Tahaks süüa muna!



Küsimus:

Ma ei saa süüa praetud ega keedetud muna - oksendan kohe välja. Kui muna on näiteks kartulisalatis või koogis, siis prob­leeme pole. Kehal allergianähte ei teki.




Marju



­MAIE JÜRISSON

Eesti allergia­ liidu juhataja

Nahaarst



Selline reaktsioon võib olla põhjustatud toidu­talumatusest - toit sisaldab bioloogiliselt aktiivseid aineid, mis kutsuvad organismis esile vastureaktsiooni. Näiteks maasikates on histamiini, mis tekitab allergiaga sarnase haiguspildi. Toidutalumatus esineb ka siis, kui toidu mõne komponendi lagundamiseks pole ensüüme. Näiteks laktoosi- ehk piimasuhkru      talumatuse korral on organismis vähe laktaasi või puudub see täiesti. Piima tarbimisel ilm­nevad siis eri tugevusega seedehäired.



Toiduallergiaga on tegu siis, kui teatud valku­de suhtes on tekkinud antikehad, mis vallan­davad vastava toidu söömisel allergilise põleti­ku. Näiteks võib tuua piima- või munaallergia.



Ärritusreaktsiooni võib põhjustada ka toidumürgitus, kui toit on saastunud mikroobide ja/või nende toksiinidega (botulism). Toi­duga levivad ka mõned nakkushaigused (salmonelloos, stafülo­kokkinfektsioon, isegi tuberkuloos).



Tuleb ette ka psühholoogilist toidutalumatust ehk toiduaversiooni, mille võib arvata söömishäirete (anoreksia, buliimia jm) hulka. Toi­duaversiooni puhui tekib vastumeelsus ühe, mitme või paljude toi­tude suhtes, mida hakatakse vältima. Säärase toidu söömise järel tekivad sümptomid, millest sagedasim on oksendamine. Ka allergia võib vahel väljenduda seedehäiretena, sh oksendamisena. Toi­duaversiooni esineb küllaltki sageli lastel, kes keelduvad söömast kindlaid toite ning sundimise korral võivad ka oksendada.



Raseduse ajal tekib mõnikord tugev himu mõne toidu või millegi hoopis muu järele (kriit, muld jm). Vahel võib ilmneda ka vastu­meelsus või isegi vastikustunne mõne toidu suhtes. Põhjused on pigem emotsionaalsed ja seotud uudse olukorraga.



Toiduaversioonile on iseloomulik, et peidetud kujul ei tekita toit mingit reaktsiooni. Allergia puhui tekib reaktsioon alati, isegi var­jatud ja väga väikeste koguste korral. Kui inimesel on munaaller­gia, kujuneb allergiline reaktsioon nii termiliselt töödeldud kui ka toore muna söömisel. Seega, nagu kirja autor ka ise järeldab, pole temal munaallergiat.



Aversioon ei ole ohtlik, kui see esineb üksiku toidu suhtes (see­ned, sibul, küüslauk, muna). Sellisel juhul tuleb leida asendus­aine, lähtudes toidupüramiidist ja tervisliku toitumise reeglitest. Muna asendavad piima- ja lihavalgud, rasvlahustuvad vitamiinid võist, raud lihast.



Toiduaversioon võib muutuda ohtlikuks rasedatel, anorektikutel, buliimikutel ja lastel, kes ignoreerivad mõnd põhitoiduainet või paljusid toite. Sei juhul vajab iga juhtum individuaalset lähene­mist la vajaduse kor­ral haiglaravi vedeliku ja toitainete veenisise­seks manusta­miseks.



Tervispluss august 2005