„Kartul, liha ja piim on meie toidulaual teenimatult tahaplaanile
jäänud teraviljad, mida inimkond on toiduks tarvitanud aastatuhandeid," ütleb
Tartu Waldorfgümnaasiumi arst Anne Silbaum. Teda paeluv antroposoofiline
maailmavaade käsitleb teraviljatoite kindlas süsteemis, mis arvestab nii
inimkonna ajalugu kui ka konkreetset sööjat.
Legend räägib, et parast Atlantise hukku kandsid päikeseoraaklid
neli teravilja laiali nelja maailmakaarde. Kaer sattus põhja, mais läände,
hirss lõunasse ja riis itta. Nende piirkondade põhitoiduna hakkasid viljad
kujundama sealsete inimeste temperamenti. Hiljem võtsid nende kõrval kohad
sisse Laane-Euroopas kasvatatavad nisu, oder ja rukis.
Riis esmaspäevaks
Idamaade põhitoiduks oleva riisi puhul on eriline juba
tema kasvatamise viis: väikesed riisitaimed istutatakse vee sisse. Vanasti võis
riisi külvamist juhtida ainult preester ning taimi istutasid valgetes rüüdes
naised.
Riis on väga toitainerikas: kui roa lisandiks on täisterariis,
seisab kõht kaua täis. Öeldakse, et raskel ajal võib peotaiest riisist nädal
aega ära elada.
Riis rahustab ja soosib flegmaatilist loomust (nagu Tõnissonil
O. Lutsu "Kevades"). Isegi riisi söömine eeldab pikemat jõudeolekut
ja rahulikku mälumist, et tunnetada vilja jõudu. Kes soovib loodusega kooskõlas
elada, võiks riisi süüa esmaspäeval. Planeetidest allub ta Kuule.
Vili aitab eemaldada organismist vett, on hea vereringe-
ja südamehäirete all kannatajaile. Hästi seeditav riisitumm on parim toit lõikusest
toibujale.
Paraku sööme meie riisi kooritud kujul ja jääme paljudest väärtuslikest
toitainetest ilma. Et saada kätte võimalikult palju teradesse katketud
energiat, tuleks valida pruun riis.
Oder teisipäevaks
Oder on tänapäeval teenimatult unarusse jäänud. Küll aga
osati selle teravilja tervistavat jõudu hinnata Vana-Roomas ja -Kreekas, kus
otra peeti ideaalseks toiduks gladiaatoritele ja filosoofidele. Vili sümboliseerib
liikuvust ning aitab saada painduvaks nii kehalt kui vaimult.
Oder sisaldab räni, mida vajavad limaskestad, sidekoed,
selgroolülid, kõõlused ja kõhred. Viljal on ergutav, töö- ja mõtlemisvõimet
parandav ning vastupidavust tõstev toime. See on sobilik toit inimesele, kes
on pidanud pikka aega haigevoodis lamama. Otra kasutatakse koguni teatud
nahahaiguste (atoopikdermatiidi või neurodermiidi) ravis.
Püsivat jõudu vahendav oder allub planeedile Marss ja tema
nädalapäev on teisipäev.
Hirss kolmapäevaks
Hirss on nagu aafriklane - liikuv, päikesest küllastatud,
rütmiline. See vili valmib kõige kiiremini, ainult 100 päevaga. Nii nagu
viirpapagoid saavad hirsitoidust särava sulestiku, annab see ka inimesele terve
naha, küüned ja juuksed.
Päikseline hirss soojendab sööjat sõrme- ja varbaotsteni.
Ta on suurepärane toit väikelastele, soodustades nende arengut. Samuti kaitseb
hirss organismi selliste ähvardavate haiguste eest nagu ateroskleroos, reuma ja
vähkkasvaja.
Hirssi seostatakse sangviinilise temperamendiga (Imelik
"Kevadest"), tema planeediks on Merkuur ning nädalapäevaks kolmapäev.
Rukis neljapäevaks
Rukis valmib põllul kõige kauem, mistõttu arvatakse, et
ta annab kõige rohkem energiat ja jõudu. Leiva valmistamine on keeruline ja
aeganõudev protsess. Ja seedimissüsteem peab rukkiga palju vaeva nägema, kuid
selle tulemusena saab ka kõhu hästi täis.
Leib on alati olnud talupere toit. Kaaliumirikas rukkileib
annab jõudu, tekitab kauaks täiskõhutunde ning mõjub hästi maksale.
Praegu on hinnas täisteraleib. Anne Silbaum hoiatab
siiski, et see sobib rohkem füüsilise töö tegijale. Inimesele, kes töötab
arvuti taga ja liigub autoroolis istudes, võib täisteraleib olla raske seedida
ja tal võivad tekkida puhitised. Anne Silbaum paigutab leivasupi nädalamenüüs
neljapäevale. See on rukki päev - ka vanad eestlased alustasid rukki
koristamist neljapäeval, Jupiteri päeval.
Kaer reedeks
Kaera peetakse põhjamaade ja rannikualade inimeste toiduks.
