Suhkur
on looduslik energiaallikas ning seetõttu organismile väga vajalik. Kuid –
AINULT ÕIGETES KOGUSTES!
Suhkur peaks
andma meile kuni 5% päevasest toiduenergiast. Kuid magusalemb saab
suhkrust vaata et 30% päevasest energiavajadusest,
mis tähendab lausa 6-kordset ületarbimist. See on juba liigne koormus kehale, sellest tekib vaid
lisakilosid, risk haigestuda diabeeti
ning südame- ja veresoonkonnahaigustesse.
Lisaks hambakaaries.
Dietoloogid ja toitumisteadlased
üle maailma soovitavad piirata rohke
suhkrusisaldusega toitude tarbimist. Kes ei tea, et pidevalt rohkesti magusat, sh suhkrut süües ja kulutades toiduga saadust vähem energiat, hakkab
inimene rasvuma. Lisaks ohustab hambakaaries. Kuid ei tohiks unustada, et kui aga tarbitakse suhkruid organismi vajadusest vähem, tekivad
energiadefitsiidist tingitud tervisehädad. Suhkruvaeguse esimene ilming on
väsimus ning kestev kurnatusseisund võib päädida
tõsiste haigustega.
Suhkrut võime me süüa palju nii, et me seda isegi ei tea. Kuna suhkur on
säilitusaine, mis hoiab ja imab niiskust, siis on seda toodetes, mille puhul me
isegi ei aima
suhkrusisaldust, rääkimata selle rohkusest. Suhkrut on peidus näiteks konserveeritud köögiviljades,
puljongikuubikutes, maapähklivõis, isegi soolas. Ja muidugi ravimites.
Suhkur = glükoos + fruktoos
Tavapärane roosuhkur ehk sahharoos, mida sisaldub ohtralt nii
rafineeritud suhkru toorainena kasutatavas suhkruroos kui suhkrupeedis ja
millest tuleneb ka selle magusaine nimi,
lammutub seedekulglas glükoosiks ja fruktoosiks, mida organism tarbib kui energiaallikaid ja toitaineid.
Glükoos ehk viinamarjasuhkur on vajalik kui veresuhkur, mida peab inimese organismis alati
olema piisavas ja ühtlasi parajas koguses. Glükoos on aju
toit ja inimene vajab seda iga päev.
Glükoos imendub väga kiiresti. Veri kannab seedekulglast imendunud glükoosi kudedesse, kus
see aine saab kasutatud peamiselt energia
tootmiseks. Suurim osa ööpäevasest energiavajadusest kaetakse just glükoosi arvelt. Maks talletab organismi lühiajalise
glükoosivaru.
Fruktoos ehk puuviljasuhkur imendub
soolestikust aeglaselt ega tõsta veresuhkru taset. Fruktoosi saame puuviljadest,
meest, mahladest jm. Kuna fruktoos on kõige magusam suhkur, siis kasutab seda toiduainetetööstus, magustades suurt osa
maiustustest kõrge fruktoosisisaldusega
maisisiirupiga. Aeglase imendumise tõttu sobib fruktoos magusaineks ka
paljudesse diabeetikutele mõeldud toodetesse.
Suhkru aseained
Suhkruasendajad
annavad võimaluse nautida magusat maitset suhkrut tarbimata, põhiliselt
tarvitatakse neid suhkurtõve ja rasvumise
korral. Enam kui 100 magusaine kohta
võib öelda, et need on magusamad kui suhkur, suuresti ka seetõttu on viimastel
aastakümnetel tehismagusainete tarbimine kiiresti kasvanud.
Ravimitööstus
kasutab magusaineid mikstuurides, siirupites, vees lahustuvates kihisevates tablettides, närimistablettides jm, eriti laste
ravimvormide
magustamisel. Järjest sagedamini eelistatakse sel otstarbel looduslikke magusaineid
- suhkrut, glükoosi ja glükoosisiirupit,
glükoosi-fruktoosisiirupit ja mett.
