Kas tita saab olla allergiline rinnapiimale?



KÜSIMUS


Mul on olnud lapse toitmisega palju probleeme ja tal on olnud isegi verine väljaheide. Minu arst ütleb, et ta on allergiline minu rinnapiimale. Ma ei ole kunagi midagi sellist kuulnud! On see võimalik, et laps on oma ema rinnapiimale allergiline?



VASTUS


Tegelikult ei ole see võimalik, et laps on ema rinnapiimale allergiline. Siiski, mõnikord on lapsed allergilised valgule emapiimas mis tulevad toidust, mida ema on söönud. On olnud juhtumeid verisest väljaheitest lastel, kes on tundlikud oma ema toiduvaliku suhtes. Suurim põhjus selleks on tavaliselt lehmapiimavalk (Jakobsson I, et al 1985) (Odze et al 1996). 

Kui teie laps on allergiline lehmapiimavalgule teie rinnapiimas, siis ainuke võimalus seda kindlaks teha on jätta oma menüüst välja kõik lehmapiimatooted vähemalt kaheks või rohkemaks nädalaks, et soolestik saaks paraneda. Lehmapiimatoodete ärajätmine tähendab seda, et tuleb hoiduda piimast, juustust, jogurtist, jäätisest ja valmistoodetest milles sisaldub kaseiini või vadakuvalku.

Lapsed on vahetevahel allergilised ka teistele toitudele ema menüüs ning ka siis on selle kindlakstegemiseks kõige kindlam viis see toit kaheks nädalaks oma menüüst välja jätta. Kui teie laps on saanud imikutoitu või oled alustanud uue toidu andmisega, siis võib ka see väga tõenäoliselt olla tundlikkuse põhjustajaks.

See, et lapsed on tundlikud toitude suhtes ema menüüs, ei ole väga tavaline, nii et olge ettevaatlik sellega, et te liiga palju toite oma menüüst välja ei jäta. Kui te peate ranget dieeti ja ei näe lapsel mingit paranevat tulemust, siis ei ole teie lapse probleemid ilmselt teie toiduvalikust tingitud.

Võivad olla ka teistsugused mured, nagu näiteks siis kui ema rinnapiima tootlus on suurem kui lapse vajadused, mis vahest põhjustab soolestiku probleeme ja isegi verist väljaheidet Andrusiak, F. Larose-Kuzenko, M 1987) (Woolridge & Fisher 1988). 

Niisuguste emade lastel on tihti soolestikuprobleeme, sest piima ületootluse tõttu saab laps rohkem eelpiima (madalama rasvasisaldusega esimene piim) kui järelpiima. Järelpiim on suurema rasvasisaldusega piim mis tuleb rinnast toitmise ajal hiljem. Kuna rasv piimas aitab aeglustada seedimist, siis lapsel, kes saab rohkem eelpiima kui järelpiima, olla väga kiire seedimine. See jätaks natuke laktoosi ( piimasuhkrut) sooltes seedimata. Kui laktoos on sooltes, siis põhjustab see ärritust mis viib tihti gaasideni ja tugeva survega, vahel ka rohelise, väljaheiteni. Ärritunud olek ei lase sooltel laktoosiga toime tulla ning see loob olukorra, mis läheb tihti halvemuse suunas. Selline soolte ärrituvus viibki selleni, et lapsel on verine väljaheide.

Ükskõik millised on teie lapse verise väljaheite põhjused, on siiski rinnapiim kõige parem valik lastele kellel on probleemid seedimisega. Rinnapiim on parim ja palju kergemini seeditav kui kunstlikult valmistatud rinnapiimaasendaja.

Te ei öelnud täpselt, millised rinnapiimaga toitmise probleemid teil oma lapsega on, kuid kui arvestada lapse tundlikkust toitude suhtes ema toiduvalikus, rinnapiima ületootlust või ka teisi rinnaga toitmisega seotus probleeme, siis võiksite pöörduda imetamisnõustaja poole, kes teiega ja teie lastearstiga koostöös saaks leida teile vajalikke lahendusi.

Ma olen kindel, et te olete oma lapse verise väljaheite pärast väga mures. Ma tahaks teid rahustada, et olen kokku puutunud paljude lastega, kelle verise väljaheite probleem on saanud lahendatud peale rinnapiima ületootluse reguleerimist ja lapse talumatuse kindlakstegemist ema poolt söödavate toiduainete suhtes. Loodetavast saab teie lapse probleem selgeks ja ka ravitud.

References
Andrusiak, F. Larose-Kuzenko, M, The effects of an overactive let-down reflex , Lactation Consultant Series. Unit 13 Garden City Park, NY: Avery Publishing 1987.
Jokobsson L et al: Dietary bovine beta-lactoglobulin is transferred to human milk, American Journal of Clinical Nutrition, 34:8 342 1985
Mohrbacher, N; & Stock, J. The Breastfeeding Answer Book, La Leche League International. Schaumburg IL, 1997 pp 281 282
Odze RD, et al: Allergic colitis in infants, Journal of Pediatrics, 126: 163-70 1995
Woolridge, MW and Fisher, C. "Overfeeding" and symptoms of lactose malabsorption in the breast-fed baby: a possible artifact of feed management? Lancet 2:382-4 1998.