Terad ja temperament



Kaer annab tahtejõudu, riis mõttesügavust, mais teeb melanhoolseks. Kas usute seda?

„Kartul, liha ja piim on meie toidulaual teenimatult taha­plaanile jäänud teraviljad, mida inimkond on toiduks tarvitanud aastatuhandeid," ütleb Tartu Waldorf­gümnaasiumi arst Anne Silbaum. Teda paeluv antroposoofiline maailmavaade käsitleb teraviljatoite kindlas süsteemis, mis arvestab nii inimkonna ajalugu kui ka konkreetset sööjat.

Legend räägib, et parast Atlantise hukku kandsid päikeseoraaklid neli tera­vilja laiali nelja maailmakaarde. Kaer sat­tus põhja, mais läände, hirss lõunasse ja riis itta. Nende piirkondade põhitoiduna hakkasid viljad kujundama sealsete ini­meste temperamenti. Hiljem võtsid nen­de kõrval kohad sisse Laane-Euroopas kasvatatavad nisu, oder ja rukis.


Riis esmaspäevaks

Idamaade põhitoiduks oleva riisi puhul on eriline juba tema kasvatamise viis: väikesed riisitaimed istutatakse vee sisse. Vanasti võis riisi külvamist juhtida ainult preester ning taimi istutasid val­getes rüüdes naised.

Riis on väga toitainerikas: kui roa li­sandiks on täisterariis, seisab kõht kaua täis. Öeldakse, et raskel ajal võib peo­taiest riisist nädal aega ära elada.

Riis rahustab ja soosib flegmaatilist loomust (nagu Tõnissonil O. Lutsu "Kevades"). Isegi riisi söömine eeldab pikemat jõudeolekut ja rahulikku mälu­mist, et tunnetada vilja jõudu. Kes soo­vib loodusega kooskõlas elada, võiks riisi süüa esmaspäeval. Planeetidest al­lub ta Kuule.

Vili aitab eemaldada organismist vett, on hea vereringe- ja südamehäire­te all kannatajaile. Hästi seeditav riisi­tumm on parim toit lõikusest toibujale.

Paraku sööme meie riisi kooritud kujul ja jääme paljudest väärtuslikest toitainetest ilma. Et saada kätte võima­likult palju teradesse katketud energiat, tuleks valida pruun riis.

Oder teisipäevaks

Oder on tänapäeval teenimatult unarus­se jäänud. Küll aga osati selle teravilja tervistavat jõudu hinnata Vana-Roomas ja -Kreekas, kus otra peeti ideaalseks toiduks gladiaatoritele ja filosoofidele. Vili sümboliseerib liikuvust ning aitab saada painduvaks nii kehalt kui vaimult.

Oder sisaldab räni, mida vajavad li­maskestad, sidekoed, selgroolülid, kõõlused ja kõhred. Viljal on ergutav, töö- ja mõtlemisvõimet parandav ning vastupi­davust tõstev toime. See on sobilik toit inimesele, kes on pidanud pikka aega haigevoodis lamama. Otra kasutatakse koguni teatud nahahaiguste (atoopikder­matiidi või neurodermiidi) ravis.

Püsivat jõudu vahendav oder allub planeedile Marss ja tema nädalapäev on teisipäev.

Hirss kolmapäevaks

Hirss on nagu aafriklane - liikuv, päikesest küllastatud, rütmiline. See vili valmib kõige kiiremini, ainult 100 päevaga. Nii nagu viirpapagoid saavad hirsitoidust särava sulestiku, annab see ka inimesele terve naha, küüned ja juuksed.

Päikseline hirss soojendab sööjat sõr­me- ja varbaotsteni. Ta on suurepärane toit väikelastele, soodustades nende arengut. Samuti kaitseb hirss organismi selliste ähvardavate haiguste eest nagu ateroskleroos, reuma ja vähkkasvaja.

Hirssi seostatakse sangviinilise tem­peramendiga (Imelik "Kevadest"), tema planeediks on Merkuur ning nädalapäevaks kolmapäev.

Rukis neljapäevaks

Rukis valmib põllul kõige kauem, mis­tõttu arvatakse, et ta annab kõige roh­kem energiat ja jõudu. Leiva valmista­mine on keeruline ja aeganõudev prot­sess. Ja seedimissüsteem peab rukkiga palju vaeva nägema, kuid selle tulemu­sena saab ka kõhu hästi täis.

Leib on alati olnud talupere toit. Kaaliumirikas rukkileib annab jõudu, tekitab kauaks täiskõhutunde ning mõ­jub hästi maksale.

Praegu on hinnas täisteraleib. Anne Silbaum hoiatab siiski, et see sobib rohkem füüsilise töö tegijale. Inimesele, kes töötab arvuti taga ja liigub autoroo­lis istudes, võib täisteraleib olla raske seedida ja tal võivad tekkida puhitised. Anne Silbaum paigutab leivasupi nädalamenüüs neljapäevale. See on rukki päev - ka vanad eestlased alusta­sid rukki koristamist neljapäeval, Jupi­teri päeval.