Kasutatud magusainetest saate teavet
ravimi või toidulisandi infolehelt.
Ravimite puhul, nagu näiteks köhasiirupid,
imemistabletid, palavikualandajad, antibiootikumid jm on
kasutamisaeg lühike ja neisse lisatud magusained ei ohusta kasutaja tervist. Mõistagi tuleb ravimite võtmisel
kinni pidada ettenähtud kogusest ja ravikuuri
kestusest.
Suhkruasendajagi võib olla toitev
Organismile kalorihulga lisamise järgi saab suhkruasendajad,
jagada toitvateks ja mittetoitvateks
magustajateks.
Toitvad magustajad, mis organismis lõhustudes annavad kaloreid, on mannitool, ksülitool, sorbitool, isomaltoos,
aspartaam, taumatiin jt.
Mittetoitvad
magustajad organismis ei lõhustu ega anna energiat. Need on
näiteks sahhariin tsüklamaat, atsesulfaam-K jm.
Milliseid, kas organismis
lõhustuvaid ja seega kaloreid andvaid
või siis n-ö kalorivabu magustajaid üht
või teist nime kandev suhkruasendaja sisaldab, on igal pakendil kirjas. Tasub uurida.
Peamised tegurid, mis määravad magusaine
kasutatavuse, on ohutus tervisele,
kõrvalmõjude puudumine ning stabiilsus käsitlemisel ja säilitamisel, maitse puhtus, magususaste suhkruga võrreldes.
Magusaine kibe pill
Kuna enamik suhkruasendajaid kaloreid ei
anna, siis taastub nende kasutamisel näljatunne
kiiresti. Ning siis süüakse ikkagi
lisaks, tihti ka magusat. Kui eelistate sünteetilist magusainet, siis tuleks seda kasutada võimali võimalikult väikestes
kogustes ja kindlasti mitte pidevalt.
Lastele pole mõistlik kunstlikke
magusaineid sisaldavaid tooteid anda.
KSÜLITOOL
Ksülitool on nüüdisajal üks levinumaid magusaineid. See on kehaomane aine, mida
sisaldub toiduainetes, näiteks ka kasemahlas, seentes, banaanides jm.
Ksülitool tungib bakterirakkudesse, pidurdab nende kasvu ja paljunemist, nii on sel mõningane kaariesevastane efekt, samas soodustab sülje teket, see
omakorda puhastab suuõõnt.
Ksülitool virgutab soolestiku mikroorganismide
paljunemist. Loomkatsetega on tõestatud,
et teatud tingimuste kokkusattumisel
võib ksülitool kasvajate teket koguni soodustada. Seega pole pikaajaline ksülitooli tarbimine ohutu.
SORBITOOL
Levinud suhkruasenda,ja sorbitool
soodustab samuti mikroorganismide paljunemist sooles, mistõttu võib tekkida
kõhulahtisus. Selle magusaine kestev tarbimine võib tekitada probleeme
maksaga.
SAHHARIIN
Sahhariin on sünteetiline magusaine, mis läbib kergesti ka
platsentabarjääri ja jõuab loote
vereringesse. Selle kantserogeensus kolmandas põlvkonnas on leidnud tõestust loomkatsetega. Inimesele on sahhariin eeldatavalt kantserogeense toimega, kuid aine
tegelik
mõju jääb tuleviku selgitada. Õnneks pole sahhariin suurtes kogustes meeldiva maitsega, mistõttu seda rohkelt ei kasutata.
ASPARTAAM
Aspartaam on noorim sünteetiline magusaine, millele anti ametlik kasutusluba alles 1981. aastal. Praegu on
see toiduainetööstuses levinuim magusaine, mida
kasutatakse laialdaselt dieettoodetes, jookides, närimiskummides, pudingites ja
pulbrilisena koduses köögis suhkru aseainena.
- Ainevahetuse käigus moodustub aspartaamist organismis metanool ja formaldehüüd, mis on organismile kahjulikud juba küllaltki väikestes kogustes.
