Toitained, mineraalid



Süsivesikud - sahhariidid

Süsivesikutel on organismis täita mitmeid olulisi rolle: nad on organismi peamiseks energiaallikaks, nende lõhustumisel tekkiva energiaga kaetakse pool kogu organismi energiavajadusest; nad on ehituskomponendid molekulidele – glükoosi ja galaktoosi kasutab organism polüsahhariidide, glükolipiidide ja asendatavate aminohapete sünteesiks; glükogeenina maksa ja lihastesse talletuv glükoos on organismi varuaineks. 

 Fruktoos e puuviljasuhkur – puuviljades leiduv lihtsuhkur, mis rahuldab organismi esmase energiava­jaduse ning on kiiresti ja hästi omastatav.

Maltodekstriin e linnasesuhkur – osaliselt hüdrolüüsitud tärklise produkt, mis organismis hüdrolüüsitakse glükoosiks. Maltodekstriin on kergesti omandatav süsivesik, mis on toodetud tärklisesiirupist. Tärklist kuumutatakse ja seejärel lagundatakse kas happe või ensüümidega väiksemateks polümeerideks. Nimetatakse ka glükoosi polümeeriks. Ei sisalda oluliselt rasvu, valke või kiudaineid. 

Sorbitool – Sorbitool on puuviljas sisalduv, lahtistava mõjuga aine. Kuna tal on magus maitse, siis kasutatakse teda magustajana köhasiirupites ning mõnedes suhkruvabades maiustustes. Sorbitooli kasutatakse samuti söe aktiviseerijana mõnede toidumürgistuste puhul. Kasutatakse suhkruhaiguse korral suhkru aseainena. Sorbitool võib tekitada probleeme isikutele, kes ei talu fruktoosi.

Laktoos e piimasuhkur – piimas, sojajahus ja õietolmus sisalduv hästi omastatav liitsuhkur, mis hüdrolüüsitakse organismis galaktoosiks ja glükoosiks.    


Proteiinid- valgud

Valgud on rakkude oluline ehitusmaterjal luudele, juustele ja küüntele; kiirendavad organismis toimuvaid reaktsioone; valgulise päritoluga hormoonid reguleerivad ainevahetust; retseptorite koostises vahendavad infot, katavad u 12% päevasest energiavajadusest; verevalgud seovad ja transpordivad mitmesuguseid ühendeid; valgulised antikehad teostavad kaitseülesannet. Valkude lõhustumisel tekkivaid aminohappeid kasutab organism koevalkude, ensüümide ja bioloogiliselt aktiivsete ainete sünteesil. Kahekümnekahest erinevast aminohappest neljateist toodetakse organismis, kuid ülejäänuid on võimalik saada ainult toidust või toidulisanditest.

Toiduga peab organism saama asendamatuid aminohappeid: valiini, isoleutsiini, leutsiini, lüsiini, metioniini, fenüülalaniini, treoniini ja trüptofaani. Kasvõi ainult ühe puudumisel katkeb valgu biosüntees. Osaliselt asendatavad on täiskasvanule, kuid mitte lapsele, histidiin ja arginiin. Tinglikult asendatavaid – tsüsteiini ja türosiini – saab organism sünteesida asendamatuist. 
   

Lipiidid - rasvad

Organismi põhilised lipiidid on neutraalrasvad, fosfo- ja glükolipiidid. Neutraalrasvad on energiarikkad varuained, mis tagavad organismi mehhaanilise kaitsefunktsiooni ja termoisolatsiooni, nad on rasvlahustuvatele vitamiinidele lahustiks ja olulised sapiväljutajad. Nii naturaalrasvad kui fosforlipiidid on rakkude ehitusmaterjaliks. 

Lipiidides sisalduvad rasvhapped võivad olla küllastunud, nt stearhape, monoküllastunud, nt oliivõlis leiduv oleiinhape (ω-9) ja polüküllastumata, nt soja- jt taimeõlides leiduvad linoolhape (ω-6) ja alfa-linioleenhape (ω-3). Viimased kaks on asendamatud rasvhapped, tuntud vitamiin F nime all. Organismis lähtub kummastki eri rea moodustumine. Ühega liialdamine pidurdab teise omastamist. 

Lipiidide põhilisteks alkohoolseteks komponentideks on glütserool ja kolesterool. Kolesterool kergendab oluliste rasvhapete edastamist ja absorbeerumist. See on ehitusmaterjaliks rakumembraanidele. Ülemäärases koguses ummistab artereid, mis toidavad südant ja aju.      

