Mida
teeb muna küpsetises:
kergitab, seob ja
muudab vedelamaks st kui ei saa kasutada muna, siis peab leidma midagi muud, mis teeb sama ära.
NB!
Kui retseptis on juba rohkem kui 3 muna, siis üldjuhul munaasendajad ei asenda
enam tõelist muna.
Ø ÕUNAMAHL
¼ klaasi = 1 muna
See hoiab ained koos ja lisab niiskust, aga ei aita
kergitada. Selleks pead sa lisama natuke enam küpsetuspulbrit (~1/2 tl).
Ø BANAAN
½ purustatud (püreestatud)banaani = 1 muna magusas
küpsetises (st toitudes, mis sobivad banaanimaiguga).
Lisa ka ½ tl küpsetuspulbrit lisaks.
Ø TOFU
¼ klaasi püreestatud tofut (silken tofu ingl.k) = 1 muna
Lisa ka ¼- 1/2 tl
ekstra küpsetuspulbrit
Ø KUIVATATUD PLOOMI PÜREE
Võid ise püreestada või kasutada beebitoitu.
¼ klaasi ploomipüreed+ ½ tl küpsetuspulbrit lisaks.
NB! Ploomid lisavad ekstra magust retseptis antule.
Ø VÕLTSMUNA
Alltoodud retsept asendab 1 muna küpsetistes, eriti hästi
küpsisteretseptides. Parim on see kokku vahustada vahetult enne lisamist
küpsetise taignale. (See ei asenda
tõeliselt munarohketes retseptides muna, näiteks nagu munapuder).
1 tl küpsetuspulbrit
½ tl soodat
2 tl jahu
3 tl vett
Pane kõik ained väikesesse kaussi ja sega mikseriga kokku
vahuks.
Ø MUNAASENDAJA
¼ tl ksantaani (Xanthan Gum)
2 tl kartulijahu
½ tl õli
Ø MUNAASENDAJA NR.2
1 ½ tl vett
1 ½ tl õli
1 tl küpsetuspulbrit
Ø MUNAASENDAJA NR.3
1 tl linajahu ¼ klaasi veega = 1 muna
Ø MUNAASENDAJA NR.4
Pulbrista 1 tl linaseemneid kohviveskis. Sega see 1/3 klaasi
veega ja kuumuta keemiseni. Keera kuumus maha ja hoia pliidil, kuni segu
konsistents meenutab munavalge konsistentsi. Jahuta segu enne küpsetisse
segamist. Parim kasutada tumedates küpsetistes kuna lina tume värvus võib muuta
ka ülejäänud küpsetise tumedamaks.
Ø MUNAASENDAJA NR.5
1 spl linajahu koos 3 spl külma veega
Ø MUNAVALGE ASENDAMINE
Lahusta 1 spl lihtsat agaripulbrit 1 spl vees. Vahusta,
jahuta ja vahusta veel. =1 munavalge
Ø MUNAASENDAJA NR.6
1 muna = 2 spl vett + 2 tl küpsetuspulbrit
Ø MUNAASENDAJA NR.7
1 kuhjaga spl sojajahu + 1 spl vett = 1 muna
Ø SIDUJA BURGERITESSE JA LEIBADESSE
Püreestatud kartul või avokaado
Niisutatud leivakoored või purustatud kaer
Seesamivõi (tahini ingl.k) ja pähklivõi
Ø ARORUUDITAIM (arrowroot ingl.k)
1 muna = 1 spl aroruutijahu segatud 3 spl veega
Ø MAISI- VÕI RIISIJAHU
1 muna = 1 spl jahu segatuna 1 spl veega
Ø MAGUSAD KUKLID VÕI KÜPSISED ILMA MUNATA
Jäta munad retseptist välja. Lisa ¼ tl lisa küpsetuspulbrit,
suurenda vedelaid koostisosi spl võrra per väljajäetud muna kohta ja lisa ½
kuni 1 tl lisa küpsetusõli. Sa võid asendada suhkru vahtrasiirupiga, kuna see
toimib sidujana. Kui tainas tundub liiga kleepuv, lisa teelusikatäie kaupa
jahu, kuni taigna konsistents on sobiv.
Ø SOJA
1 muna = ¼ klaasi sojapiima
Ø XANTHAN GUM
1 munavalge = ¼ tl ksantaani + ¼ klaasi vett. Lase
seista. Kui segu on paksenenud, saab
seda vahustada ja kasutada nagu munavalget.