Vanarahval oli tore ütlemine: "Ämbritäis
kaeru teeb terveks". Selles
on oma tõetera. Miks?
Kaer annab meile eriti rikkalikult kiudaineid, mis on vajalikud eeskätt seedimise
korrasolekuks. Näiteks 100 g kaerakliides on 36 g kiudainet, kusjuures
soovitatav päevanorm on 25-30 g. Loomulikult ei pea selleks üksnes kliisid
sööma, sest kiudaineid saame ka täisterakaerajahust, -helvestest ja -pallidest.
Kaer on rikas ka mineraalainete poolest:
eeskätt südamele kasulikku kaaliumi on neli korda rohkem kui nisujahus.
Magneesiumi saame kaerast seitse korda ja kaltsiumi kaks korda rohkem kui
nisujahust. Veel leidub kaeras fosforit, rauda, joodi ja seleeni.
Kaerale annavad erilise väärtuse B-rühma
vitamiinid, aga ka K-, PP- ja E-vitamiinid.
Kaer on rikkam valkude, rasvade, tärklise ja
suhkru poolest kui teised teraviljad.
Kaerast teeb tõhusa ravitoiduaine just
optimaalne toitaineime kooslus.
Kümme kasu korraga
Kaeratooteid on kasulik iga päev süüa, sest
kaer:
- tugevdab immuunsüsteemi
- puhastab organismi (väljutab raskmetallisooli)
- korrastab ainevahetust
- reguleerib kolesteroolitaset
- alandab vererõhku
- korrastab südametegevust (ka rütmihäirete puhul)
- väljutab liigestest sooli
- taastab mälu
- tugevdab närvisüsteemi
- hoiab korras mao ja soolestiku mikrofloora
- aitab ravida mao ja kaksteistsõrmiku haavandeid (tummid, vedelad pudrud)
- ergutab sapitegevust
- viib organismist välja liigset vett
- on kasulik neeruhaigetele
- turgutab naistehaiguste korral
- mõjub noorendavalt nahale (maskid kaerajahu ja -helvestega)
- ravib ekseeme ja kroonilist dermatiiti
- parandab ketendavat nahka, sarvestunud ja karedaid kandu (pikema-aegne kaeratõmmise joomine).
Kaeratoite mitut moodi
Toitude, eriti küpsetiste valmistamisel peab
arvestama sellega, et kaeras on vähem kleepainet kui nisus ja seega siduvus
väiksem. Seetõttu tuleb kaeraküpsetistesse lisada nisujahu (kui seda pole juba
poepakendis lisatud). Nisujahu vajadus ja hulk sõltub küpsetisest:
pannkoogitainale tuleb lisada nisujahu, muretainale aga pole seda vaja.
Täisterakaerajahu on hea kasutada kotlettide
veeretamiseks enne praadimist.
Igal
perenaisel peaks käepärast olema kaerakliisid, mida on tervislik panna küpsetistesse
ja putrudesse või riputada vormiroogade peale.
Paljudel on hommikulaual kaerakliidest,
-jahust, -helvestest või –tangudest valmistatud puder. Hommikusöögiks on
tervislik juua ka kaerahelbetõmmist koos meega. Pudrud tuleb keeta ikka ainult
veega. Jämedateralisi tooteid peab enne leotama, sest siis omastab organism kaltsiumi
ja fosforit paremini.
TOITUMISSPETSIALIST JA LOODUSRAVI AUSTAJA
Aive Luigela