiljem lisandub toidule ka taimne valk. Kui üldine energiakulu suureneb, suureneb ka
valguvajadus (arvestada tuleb valkude bioloogilist väärtust – asendamatute
aminohapete sisaldust). Lapsele on vaja 10 aminohapet kehavalkude sünteesiks,
juba ühe puudumisel ei toimu kehas valgusünteesi ja areng pidurdub (lastele ei
sobi taimetoit).
Vanemate inimeste toitumise eripärad. Vähem rasvu (eriti loomseid), suurendada valkude
ja SV osakaalu 60% (eriti liitSV). Põhiainevahetus langeb alates 40-50 eluaastast.
Seega on vanemas eas energiakulu väiksem ja seega vajame vähem toitu. Vanemas
eas peaks muutma ka toitainete vahekorda. Valgu osa peaks jääma samaks
(12%) loomsete rasvade ja
kolesteroolirikaste toiduainete kasutamisttuleks tunduvalt vähendada. Taimsete
rasvade ja liitsüsivesikute osa kindlasti suurendada.
16. Taimetoitlus,
selle liigid. Taimetoitluse eelised ja range taimetoitluse puudused. Nälgimine.
Taimsed toiduained sisaldavad peamiselt süsivesikuid, küllastamata rasvu, vesilahustuvaid
vitamiine, mineraalaineid(K, Mg), mitmeid bioloogiliselt aktiivseid aineid,
kiudaineid, väga vähe valke ja needki on väheväärtuslikud. /leib, sai, kliid, kruubid, kaunviljad, aedviljad,
puuviljad jne/
Taimetoitlus /TT/, selle liigid: taimetoitlust on mitut liiki: 1) range TT- ei sööda
üldse loomseid produkte, ka mitte muna ja piima. Süüakse ainult tera-, puu- ja
juurvilja, pähkleid ja seemneid. 2) ovolaktovegetaarne dieet- toidus ei ole
liha, kuid on piim ja muna, millele lisandub taimetoit. 3)laktovegetaarne
dieet- elimeeneeritud on liha ja muna, kuid mitte piim ja piimaproduktid. 4)
osaline TT e. semivegetaarne dieet- välditakse punast liha, süüakse kanaliha ja
kala.
Taimetoitluse eelised ja range taimetoitluse puudused. Sõltuvalt ainevahetuse iseärasusest sobib mõnele rohkem
taimetoit, teisele segatoit. Taimetoitluse puhul võib tekkida asendamatute
aminohapete, vitamiinide D, B12, Ca, Fe, Zn vaegus, mis võivad põhjustada
kasvu- ja arenguäired. Taimetroitlastel on leitud ka suguhormoonide sisalduse
vähenemist veres ja sugufunktsioonide häireid.
TT soodsad mõjud:
- rasvumise vähenemine (ovolaktovegetaarse dieedijärgijate hulgas suhteliselt vähe ülekaalulisi);
- väheneb südame pärgarterite haiguste risk, taimetoitlaste veres vähem kolesterooli kui neil, kes söövad rohkesti liha;
- harvem on kõrgvererõhutõbe (võimalik, et põhjuseks on rohke kiudainete ja taimseproteiini ja kaltsiumi ja magneesiumisisaldus);
- harvemini tuleb ette seedetraktihäireid, peamiselt jämesoolevähki (seda seostatakse kiudainete rohkusega taimetoidus, mis eemaldab tekkinud kahjulikud ained).
- valgud ja aminohapped (taimsed valgud ei sisalda vajalikul hulgal asendamatuid aminohappeid). Mitmesuguste toidukombinatsioonidega võib täiskasvanu saada vajalikke aminohappeid, kuid lastele jääb kasvuks ja arenguks vajaka, samuti rasedatel ja imetavatel naistel.
- taimetoit ei sisalda B 12 vitamiini
- taimedes on vähe seleeni ja tsinki.
- kuna taimne raud imendub halvasti, siis põevad nad sageli rauavaeguseaneemiat.
- laste jaoks vähe D vitamiini
Nälgimine võib olla täielik ja mittetäielik (isu ei saa täis, valguvähesus.
Täieliku
nälgimise faasid:
- 1 faas kestab ööpäeva. Organism kasutab ära glükogeenivarud. Insuliinihulk veres väheneb 10-15x. glükagooni ja kortisoolihulk suureneb. Kiirened depoorasvade mobilisatsioon ja glükoneogenees (hormonaalse staatuse muutumise tõttu). Glükoosisisaldus väheneb alumise piirini.
- 2. kestab nädala. Organism mobiliseerib rasvkoest rasvu, rasvhapete hulk veres suureneb 3-4x. maksas moodustub enam ketokehi. Sellees seisundis muutub oluliseks astetoatsetaadi mitteensümaatiline dekarboksüülkimine (tekib atsetoon), mida organism tahab väljutada kopsu ja naha kaudu (3-4 nälgimispäeval tunneb nälgijalt nahalt ja suust atsetooni lõhna). Organismi energeetilised väärtused rahuldatakserasvhapete jaketokehade arvelt, ainult ajurakud (insuliinist sõltumatud) saavad neis tingimustes glükoosi (mitte piisavalt, osa tuleb ketokehade arvelt). Lihastesse glükoosi ei tungi (insuliini madal kontsentratsioon). Selleks perioodiks on kogu organismi AV intensiivsus langenud.
- 3. kestab mitu nädalat. Valkude lagunemise kiirus stabiliseerub (laguneb 20g ööpäevas), selle tõttu väheneb glükoneogeneesi kiirus. Aju põhiliseks energiaallikaks on ketokehad.