Piimale ei



Nii nagu kõik lapsed ei söö näiteks kapsasuppi, ei meeldi kõigile lastele ka piima juua. Nii mõnigi ema muretseb, et lapse organismil jääb seetõttu saamata kaltsium.

Kogenud lastearsti sõnul pole aga muretsemiseks põhjust, kuna kaltsiumi ei saa lapsed mitte ainult piimast. Rohkesti kaltsiumi sisaldavad ka muud toiduained, sealhulgas jogurt, juust, jäätis, brokkoli, sardiinid, tofu, kohupiim. Need on vaid mõned kaltsiumi sisaldavate toiduainete reast.
 
Keskmise väikelapse kasvav organism vajab päevas kaltsiumi, mille saab kätte poolest topsist jogurtist, 25 g juustust, 50 g luudega sardiinidest, 50 g keedetud brokkolist või 2-3 klaasist piimast. Heaks kaltsiumi allikaks on piimapulber, mida kasutatakse pudingite, piimasuppide ja kokteilide valmistamisel.

Lastearstide praktikas on juhtumeid, kus vastuvõtule tuuakse halva enesetundega laps, kes on joonud nii palju piima, et muu toidu vastu enam isu ei ole ja seetõttu jääb organismil saamata palju vajalike aineid, mida keha kasvamiseks vajab. Suurtes kogustes kaltsium võib samuti takistada keha võimet omandada rauda, mis omakorda pidurdab vereliblede paljunemist. Seega ei tohi näiteks 3aastane laps juua päevas rohkem kui 0,6 liitrit piima.

                    Piimaallergia - võimalus üks sajast

Mõned lapsevanemad arvavad, et lapse vastumeelsuse piima suhtes põhjustab lehmapiima allergia. Lastearstide sõnul on see võimalus vaid üks sajast. Lehmapiima allergia ilmneb tavaliselt alla 2aastastel lastel ja põhjustab tõsiseid üle kogu keha levivaid lööbeid.

Lapse vastumeelsust piima suhtes võib põhjustada ka organismi laktoosisallimatus. See ei tekita alati küll löövet vm silmaga nähtavaid ilminguid, kuid tekitab beebidel ja väikelastel kõhuvalu, gaase ja kõhulahtisust. Vanemad kurdavad arstile tihti ka lapse toitumisharjumiste korrapäratust. Ühel päeval sööb laps kolm korda päevas korralikud portsjonid ja küsib ka lisa. Teisel piirdub väga vähesega. Arsti arvates ei tasu muretseda, kui just ei ole tegemist pikeamaajalise isutuse või vastupidi, üleloomulikult suure isuga. Väike laps on kasvavas eas nii toidu sortimendi kui selle väljanägemise suhtes vägagi nõudlik. Seetõttu võib ta jätta söömata näiteks võileiva, mitte seepärast et tal kõht täis oleks, vaid seepärast, et see pole pooleks lõigatud ja suurt on ebamugav süüa.

                    Sööma ei või sundida

Tähtis on, et last kunagi sööma ei sunnitaks. Sundimine tekitab trotsi. Vastupidiselt arvamusele, et see hellitab lapse ära, tuleks pakkuda lapsele erinevaid võimalusi toidu söömiseks ja jätta lõpuks otsus tema teha. Nii on rohkem lootust, et ta leiab ise söögi olevat maitsva ja meeldiva.

Muidugi tuleb ka järeleandmist eelnevalt kaaluda. Päris kindlasti ei pea järele andma, kui ta soovib suppi süüa elutoas, pehme vaiba peal jne. Pakutavad variandid ei peaks sõltuma söömise kohast või viisist, vaid peaksid võimaldama tal muuta lihtne kotlett või viiner taldrikul isuäratavaks.

Kui hoolimata teie pingutustest laps jätkab nö dieeti ja on oht, et ta ei saa vajalikul määral kaltsiumi ja muid vajalikke toitaineid, tuleb pöörduda lapse perearsti poole, kes soovitab igapäevase multivitamiini, et rahuldada organismi toitainete ja vitamiinide vajadus.