Tofu valmistatakse kõrgekvaliteetsetest sojaubade sordist, mis on
kasvatatud just piimatoodete valmistamiseks. Sojaoad pestakse-leotatakse ja
kuuma veeauru abil eraldatakse piim. Järele jääb pehme mass, mida tuntakse
"okara" nime all, sisaldades kahevalentset rauda, kiudaineid,
aminohappeid, kaltsiumi ja mitmeid vitamiine.
Sojapiimale lisatakse looduslikku kalgendajat, mis eraldab vadaku ja
helbed. Tofu-kohupiima saamiseks lastakse vadak nõrguda sõelal ja naturaalne,
st maitsestamata kohupiim on valmis.
Sojakohupiim on õrna, pehme konsistentsiga ja maitseomaduste poolest lähedane tavapärasele lehmapiimast valmistatud kohupiimale. Sojakohupiim on kõrgekvaliteetne, dieetiliste omadustega ja kergesti omastatav inimese organismi poolt. Maitse täiustamiseks segatakse soovitud lisandid, nt rosinad, kaneel, maitseroheline või muud ja toode on tarbimiskõlblik pehme tofuna - kohupiimana. Kui sööjale ei meeldi teraline tofu, võib lisada pisut vedelikku (vesi, loomsed piimatooted, sojajogurt, sojapiim, hea õli) ja lõikuriga mikseris peenestada ühtlaseks pastaks ja vahustada. Nii saab kodus suupärast taimset võid või kastet valmistada, taimset vahukoort maiustamiseks.
Sojakohupiim on õrna, pehme konsistentsiga ja maitseomaduste poolest lähedane tavapärasele lehmapiimast valmistatud kohupiimale. Sojakohupiim on kõrgekvaliteetne, dieetiliste omadustega ja kergesti omastatav inimese organismi poolt. Maitse täiustamiseks segatakse soovitud lisandid, nt rosinad, kaneel, maitseroheline või muud ja toode on tarbimiskõlblik pehme tofuna - kohupiimana. Kui sööjale ei meeldi teraline tofu, võib lisada pisut vedelikku (vesi, loomsed piimatooted, sojajogurt, sojapiim, hea õli) ja lõikuriga mikseris peenestada ühtlaseks pastaks ja vahustada. Nii saab kodus suupärast taimset võid või kastet valmistada, taimset vahukoort maiustamiseks.
Kõva tofu nn sojajuust saadakse samast kohupiimamassist vee väljapressimise
teel vastavates vormides läbi puuvillase riide. Enne segu vormidesse valamist
võib seda maitsestada. Eestis valmistatakse praegu tilli- ja köömnemaitselist,
chillipipra ja paprika lisandiga koos vähese soolaga - 3g/100g juustus.
Naturaalse tofu-juustu saamiseks ei lisata kalgendunud sojapiima massile
lisandeid, jäetakse võimalus tarbijale oma maitset ja lõhna usaldada.
Naturaalne tofu sobib hästi erinevate roogade maitse täiendamiseks ja neile,
kellele meeldib sojaoa maitse ise. Tofu valmistatakse kõrgekvaliteedilisest
soojaubade sordist.
Tofut juustuna tuntakse maailmas kreemja värvuse, tiheda konsistentsi ja
maheda maitsega toorjuustuna, mis ei meenuta sugugi koorejuustu, ent toob esile
teiste toiduainete maitsed. On kolesterooli- ja laktoosivaba. Sobib süüa ka
tärkliserikaste toitudega oma täisväärtusliku taimse valgu sisalduse tõttu.
Tofu, ka kohupiimana (pehme tofu) või juustuna kasutusala on lõputu - sobib
võileiva katteks, suppidesse, juurviljahautistesse, pizzadesse, pirukatäidiseks
ja taigna sisse, kreemideks, tarretisteks. Teda võib küpsetada, grillida ja
suitsetada. Soovitud maitse andmiseks võib tofutükke hoida marinaadis vähemalt
1 tund või kuni 12 tundi külmutuskapis, jälgides, et marinaad kataks täielikult
tofutükke. Tofut võib säilitada sügavkülmas
Tofu kalorsus oleneb maitsestamiseks kasutatud ainetest, naturaalsed tooted
annavad 90-100 kcal/100g, suhkruga maitsestatud 100-126 kcal/100g. Sisaldab
valke 10 g, taimerasva 5 g, süsivesikuid 9 g keskmiselt 100g-s ja mikroelemente
kaltsiumi, rauda, kaaliumi, tsinki.
Reeglina on paki peale märgitud ka säilivusaeg, kuid tofu-juust sobib ka
sügavkülmutuses hoidmiseks, vaakumpakendis või õhukindlas karbis. Sellisel
juhul säilib 5-6 kuud. Sügavkülmutatud tofu värvus muutub pruunikamaks ja
konsistents "lihalikumaks". Tarvitamiseks sulatada - toatemperatuuril
sulab 200-300 g tofutükk 6-8 tundi, kiirendada võib paki või karbi
ülevalamisega keeva veega. Külmutuskapis sulab umbes 12 tunniga. Ja siis
tarvitada.
Kasutades muu toidu juures sojatooteid tuleb olla üle eelarvamustest nagu
oleks soja ainult Idamaa rahvaste toit. Järjest rohkem ja rohkem kasutatakse
maailmas sojat toiduna väga mitmesugusel kujul. Sojat tuleb õppida sööma
teadlikult, ta on puhas, looduslik, ilma lisaaineteta, aitab meil kergemini
edasi elada.
MERIKE TÄRK