Kuigi kõik toidus
sisalduvad lisaained ei tähenda ohtu, võivad mõned neist tekitada
tervisehäireid. Sellisteks on sünteetilised lisaained, mis on organismile kehavõõrad.
Milles seisneb sünteetiliste lisaainete võimalik oht?
*
Sünteetilised lisaained on üldksenobiootikumid ehk kõigile organismidele
kehavõõrad ühendid. Selliseid aineid ei saa inimorganism kahjutuks teha.
*
Mõnede sünteetiliste lisaainete osalisel lõhustumisel võivad organismis tekkida
mutageensed, teratogeensed või isegi kantserogeensed vaheühendid.
*
Sageli on sünteetilistel lisaainetel kas kuhjumisest tingitud (kumulatiivsed)
või koosmõjust põhjustatud (sünergistlikud) kõrvaltoimed, mis võivad avalduda
aastate või aastakümnete pärast. Viimane nähtus on tuntud kui lisaainete
kaugmõju.
Teisisõnu:
probleemseid lisaaineid tarbitakse väikestes kogustes ja nende tervist
kahjustav toime ei avaldu kohe.
*
Paljudel sünteetilistel lisaainetel on tugev allergeenne toime.
*
Ehkki kontroll lisaainete ohutuse üle on range, ei suudeta kõiki ohufaktoreid
ikkagi prognoosida. Nii on mitu riiki kehtestanud Euroopa Liidu normidest
tunduvalt karmimad nõuded sünteetiliste lisaainete kasutamises.
*
Sageli on ohtlike lisaainete toime varjatud iseloomuga: need võivad põhjustada
kas haiguseelseid seisundeid või raskendada teiste haiguste kulgu.
*
Ükskõik kui hoolsalt sünteetilisi lisaaineid ka ei kontrollita-testita, alati
on mingi hulk inimesi, kellele need ei sobi või on isegi ohtlikud.
Võib põhjustada allergiat
Sünteetilised
lisaained võivad põhjustada allergiat. Kõige rohkem on selliseid lisaaineid
sünteetiliste värvainete ja konservantide hulgas. Värvainetest põhjustavad
allergiat eeskätt sünteetilised toiduvärvid: näiteks tartrasiin (E102),
kinoliinkollane (E104), päikeseloojangukollane (E110), asorubiin (E122),
erkpunane 4R (E124), võlupunane (E129), briljantmust (E151) ja pruun HT (E155).
Sünteetilised
värvained ongi potentsiaalselt kõige ohtlikumad lisaained üldse. See tähendab,
et nad võivad (kuigi alati ei pruugi) tekitada mõnel inimesel tervisehäireid.
Tavaliselt on neid lisaaineid erksavärvilistes maiustustes.
Konservantidest
on tervisele ohtlikud importpuuviljade pritsimiseks kasutatavad difenüül
(E230), ortofenüülfenool (E231), naatriumortofenüülfenool (232) ja tiabendasool
(E233). Üsna sageli põhjustavad allergiat ka sünteetilised antioksüdandid, nagu
butüülhüdroksüanisool (E320) ja butüülhüdroksütolueen (E321).
Lisaaine
võib osutuda allergeeniks, kutsudes sünteetiliste lisaainete suhtes
ülitundlikel inimestel esile allergia. Et ülitundlikel inimestel võivad
allergiat tekitada ka puhtsünteetiliste lisaainete hulka mittekuuluvad lisaained,
siis tasuks teada ka teisi võimalikke allergeene: sorbiinhape (E200), sorbaadid
(E201 E203), bensoehape (E210), bensoaadid (E211 E219), sulfitid (E221 E228).
Soja
suhtes allergilistele inimestele võib põhjustada vaevusi ka sojaubadest
eraldatud letsitiin (E322). Harva võivad allergiat tekitada glutamiinhape
(E620) ja glutamaadid (E621 E625).
Soovitused
*
Kasutage toiduks värskeid, töötlemata või vähetöödeldud toiduaineid, millel ei
ole muudetud nende esialgset keemilist koostist.
*
Teadke toiduaineid, millele pole lubatud lisaaineid lisada. E-aineid pole
töötlemata toiduainetes, loomse või taimse päritoluga emulgeerimata rasvades ja
õlides ning piimas, koores, võis, hapukoores ja maitsestamata
järelpastöriseeritud piimatoodetes, looduslikus mineraal- ja allikavees,
kohvis, tees, makaronitoodetes ja mees.
*
Vältige toiduaineid, milles on mitu sünteetilist lisaainet.
*
Vältige sellise olukorra tekkimist, kus ekstremaalsete toitumisviisidega
paralleelselt pruugitakse lisaaineid sisaldavaid toiduaineid.
*
Tehke kindlasti pause lisaaineid sisaldavate toiduainete tarbimises. Toituge
võimalikult mitmekesiselt - tarbige tasakaalustatud segatoitu. Nii väldite
liigseid lisaainete koguseid ja hoidute sünteetiliste lisaainete kuhjumisest
tingitud võimalikest organismi kahjustustest.
*
Muutke harjumuseks lugeda toiduaine pakenditele kirjutatud infot. Korrektse
tähistuse korral peab olema esitatud nii lisaaine keemiline nimetus kui ka
numbrikood. Pakendilt saadud teabe põhjal saab otsustada, kas seda toidukaupa
tarbida või mitte.
Urmas Kokassaar
Mihkel Zilmer