Kanamuna asendamise võimalused



Mida teeb muna küpsetises: 
kergitab, seob  ja muudab vedelamaks st kui ei saa kasutada muna, siis peab leidma midagi muud, mis teeb sama ära.

 NB!  Kui retseptis on juba rohkem kui 3 muna, siis üldjuhul munaasendajad ei asenda enam tõelist muna.



Ø  ÕUNAMAHL

¼ klaasi = 1 muna

See hoiab ained koos ja lisab niiskust, aga ei aita kergitada. Selleks pead sa lisama natuke enam küpsetuspulbrit (~1/2 tl).

Ø  BANAAN

½ purustatud (püreestatud)banaani = 1 muna magusas küpsetises (st toitudes, mis sobivad banaanimaiguga).

Lisa ka ½ tl küpsetuspulbrit lisaks.

Ø  TOFU

¼ klaasi püreestatud tofut (silken tofu ingl.k) = 1 muna

Lisa ka ¼- 1/2 tl  ekstra küpsetuspulbrit

Ø  KUIVATATUD PLOOMI PÜREE

Võid ise püreestada või kasutada beebitoitu.
¼ klaasi ploomipüreed+ ½ tl küpsetuspulbrit lisaks.

NB! Ploomid lisavad ekstra magust retseptis antule.

Ø  VÕLTSMUNA

Alltoodud retsept asendab 1 muna küpsetistes, eriti hästi küpsisteretseptides. Parim on see kokku vahustada vahetult enne lisamist küpsetise taignale.  (See ei asenda tõeliselt munarohketes retseptides muna, näiteks nagu munapuder).

1 tl küpsetuspulbrit
½ tl soodat
2 tl jahu
3 tl vett

Pane kõik ained väikesesse kaussi ja sega mikseriga kokku vahuks.

Ø  MUNAASENDAJA

¼ tl ksantaani (Xanthan Gum)
2 tl kartulijahu
½ tl õli

Ø  MUNAASENDAJA NR.2

1 ½ tl vett
1 ½ tl õli
1 tl küpsetuspulbrit

Ø  MUNAASENDAJA NR.3

1 tl linajahu ¼ klaasi veega = 1 muna

 
Ø  MUNAASENDAJA NR.4

Pulbrista 1 tl linaseemneid kohviveskis. Sega see 1/3 klaasi veega ja kuumuta keemiseni. Keera kuumus maha ja hoia pliidil, kuni segu konsistents meenutab munavalge konsistentsi. Jahuta segu enne küpsetisse segamist. Parim kasutada tumedates küpsetistes kuna lina tume värvus võib muuta ka ülejäänud küpsetise tumedamaks.

Ø  MUNAASENDAJA NR.5

1 spl linajahu koos 3 spl külma veega

Ø  MUNAVALGE ASENDAMINE

Lahusta 1 spl lihtsat agaripulbrit 1 spl vees. Vahusta, jahuta ja vahusta veel. =1 munavalge

Ø  MUNAASENDAJA NR.6

1 muna = 2 spl vett + 2 tl küpsetuspulbrit

Ø  MUNAASENDAJA NR.7

1 kuhjaga spl sojajahu + 1 spl vett = 1 muna

Ø  SIDUJA BURGERITESSE JA LEIBADESSE

Püreestatud kartul või avokaado
Niisutatud leivakoored või purustatud kaer
Seesamivõi (tahini ingl.k) ja pähklivõi

Ø  ARORUUDITAIM (arrowroot ingl.k)

1 muna = 1 spl aroruutijahu segatud 3 spl veega

Ø  MAISI- VÕI RIISIJAHU

1 muna = 1 spl jahu segatuna 1 spl veega

Ø  MAGUSAD KUKLID VÕI KÜPSISED ILMA MUNATA

Jäta munad retseptist välja. Lisa ¼ tl lisa küpsetuspulbrit, suurenda vedelaid koostisosi spl võrra per väljajäetud muna kohta ja lisa ½ kuni 1 tl lisa küpsetusõli. Sa võid asendada suhkru vahtrasiirupiga, kuna see toimib sidujana. Kui tainas tundub liiga kleepuv, lisa teelusikatäie kaupa jahu, kuni taigna konsistents on sobiv.

Ø  SOJA

1 muna = ¼ klaasi sojapiima

Ø  XANTHAN GUM

1 munavalge = ¼ tl ksantaani + ¼ klaasi vett. Lase seista.  Kui segu on paksenenud, saab seda vahustada ja kasutada nagu munavalget.