Kaera kasulikkusest

Kaeras on rohkem kiudaineid kui teistes teraviljades; kaaliumi, kaltsiumi ja magneesiumi mitu korda rohkem. Kaeratoidud kosutavad  ja aitavad haigusi leevendada.


Vanarahval oli tore ütlemine: "Ämbritäis kaeru teeb terveks". Selles on oma tõetera. Miks?

Kaer annab meile eriti rikkalikult kiudaineid, mis on vajalikud eeskätt seedimise korrasolekuks. Näiteks 100 g kaerakliides on 36 g kiudainet, kusjuures soovitatav päevanorm on 25-30 g. Loomulikult ei pea selleks üksnes kliisid sööma, sest kiudaineid saame ka täisterakaerajahust, -helvestest ja -pallidest.

Kaer on rikas ka mineraalainete poolest: eeskätt südamele kasulikku kaaliumi on neli korda rohkem kui nisujahus. Magneesiumi saame kaerast seitse korda ja kaltsiumi kaks korda rohkem kui nisujahust. Veel leidub kaeras fosforit, rauda, joodi ja seleeni.


Kaerale annavad erilise väärtuse B-rühma vitamiinid, aga ka K-, PP- ja E-vitamiinid.

Kaer on rikkam valkude, rasvade, tärklise ja suhkru poolest kui teised teraviljad.

Kaerast teeb tõhusa ravitoiduaine just optimaalne toitaineime kooslus.

Kümme kasu korraga

Kaeratooteid on kasulik iga päev süüa, sest kaer:

  • tugevdab immuunsüsteemi
  • puhastab organismi (väljutab raskmetallisooli)
  • korrastab ainevahetust
  • reguleerib kolesteroolitaset
  • alandab vererõhku
  • korrastab südametegevust (ka rütmihäirete puhul)
  • väljutab liigestest sooli
  • taastab mälu
  • tugevdab närvisüsteemi
  • hoiab korras mao ja soolestiku mikrofloora
  • aitab ravida mao ja kaksteistsõrmiku haavandeid (tummid, vedelad pudrud)
  • ergutab sapitegevust
  • viib organismist välja liigset vett
  • on kasulik neeruhaigetele
  • turgutab naistehaiguste korral
  • mõjub noorendavalt nahale (maskid kaerajahu ja -helvestega)
  • ravib ekseeme ja kroonilist dermatiiti
  • parandab ketendavat nahka, sarvestunud ja karedaid kandu (pikema-aegne kaeratõmmise joomine).

 Kaeratoite mitut moodi

 Toitude, eriti küpsetiste valmistamisel peab arvestama sellega, et kaeras on vähem kleepainet kui nisus ja seega siduvus väiksem. Seetõttu tuleb kaeraküpsetistesse lisada nisujahu (kui seda pole juba poepakendis lisatud). Nisujahu vajadus ja hulk sõltub küpsetisest: pannkoogitainale tuleb lisada nisujahu, muretainale aga pole seda vaja.

Täisterakaerajahu on hea kasutada kotlettide veeretamiseks enne praadimist.

Igal perenaisel peaks käepärast olema kaerakliisid, mida on tervislik panna küpsetistesse ja putrudesse või riputada vormiroogade peale.

Paljudel on hommikulaual kaerakliidest, -jahust, -helvestest või –tangudest valmistatud puder. Hommikusöögiks on tervislik juua ka kaerahelbetõmmist koos meega. Pudrud tuleb keeta ikka ainult veega. Jämedateralisi tooteid peab enne leotama, sest siis omastab organism kaltsiumi ja fosforit paremini.


TOITUMISSPETSIALIST JA LOODUSRAVI AUSTAJA

Aive Luigela