Kaer reedeks

Kaera peetakse põhjamaade ja ranniku­alade inimeste toiduks. Kaer annab pal­ju soojust ning aitab vastu seista tuulte­le ja külmale. Kaerahelbepuder ja müsli tekitavad talvisel ajal meeldiva sooja­tunde, eriti alakõhus.

Kaerast toitusid vanad germaanla­sed. Nende kehaline tugevus, ettevõtlik­kus, vaprus, sõjakus ja paljusõnalisus on omadused, mida võib seostada kaeratoi­duga. Kaer toetab hingetulisust ja kolee­rilist temperamenditüüpi (Toots). Sel­lest valmistatud putru soovitatakse pak­kuda algatusvõimetutele ja tahtejõuetu­tele lastele.

Väärtuslikku valku sisaldav teravili on ideaalne toit kasvueas noorukitele. Kui süüa kaerahelbeid müslis, toetab kaera head mõju puuviljasuhkur: pärast müslieinet on veresuhkur 2-3 tunni jooksul kõrge, soodustades vaimset värskust ja õppimisvõimet.
Kaera soovitatakse süüa rasedatel, keda vaevavad iiveldus- ja oksendamis­hood. Teravili aitab lepitada organismi temas kasvava võõra kehaga.

Planeetidest seostatakse kaera Vee­nuse mõjuga ning tema nädalapäev on reede. See tähendab, et kui soovite oma toitumist seada looduse järgi, võiks kae­ratoitu süüa just reedel.

Mais laupäevaks

Mais on vanade indiaanlaste toit. Taim kasvab kõrgele, aga tõlvik ripub raskelt alla. Selline oli ka indiaanlane - maalä­hedane, raskepärane ja melanhoolne.

Maisis on vähe valku, nii sobib ta eriti hästi neile, kes ei talu teraviljaval­ku. Indiaanlased lisasid sel põhjusel maisitoidule ube.

Viljaga on seotud Saturn ja laupäev ning ta kannab endas melanhoolset temperamenti (Arno).

Anne Silbaum tunnistab, et tallegi jääb küsimuseks, kas maisimanna, mai­sihelbed ja popkorn toimivad sööjale samamoodi kui maisiterad. Igal juhul saab laps sealt süsivesikuid ja rasvu, sa­muti karotiini. Maisitoidud on head koos aedviljade (tomati, kurgi, punase pipra) ja kaunviljadega.

Nisu pühapäevaks

Nisu on Päikese taim ja pühapäevatoit. Paraku koorib inimene nisult enamiku kasulikke aineid: eraldab seemnekestad ja idandid. Seemnekestad sisaldavad mi­neraal- ja ballastaineid, vitamiine ning valku. Idandites on rasvad ja rasvlahus­tuvad valgud. Järele jääb kõige vähem väärtuslik jahutuum, mis koosneb süsi­vesikutest.

Väidetakse, et inimene suudab loo­valt ja tahtejõuliselt mõelda, kui orga­nism näeb seedimisega vaeva. Valget ja­hu on kerge seedida ning mannakördil kasvanud väikelapsed on laisad ja pak­sud. Mannapudru söömise järel läheb kõht ruttu tühjaks. Ka pitsad, saiakesed ja hamburgerid on tehtud valgest jahust.

Kuidas nisust kasulikku kätte saada? Kasutada tuleks vähem kooritud, tume­damat jahu. Maitsva ja toitva kevadetoi­du saab, kui nisuidandid korralikult puh­taks pesta ja läbi hakklihamasina ajada. Seejärel tuleb neid kuumutada piimas (mitte keema lasta) ja lisada mett. Eriti kasulikud on idandid neile, kel on prob­leeme juuste väljalangemisega.

Loomulikult võivad pidupäevatort ja kringel olla valgest jahust, kuna need ei olegi mõeldud toitvaks põhiroaks, vaid magustoiduks.

 

***

Tänapäeva inimese elu ei määra esi­vanemate tavad: oma valikud peab ta ise tegema. Enamikus maades pole tera­viljad seotud enam ühe rahvusega ega moodusta piirkonna põhitoitu. Sellegi­poolest on teraviljal tähtis koht meie söögilaual.

Meil müüdavate teraviljatoodete seast soovitab Anne Silbaum eelistada täistera- ja mahepõllunduse tooteid. Kui meil oleks võimalik süüa ainult täisteraviljast valmistatud toitu, saaksime sealt kõik vajalikud ained, ütleb antro­posoof. Teravili toidab inimest tervikuna, peast jalgadeni.

HIRSS - päikeseline sangviinik
RIIS - rahulik flegmaatik
MAIS - raskepärane melanhoolik
KAER - tulihingeline koleerik

Magus vormi­roog hirsist

Et hirsi kibe maitse kaoks, tuleb teri korduvalt kupatada - seni, kuni keedu­vesi jääb puhtaks. Seejärel sega keedetud hirss paki kohupiima ja hapu­koorega, lisa rosinaid, vaniljet, suhkrut ja muna ning hau­ta ahjupotis pehmeks.

Pere ja kodu jaanuar 2003


Anu Jõesaar