Kiudained

 

Pektiin – puu-, kaun- ja teraviljade rakuvaheaine koostises leiduv vees lahustuv kiudaine, millel on võime imada radioaktiivseid aineid, neid neutraliseerida ja kiirendada nende eemaldamist organismist. 

Tselluloos – taimsetes kiududes (kaerakliid, riisikliid, tsitruseliste- ja õuna kiudaine) sisalduv vees mittelahustuv seedimatu kiudaine kindlustab seedetrakti puhastamiseks ja soolte peristaltika ergutamiseks vajaliku kiudaine koguse. Tselluloos kiirendab toidu edasiliikumist soolestikus, vähendab toidus leiduvate kantserogeenide soolestikus toimimise aega ja haarab endaga kaasa sapphappeid ja lipiidide lõhustumise lõpp-produkte ja viib need organismist välja.     

Vitamiinid

Vitamiinid - "eluamiinid" on inimesele vältimatult vajalikud, neist sõltub oluliselt meie tervis ja enesetunne. Meie organism tuleb toime vaid kolme vitamiini valmistamisega (B2, B5, D2), sedagi ebapiisavas koguses. Inimkehas ei teki üldreeglina vitamiini varusid, eriti veeslahustuvate (B1, B2, B3, B5, B6, B12, CH) vitamiinide osas. Neid peab organism normaalseks elutegevuseks saama iga päev.
Vitamiinivajadus oleneb peamiselt elueast, aga ka mõne vitamiini puhul soost, näiteks B12-vitamiini vajadus on naistel tunduvalt suurem. Täiskasvanul suureneb vitamiinivajadus ka kehalise aktiivsuse tõustes. Vello Tohveri andmetel on Eesti oludes kõige tavalisem vitamiinide  B1, B2, CA ja D puudus, harvemini jääb vajaka vitamiinidest B3, B5, H, E ja K, sest terve inimene saab neid oma soolebakterite elutegevusest. Soolebaktereid aga hävitavad alkohol ja kanged vürtsid. Suitsetamine vähendab B2, B3 ja B5 toimet. Mitmed vitamiinid hävivad toidu praadimisel, küpsetamisel ja toorelt säilitamisel. Kuna paljude vitamiinide vahel esineb koostoime, siis mõne vitamiini vähesus või puudus vähendab mõne teise vitamiini toimet. Seetõttu on oluline regulaarselt saada kõiki vitamiine.
Vitamiin A: (retinool): organismile tasakaalu ja kaitset pakkuv antioksüdant, tagab silmade, limaskesta ja maksa tervise, vajalik luukoe, hammaste ja kõhrede arenguks, oluline spermatosoidide ja platsenta arenguks ja rakkude ehituseks kasvavale organismile. 
Vitamiin D: (kolekaltsiferool): reguleerib kaltsiumi ja fosfori ainevahetust, vajalik luukoe formeerumiseks, reguleerib vererõhku, tugevdab närvisüsteemi. Suurenenud vajadus alkoholismi, psoriaasi, allergia, artriidi ja diabeedi puhul.
Vitamiin E: (tokoferool): antioksüdant, mis aktiviseerib immuunsüsteemi, väldib trombide moodustumist ja enneaegset vananemist, võimendab sperma teket, maksa ja neerude tööd. Kasutatakse aneemia, ateroskleroosi, südame-veresoonkonna haiguste, insuldi, Parkinsoni tõve, allergia jm haiguste ravil.
Vitamiin K: korraldab vere hüübimist, võimendab luukoe arengut, vajalik neerude ja platsenta arenguks ning talitluseks. Vitamiini puudus tekib haigestumisel (kaksteistsõrmiku, maksa, kõhunäärme) haigustesse, puudusel aeglustub vere hüübimine, esinevad ninaverejooksud, kergesti tekivad verevalumid.
Vitamiin F: (linool- ja linoleenhappe segu): vajalik närvikoe arenguks ja funktsioneerimiseks, võimendab B6-vitamiini sünteesi, kasutatakse mitmete nahahaiguste ravil.
Vitamiin B1: (tiamiin): aitab kaasa energia vabastamisele süsivesikutest, vältimatu närvide funktsioneerimiseks, südamele ja mälule. Osaleb maomahla tootmises, vajalik foolhappe, B2, C ja E vitamiini ning mangaani omandamiseks.
Vitamiin B2: (riboflaviin): vajalik O2 pääsemiseks rakkudesse, küünte, naha ja juuste normaalsele arengule. Nägemises tähtis roll. Puudusel limaskesta põletik, naha ekseemid. Soovitatakse suurendatud koguses alkoholismi, Parkinsoni tõve, artriidi jm põletikuliste haiguste ravil.
Vitamiin B3: (pantoteenhape): rasvhapete sünteesi oluline komponent, vähendab kolesterooli taset ja reguleerib veresuhkru taset, võimaldab toitainete omastamist, kaitseb infektsiooni eest, tugevdab närvisüsteemi ja hoiab näonaha kaunina. Oluline roll alkoholismi, depressiooni, psoriaasi, astma, tuberkuloosi, artriidi, aneemia jms haiguste ravis. Vajalik koos tiamiini, niatsiini, B6 ja C vitamiini ja foolhappega.
Vitamiin B4: (koliin): võimaldab saada toidust energiat, oluline tähtsus alkoholismi, lihaste düstroofia, astma, maksa tsirroosi, ateroskleroosi, erinevate ekseemide ja arteriaalse hüpertoonia ravis.
Vitamiin B5: (niatsiin, nikotiinhape, PP-vitamiin): otsustav roll energia vabastamisel toitainetest, vajalik närviimpulsside edasikandumiseks ja naha ja seedeelundite terviseks.
Vitamiin B6: (püridoksiin): tähtis valkude omastamiseks, aitab toota hemoglobiini, tagab närvisüsteemi tervise. Parandab nahka. Toimib koos tiamiini, riboflaviini, pantoteenhappe, C vitamiini, tsingi, magneesiumi ja mangaaniga.
Vitamiin B12: (kobalamiin): aneemiavastane vitamiin, tugevdab närvisüsteemi, vajalik pärilikkuseaine sünteesil, punaliblede moodustumisel.
Foolhape: verd tugevdav vitamiin. Seda vajavad ajurakud, erütrotsüüdid, osaleb maomahla sünteesil. Puudus kutsub esile ärrituvuse, mälunõrkuse, kehvveresuse. Tähtis roll alkoholismi, aneemia, gastriidi, psoriaasi, ateroskleroosi, vere hüübimatuse