Kaer annab palju soojust ning aitab vastu seista tuultele ja külmale.
Kaerahelbepuder ja müsli tekitavad talvisel ajal meeldiva soojatunde, eriti
alakõhus.
Kaerast toitusid vanad germaanlased. Nende kehaline
tugevus, ettevõtlikkus, vaprus, sõjakus ja paljusõnalisus on omadused, mida võib
seostada kaeratoiduga. Kaer toetab hingetulisust ja koleerilist temperamenditüüpi
(Toots). Sellest valmistatud putru soovitatakse pakkuda algatusvõimetutele ja
tahtejõuetutele lastele.
Väärtuslikku valku sisaldav teravili on ideaalne toit
kasvueas noorukitele. Kui süüa kaerahelbeid müslis, toetab kaera head mõju
puuviljasuhkur: pärast müslieinet on veresuhkur 2-3 tunni jooksul kõrge,
soodustades vaimset värskust ja õppimisvõimet.
Kaera soovitatakse süüa rasedatel, keda vaevavad iiveldus-
ja oksendamishood. Teravili aitab lepitada organismi temas kasvava võõra
kehaga.
Planeetidest seostatakse kaera Veenuse mõjuga ning tema nädalapäev
on reede. See tähendab, et kui soovite oma toitumist seada looduse järgi, võiks
kaeratoitu süüa just reedel.
Mais laupäevaks
Mais on vanade indiaanlaste toit. Taim kasvab kõrgele, aga
tõlvik ripub raskelt alla. Selline oli ka indiaanlane - maalähedane, raskepärane
ja melanhoolne.
Maisis on vähe valku, nii sobib ta eriti hästi neile, kes
ei talu teraviljavalku. Indiaanlased lisasid sel põhjusel maisitoidule ube.
Viljaga on seotud Saturn ja laupäev ning ta kannab endas
melanhoolset temperamenti (Arno).
Anne Silbaum tunnistab, et tallegi jääb küsimuseks, kas
maisimanna, maisihelbed ja popkorn toimivad sööjale samamoodi kui maisiterad.
Igal juhul saab laps sealt süsivesikuid ja rasvu, samuti karotiini.
Maisitoidud on head koos aedviljade (tomati, kurgi, punase pipra) ja
kaunviljadega.
Nisu pühapäevaks
Nisu on Päikese taim ja pühapäevatoit. Paraku koorib
inimene nisult enamiku kasulikke aineid: eraldab seemnekestad ja idandid.
Seemnekestad sisaldavad mineraal- ja ballastaineid, vitamiine ning valku.
Idandites on rasvad ja rasvlahustuvad valgud. Järele jääb kõige vähem väärtuslik
jahutuum, mis koosneb süsivesikutest.
Väidetakse, et inimene suudab loovalt ja tahtejõuliselt mõelda,
kui organism näeb seedimisega vaeva. Valget jahu on kerge seedida ning mannakördil
kasvanud väikelapsed on laisad ja paksud. Mannapudru söömise järel läheb kõht
ruttu tühjaks. Ka pitsad, saiakesed ja hamburgerid on tehtud valgest jahust.
Kuidas nisust kasulikku kätte saada? Kasutada tuleks vähem
kooritud, tumedamat jahu. Maitsva ja toitva kevadetoidu saab, kui nisuidandid
korralikult puhtaks pesta ja läbi hakklihamasina ajada. Seejärel tuleb neid
kuumutada piimas (mitte keema lasta) ja lisada mett. Eriti kasulikud on idandid
neile, kel on probleeme juuste väljalangemisega.
Loomulikult võivad pidupäevatort ja kringel olla valgest
jahust, kuna need ei olegi mõeldud toitvaks põhiroaks, vaid magustoiduks.
***
Tänapäeva inimese elu ei määra esivanemate tavad: oma
valikud peab ta ise tegema. Enamikus maades pole teraviljad seotud enam ühe
rahvusega ega moodusta piirkonna põhitoitu. Sellegipoolest on teraviljal tähtis
koht meie söögilaual.
Meil müüdavate teraviljatoodete seast soovitab Anne Silbaum
eelistada täistera- ja mahepõllunduse tooteid. Kui meil oleks võimalik süüa
ainult täisteraviljast valmistatud toitu, saaksime sealt kõik vajalikud ained, ütleb
antroposoof. Teravili toidab inimest tervikuna, peast jalgadeni.
HIRSS - päikeseline sangviinik
RIIS - rahulik
flegmaatik
MAIS - raskepärane melanhoolik
KAER - tulihingeline koleerik
Magus vormiroog hirsist
Et hirsi kibe maitse kaoks, tuleb teri korduvalt kupatada
- seni, kuni keeduvesi jääb puhtaks. Seejärel sega keedetud hirss paki
kohupiima ja hapukoorega, lisa rosinaid, vaniljet, suhkrut ja muna ning hauta
ahjupotis pehmeks.
Pere ja kodu jaanuar 2003
Anu Jõesaar