Osa lisaaineid on kahjulikud



Kuigi kõik toidus sisalduvad lisaained ei tähenda ohtu, võivad mõned neist tekitada tervisehäireid. Sellisteks on sünteetilised lisaained, mis on organismile kehavõõrad.

Milles seisneb sünteetiliste lisaainete võimalik oht?



* Sünteetilised lisaained on üldksenobiootikumid ehk kõigile organismidele kehavõõrad ühendid. Selliseid aineid ei saa inimorganism kahjutuks teha.

* Mõnede sünteetiliste lisaainete osalisel lõhustumisel võivad organismis tekkida mutageensed, teratogeensed või isegi kantserogeensed vaheühendid.

* Sageli on sünteetilistel lisaainetel kas kuhjumisest tingitud (kumulatiivsed) või koosmõjust põhjustatud (sünergistlikud) kõrvaltoimed, mis võivad avalduda aastate või aastakümnete pärast. Viimane nähtus on tuntud kui lisaainete kaugmõju.

Teisisõnu: probleemseid lisaaineid tarbitakse väikestes kogustes ja nende tervist kahjustav toime ei avaldu kohe.

* Paljudel sünteetilistel lisaainetel on tugev allergeenne toime.

* Ehkki kontroll lisaainete ohutuse üle on range, ei suudeta kõiki ohufaktoreid ikkagi prognoosida. Nii on mitu riiki kehtestanud Euroopa Liidu normidest tunduvalt karmimad nõuded sünteetiliste lisaainete kasutamises.

* Sageli on ohtlike lisaainete toime varjatud iseloomuga: need võivad põhjustada kas haiguseelseid seisundeid või raskendada teiste haiguste kulgu.

* Ükskõik kui hoolsalt sünteetilisi lisaaineid ka ei kontrollita-testita, alati on mingi hulk inimesi, kellele need ei sobi või on isegi ohtlikud.

Võib põhjustada allergiat


Sünteetilised lisaained võivad põhjustada allergiat. Kõige rohkem on selliseid lisaaineid sünteetiliste värvainete ja konservantide hulgas. Värvainetest põhjustavad allergiat eeskätt sünteetilised toiduvärvid: näiteks tartrasiin (E102), kinoliinkollane (E104), päikeseloojangukollane (E110), asorubiin (E122), erkpunane 4R (E124), võlupunane (E129), briljantmust (E151) ja pruun HT (E155).

Sünteetilised värvained ongi potentsiaalselt kõige ohtlikumad lisaained üldse. See tähendab, et nad võivad (kuigi alati ei pruugi) tekitada mõnel inimesel tervisehäireid. Tavaliselt on neid lisaaineid erksavärvilistes maiustustes.

Konservantidest on tervisele ohtlikud importpuuviljade pritsimiseks kasutatavad difenüül (E230), ortofenüülfenool (E231), naatriumortofenüülfenool (232) ja tiabendasool (E233). Üsna sageli põhjustavad allergiat ka sünteetilised antioksüdandid, nagu butüülhüdroksüanisool (E320) ja butüülhüdroksütolueen (E321).

Lisaaine võib osutuda allergeeniks, kutsudes sünteetiliste lisaainete suhtes ülitundlikel inimestel esile allergia. Et ülitundlikel inimestel võivad allergiat tekitada ka puhtsünteetiliste lisaainete hulka mittekuuluvad lisaained, siis tasuks teada ka teisi võimalikke allergeene: sorbiinhape (E200), sorbaadid (E201 E203), bensoehape (E210), bensoaadid (E211 E219), sulfitid (E221 E228).

Soja suhtes allergilistele inimestele võib põhjustada vaevusi ka sojaubadest eraldatud letsitiin (E322). Harva võivad allergiat tekitada glutamiinhape (E620) ja glutamaadid (E621 E625).

Soovitused


* Kasutage toiduks värskeid, töötlemata või vähetöödeldud toiduaineid, millel ei ole muudetud nende esialgset keemilist koostist.

* Teadke toiduaineid, millele pole lubatud lisaaineid lisada. E-aineid pole töötlemata toiduainetes, loomse või taimse päritoluga emulgeerimata rasvades ja õlides ning piimas, koores, võis, hapukoores ja maitsestamata järelpastöriseeritud piimatoodetes, looduslikus mineraal- ja allikavees, kohvis, tees, makaronitoodetes ja mees.

* Vältige toiduaineid, milles on mitu sünteetilist lisaainet.

* Vältige sellise olukorra tekkimist, kus ekstremaalsete toitumisviisidega paralleelselt pruugitakse lisaaineid sisaldavaid toiduaineid.

* Tehke kindlasti pause lisaaineid sisaldavate toiduainete tarbimises. Toituge võimalikult mitmekesiselt - tarbige tasakaalustatud segatoitu. Nii väldite liigseid lisaainete koguseid ja hoidute sünteetiliste lisaainete kuhjumisest tingitud võimalikest organismi kahjustustest.

* Muutke harjumuseks lugeda toiduaine pakenditele kirjutatud infot. Korrektse tähistuse korral peab olema esitatud nii lisaaine keemiline nimetus kui ka numbrikood. Pakendilt saadud teabe põhjal saab otsustada, kas seda toidukaupa tarbida või mitte. 

Urmas Kokassaar
Mihkel Zilmer