Toitainete allikad



Energia allikad

Energiat tootvad toitained on süsivesikud, proteiinid e. valgud ja rasvad.
Energiat on vaja põhiainevahetuseks – eelkõige südame ja kopsude funktsioneerimiseks, liikumiseks ja lapsel kasvamiseks. Eri inimeste energiatarve on erinev, see sõltub kehakaalust, liikumisest.
 

Süsivesikud ja kiudained

  • Süsivesikud on tärklis ja suhkrud. Osa süsivesikutest ei käsitleta seedetraktis ja neid nimetatakse kuidaineteks. Kiudainetel on tähtis osa toidusedelis ja nende kasutamise ennetab kõhukinnisust, hoiab ülal täiskõhu tunnet ja tasakaalustab veresuhkrut

  • Süsivesikute allikad:            
  1. Teraviljad ja teraviljatooted 
  2. Kartul jt juurviljad 
  3. Marjad ja puuviljad 
  4. Piim ja piimatooted

  • Kiudainete allikad:            
  1.  Täisteratooted 
  2. Juurviljad 
  3. Marjad, puuviljad

Valgud

  • Valku on vajalik energia saamiseks ja kudede moodustamiseks ning uuendamiseks
  • Valgu allikad:                      
  1. Liha, kala 
  2. Kanamuna ja kanaliha 
  3. Piim 
  4. Teraviljad
Toit peab sisaldama nii loomseid kui taimseid valke

Rasvad

  • Lisaks on vajalikud rasvahapped ja rasvlahutsuvad vitamiinid (A, D, E). Neid saab soosituimalt pehmetest rasvadest, nagu margariinist ja taimeõlidest ning kanast ja kalast

Vitamiinid ja mineraalained

  • Raud on vajalik hapniku transportimiseks, kaltsium luude ehituseks 
  • Vees lahustuvad vitamiinid on: tiamiin, riboflaviin (B2), niatsiid, püridoksiin (B6), B12 vitamiin, C vitamiin 
  •  Rasvalahutsuvad vitamiinid on A, D, E ja K 
  •  Mineraalained on kaltsium, raud, tsink, seleen, kaalium, magneesium 
  •  Osa vitamiinidest ja mineraalainetest toimivad organismis antioksüdantidena (oluline infektsioonide kaitses) – C ja E vitamiinid, beeta-karoteen, seleen, tsink. Antioksüdante on rikkalikult marjades, puuviljades ning punastes ja rohelistes taimedes.
Vitamiinide ja antioksüdantide allikad: 
  • C vitamiin, beeta.karoteen, foolhape, kaalium, magneesium:
Maasikad, mustsõstrad, rohelised salatid, paprika, tomat, porgand 
  • Kaalium:
Kartul
  • B vitamiinid, seleen, raud, tsink, D vitamiin
Kala, kanaliha, muud lihad
  •  Kaltsium, riboflaviin
Piimatooted, rohelised salatid
  • E, A, D vitamiinid
või, kalamaksaõli, vitaminiseeritud margariinid
  • B vitamiinid, raud, magneesium, tsink, seleen
teraviljatooted

Materjal:
Tallinna Lastehaigla, dr. Putnik