- Sageli esineb selle magustaja suhtes ülitundlikkust, mis võib väljenduda allergia kohta ebatüüpiliselt - jõuetuse ja väsimusena. Samuti on leitud, et aspartaam võib mõjustada ajutegevust.
- Aspartaami ei tohi tarbida inimesed, kellel on pärilik ainevahetushäire - fenüülketonuuria.
- Lastele on aspartaam kahjulik!
- Aspartaami ei tohi üldse kasutada rasedad.
Väikeste
koguste organismile kahjulike ainetega suudab organism toime tulla ega teki
mürgistust. Kuid milline kogus on suur?
Aspartaami kahjustav toime inimesele võib tekkida siis,
kui tarbitakse palju seda magusainet
sisaldavaid tooteid (karastusjoogid, pudingid, närimiskummi, kompvekid jm). Laste,
eriti väikelaste puhul tuleks kindlasti vältida
tooteid, mis on magustatud aspartaamiga.
Sukruvaba, kuid ometi kaloripomm
Näeme palju reklaami nn light- toodetele, mis sisaldavad
magusaineid. Aga tähelepanu! Kui tootele on märgitud "suhkruvaba", siis ei tähenda see veel toote madalat
kalorisisaldust. Meie mõistes lauasuhkrut seal tõesti ei leidu, küll aga võivad olla
toitvad magustajad, nagu mannitool, sorbitool,
taumatiin, aspartaam.
Kahjuks ei leia me pakenditelt
just sageli teavet tootes kasutatud
magusainete võimalikest kõrvalmõjudest. Ent milline lapsevanem oskab otsemaid
aimata, miks lapsel kõht valutab või on ta hambad imelikku värvi, laps ise väsinud
ja tähelepanematu? Seda kõike võivad
põhjustada needsamad igapäevased nätsud-joogid, lutsukommid jm, mis sisaldavad
suhkru asemel kunstlikke magusaineid.
Tehismagusainete
toimete üle vaieldakse palju ning teadlased püüavad
põhjalikumalt uurida nende võimalikke ohte inimese organismile.
Paljudel sünteetilistel magusainetel on
olnud korduvalt kasutamiskeelde. Aga mis kord on
või kuni on toiduainetetööstuses on lubatud, siis
seda ka lettidele jagub. Ostuotsus on igaühe oma teha.
Magusaisu talitseja
Kroom on
meie organismile vajalik mikroelement, mis
osaleb mitmetes olulistes füsioloogilistes protsessides. Kroom aitab stabiliseerida
veresuhkru taset, aidates leevendada kontrollimatut magusaisu, mõningal määral
alandab vererõhku, aitab ennetada suhkruhaigust. Kroomi vähesuse korral on
organism sunnitud töötama lisakoormusega, et
säilitada suhkrusisalduse tasakaalu, mille
tulemusena inimene tunneb teravat vajadust
magusa järele. Vananedes väheneb võime säilitada kroomisisaldus organismis
vajalikul tasemel.
Kroomi soovitatav päevane kogus täiskasvanule on
ca 50-200
mikrogrammi, meie igapäevane toit sisaldab seda ainet aga võrdlemisi vähe.
Kroomi sisaldub teraviljas, nisuidudes, riisis, õllepärmis, vasikamaksas,
kanalihas, maisiõlis, söödavates merekarpides jm.
Toiduainete töötlemise käigus kroom laguneb kas
osaliselt või täielikult. Vähemalt pool meie inimestest kannatab kroomipuuduse all.
Seetõttu kasutavad paljud inimesed kroomi sisaldavaid
toidulisandeid. Kroomitablette on apteekides
saadaval mitmetes vormides ja kogustes.
Kui organismis on
küllaldasel tasemel kroomi, siis aju ei saada signaale
"lisakütuse" vajalikkuse kohta.
Magusat ilma magustajata
Apteekidest saab magusat ka ilma kunstlike magustajateta. Nende hulka kuuluvad
hematogeenid. (Vt Kodutohter nr 11/2005), mida on nüüd apteekides üsna lai
valik - linaseemnete, pähkli, kookose, vitamiinide ja raualisandiga, glasuuritult jne.