Mineraalid:

 

Mineraalid on looduslikud keemilised elemendid, mis aitavad säilitada organismi normaalset veetasakaalu ja on seotud organismi kõigi funktsioonidega.

Biofunktsioone kandvad elemendid


Kaltsium: Peamiseks funktsiooniks on koos fosforiga luukoe moodustamine. Osaleb vere koostises, lihaste kontraktsioonil, närviimpulsside ülekandes, hormonaalsetes protsessides jm. Vajadus kasvab mõttetöö, stressi, depressiooni, raseduse, rinnaga toitmise, kliimaksi ajal. Kaltsiumi puudus kutsub esile lihaste kärbumist, osteoporoosi. Kohv vähendab imendumist (juua piimaga). Vajalik Mg, Mn, P, vitamiinide C, D ja A imendumiseks. Efektiivne reuma, Parkinsoni tõve, ateroskleroosi, aneemia, tuberkuloosi ravil.
Kaalium: Vajalik närvi- ja ajurakkude tööks, osmootse rõhu ja naatriumi hulga reguleerimiseks ainevahetuses. Na ja K stimuleerivad biomolekulaarseid protsesse ja aktiviseerivad fermente. Vajadus suureneb kohvi, alkoholi, soola tarbimisel ja Mg puudusel. Oluline hüpertoonia ravil, spasmide eemaldamisel.
Fosfor: Oluline energiavahetuses, vajalik nukleiinhapete, fosfolipiidide, süsivesikute ja fermentide funktsioneerimiseks.
Magneesium: osaleb lihaskoe formeerumises. Oluline paljude fermentide funktsioneerimiseks. Defitsiit esineb alkohoolikutel ja diabeetikutel, ateroskleroosi, puhul, B grupi vitamiinide, E ja C vitamiini omandamisel.
Kloor: koos K ja Na vahendab happe-aluse tasakaalu, osmootset rõhku, hormoonide levikut organismis. Osaleb maomahla sünteesis. Puudusel väheneb lihaste töövõime, hambad lagunevad ja juuksed langevad välja