Linaseemnete tervislik toime



Tänapäevaste ravimtoitude arendamisel on üheks võimaluseks linaseeme ja tema saadused.

Linaseemnete tervislik toime tuleneb tema kiudainete, polüküllastumatute rasvhapete (PUFAD) ja lignaanide sisaldusest.

Uurimised on näidanud, et linaseemnete kasutamine aitab ravida kõhulahtisust ja mõjutab veresuhkru taset. Linaseemned omavad antikontserogeenset toimet mitmesuguste vähivormide puhul. Linaseemned langetavad vere kolesteroolitaset ning vähendavad seetõttu südame infarkti ja ajuinsuldi riski, moduleerivad immuunsussüsteemi. Seepärast võiks linaseemnete kasutamine anda hea efekti mitmesuguste kardiovaskulaarsete, sisesekretoorsete ja immuunsussüsteemi haiguste ennetamisel.


Linaseemned ja kõhuprobleemid


Kõhulahtisust on aegadest aegadesse ravitud linaseemne keedisega. Viimane annab lima, mis katab sooleepiteeli või haavandid kaitsekihiga. Selle tulemusel pidurdub mikroobide liikumine, paljunemine ja haavandid ei tekita valuaistinguid.

Peale selle on linaseemnetes sisalduv kiudaine, mis ravib kõhukinnisust. Kiudaine absorbeerib vett ja suurendab sellega soolesisaldise mahtu.

Seedekulgla korrashoiuks peetakse füsioloogiliseks normiks 50 g linaseemneid ühe inimese kohta päevas. Sellise koguse üheks kasutamise viisiks võiks olla pagaritooted.

Linaseemneõli kui hea asendamatute rasvhapete (w-6 ja w-3) allikas


Neid rasvhappeid sisaldub linaõlis vastavalt 16 ja 57 %  (suhe 1:3,5). Igapäeva toidus on tähtis w-6 ja w-3 olemasolu kuid veelgi tähtsamaks on osutunud nende omavaheline suhe. Iidsetel aegadel on inimese toidus olnud w-6 ja w-3 suhe 3:1. Tänapäeva toidus on see suhe 10-25:1. Sellest tulenevalt on kõrgenenud inimeste haigestumine südameveresoonkonna haigustesse ja vähkkasvajatesse. Selle suhte parandamiseks igapäevatoidus on hakatud tootma tervise mune ja linaseemne sepikut. Nendes toodetes on suurendatud W-3 sisaldust 4-5 korda. Kuid nende osatähtsus on veel väike ja ei võimalda kõigile vajalikku kogust w-3 rasvhappeid-5 % kogu energiavajadusest.

Toitumisteadlased näevad siin võimalust lisada toidule linaseemne saadusi, et seda tasakaalu w-6 ja w-3 vahel parandada suunas (3:1). Inimese füsioloogiliseks vajaduseks peetakse 22,2g w-3 rasvhappeid päevas. Selle katmiseks on võimalik valida erinevate taimeõlide vahel:
             
Vajaduse katmine (g päevas)
             
                                    
                                     100 %             50 %
                                     vajadusest       vajadusest   
Lina                                       40                   20
Põldtuder                              60                   30
Kanep                                   120                 60
Kreeka pähkel                     210                105
Sinep                                    200                100
Raps                                      240                120
Soja                                       330                165

Alla üheprotsendi w-3 rasvhappeid sisaldavad on: oliivi, päevalille, maisi, seesami ja mandli õlid. Nendega w-3 rasvhapete päevavajadust poleks füüsiliselt võimalik katta (3-5 kg päevas).

Maailmas on hakatud tootma väga mitmesuguseid ravimilaadseid toite, et kompenseerida w-3 puudujääke inimese igapäevavajadustes.

Näiteks on “Tervise “ munad, mis sisaldavad w-3 rasvhappeid 4-5 korda rohkem kui tavalised kanamunad. Selleks söödetakse kanadele linaõliga ja linaseemnetega rikastatud jõusööta.

Taoliste munade tootmine on edukalt levinud Austraalias, Uus-Meremaal, Itaalias, Kanadas ja Jaapanis (50 % kogu munatoodangust).

Eestis toodetakse tervise mune alla 5 % kogu munatoodangust.

Eestis uuritakse momendil vutiliha ja vutimunade tootmist linaseemnesaaduste lisamisel vutile antavas jõusöödas.

Veelgi vajalikum on leida võimalus suurendada w-3 rasvhapete sisaldust pagaritoodetes. On üksikuid tooteid, milledele on lisatud linaseemneid kuid sellisel juhul ei avaldu kogu linaseemnes sisalduvad kiudained amiino- ja rasvhapped.

Mõttekas on hakata tootma selliseid toiduaineid kus kasutatakse linaseemet jahuna, siis saab organism kasutada kõiki seemnes sisalduvaid vajalikke aineid ja ka väga väärtuslikku kiudu.

Andmed pärinevad Kanada Linaliidu poolt välja antud materjalide, Eesti toitumisteadlaste ja arstide ning Jõgeva SAI Mooste katsejaama teadusuuringute ja kogemuste põhjal linaseemnesaaduste kasutamisel toidulisandina.