Maiasmokale mõnusad ja tervisele kasulikud on mitmesugused
mõõdukalt magusad imemiskaramellid - vitamiinidega, astelpajumehuga, puuviljamassiga,
ingveriga, lagritsaga, magusa sidruniga jpm. Kurgukibedust leevendavad ravimtaimedega
kurgukaramellid, mis võivad sisaldada mett, kõrvetatud suhkrusiirupit,
eukalüpti-, aniisi-, mentooli-, kaneeli-, nelgiõli ja muid eeterlikke õlisid, lisaks lagritsa- ja sibulaekstrakti, pähklitükke ja nisuterasid. Saadaval on ka pehmed heamaitselised pastillid.
Glükoositropsid vaarika-, ananassi-, mustsõstra-, apelsini- ja
sidrunipulbriga või C-vitamiiniga sobivad
kosutuseks nii kerge külmetushaiguse kui ka väsimuse korral. Samuti kosutavad
mõnusalt magushapud suhkrutropsid C-vitamiiniga.
Apteegis müüdavast magusast saab tervislikku ergutust kehale ja
vaimule ning apteekrilt teavet kõige kohta,
mis on tropsi
või lutsukommi sees.
Olge terved,
ja kui vaja, külastage apteeki!
Suhkur oli ravimiks
Suhkru tootmine ja tarbimine algas Indias ligi viis aastatuhandet
tagasi. Eurooplased tutvusid suhkruga 327 aastat eKr, mil Aleksander Suur sõdis Indias ja tõi selle sealt kaasa.
Esimese roosuhkru rafineerimise koja rajasid Euroopasse araablased 8.-9. sajandil. Suhkur oli sajandeid väga kallis.
Inglismaal hakati
sisseveetud toorainest suhkrut tootma 1544. aastal, Venemaal alles 1718. aastal.
Algselt müüdi suhkrut
ravimina apteekides ja seda soovitati kasutada rahustina.
20. sajandist alates on ülemäärane
suhkrutarbimine hakanud ohustama inimeste tervist ja elukvaliteeeti.
Keskmine energiavajadus ööpäevas
Naised
19-50 a – 2000 kuni 2300 kcal
üle
50a – 1700- 1900 kcal
Mehed
19-50 a - 2700 kuni 2900 kcal
üle
50 a - 2200 kuni 2400kcal
Ära
unusta, et organism vajab ka suhkrut!
Väsimus,
kestev kurnatusseisund võib olla tingitud suhkru puudujäägist organismis. Inimesel,
kes teadlikult väldib suhkrut, võib kestev väsimus ja kurnatusseisund viia ka
tõsiste haigusteni.
Kas usud, et…
- lusikatäies ketšupis on rohkem suhkrut kui jäätises
- kooreasendajas on rohkem suhkrut kui šokolaaditükis
- kõik suhkruasendajad poel sugugi kalorivabad
- suhkrusisaldus toidus sunnib rohkem sööma suhkrut
Lapsevanematele
Lastele
on aspartaam kahjulik!
Aga
just seda magustajat sisaldavad paljud nn light
karastusjoogid, see on toiduainetööstuses enim kasutatud magusaine. Seetõttu
ei maksa anda lastele kergekäeliselt ka kõikvõimalikke nn kalorivaeseid
pulga- jm komme.
Tea ja arvesta
- Magusainete toimes meie organismile on veel palju selgusetut.
- Kõik kehavõõrad sünteetilised ühendid on inimesele üldjuhul kahjulikud.
- Alati on oht allergia tekkeks.
- Kunstlikke magusaineid ja neid sisaldavaid tooteid tuleks vältida raseduse ja imiku rinnaga toitmiseajal.
- Kunstlikud magusained ei tee head imikule, väikelastele ega suurematelegi.
Proviisor
Maija Tressum
detsember 2006 Kodutohter