Kitsepiimaga allergia vastu



Arenenud Euroopa riikides on kitsepiim lehmapiimast neli korda kallim, sellest toodetud juust aga tõeline delikatess. Eestis väärtustavad kitsepiima peamiselt lapsevanemad, kellel peres allergik.
 
"Julgen soojalt soovitada. Kui puhtalt lüpsta ja piima korralikult jahutada, ei saa kõige pepsim piimajoojagi aru, mida ta tegelikult joob," kummutab Kalda turismitalu perenaine Mae Raudsepp väite, nagu oleks kitsepiimal häiriv kõrvalmekk. 



 
Kits tunneb end Maarjamaa looduses suurepäraselt ja käitub tõelise võsatrimmerina. Kitsepidajate sõnul toodab kits piima rohust, puuvõrsetest ja ka vibalikust võsast. Võrreldes lehmaga on kits vähenõudlik ega taha pererahva jäägitut karjakasvandusele pühendumist.
"Arenenud Euroopa riikidega ei saa Eestit võrrelda - ainult 1700 kitse terve riigi peale," arvab Kaie Zarenz Eesti Lambakasvatajate Seltsist eestlasi eelarvamuste kammitsais olevat. Ka naabritele lätlastele jäävad eestlased kitsepidamises kõvasti alla. 

Hobiloomast kariloomaks

"Viimastel aastatel on aru saadud, et kitsepidamine pole ainult memmede hobi. Järjest noorem rahvas on hakanud kitsepiimast huvituma," näeb Zarenz ka Eestimaal turgu kitsepiimatoodetele, kuigi need on tavapiimatoodetest märgatavalt kallimad. "Tervislikkus ja just spetsiifiline kitsepiimajuustu maitse - mujal maailmas ollakse selle eest valmis hingehinda maksma." Edukamad kitsekasvatajad on õppinud piimast pehmet juustu ja jogurtit valmistama.
Maapere soetab esimese kitse teistele pudulojustele seltsiks tavaliselt siis, kui lapsel on lehmapiima suhtes allergia. Üsna sageli annab uus lemmikloom tõuke karja suurendada. Nii oli ka Kooremi peres Läänemaal: üheksa aastat tagasi alustati ühe kitsega, nüüd on elektritara taga karjamaal terve kari. Pereisa Neeme Koorem turustab oma 22pealise kitsekarja toodangu põhiliselt Haapsalus. Aastatega on välja kujunenud kindlad kunded - kvaliteetne kitsepiim annab tervist.
Tervislikud eluviisid ja mahepõllundus on praegu päevakorras nagu suurtootmine kümmekond aastat tagasi. 

Sikk Ruudi parandab tõugu

Kitsede tõu parandamiseks importis Eesti Lambakasvatajate Selts Lätist saane tõugu siku - uhkete sarvedega Rudise. Rudisest sai Eestis Ruudi ja ta on oma haaremipidaja rolliga väga rahul.
Üks tõukits maksab 800-1000 krooni, olenevalt sellest, kuidas perenaisega kokkuleppele saab. Kaks liitrit piima päevas ja kestvalt hea tervis on aga värskele kitseomanikule kuueks-seitsmeks järgnevaks aastaks kindlustatud. 

Eestis müüakse prantsuse kitsejuustu

"Kurb tõesti, et Eesti kitsejuustu pole olnud," nendib Aila Kattai Stockmanni piima-juustuosakonnast. Kui tavaliselt on Stockmannis müügil 4-5 Prantsusmaalt pärit kitsejuustu, siis hetkel tuleb leppida vaid ühega - Riblaire`ga. Kilohind 260 krooni. "Ega teisedki odavamad ole, kolmesaja krooni ringis. Massiliselt seda ei osteta, aga oma kindel ostjaskond on välja kujunenud küll, " kinnitab Kattai.
Kitsejuustu saab ka Tallinna kaubamajast - Prantsusmaalt pärit 150grammine pakk Chavroux´ määrdejuustu maksab 59 krooni ja 50 senti, mis teeb kilohinnaks 397 krooni.

Allergoloog Maie Laaniste:

"Tõsi, et paljud lapsed, kes lehmapiima ei talu, kitsepiima taluvad. See on peamiselt imikute ja esimeste eluaastate probleem, täiskasvanutel esineb piimaallergiat väga harva.
Piimaallergiat esineb umbes viiel protsendil lastest. Varem oli see probleem suurem, aga viimastel aastatel on meile jõudnud piisavalt imikusegusid ja lehmapiima kasutamisvajadus on vähenenud."



Kaja Grigorjev