Piimasuhkrutalumatus
Lehmapiim sisaldab 4-5% , rinnapiim 6-8% piimasuhkrut ehk
laktoosi (ld lac - piim). See on liitsuhkur, mis ei saa peensoolest
otse verre imenduda. Soolerakkudes moodustuv ensüüm laktaas peab piimasuhkru
eelnevalt lagundama kaheks lihtsuhkruks - glükoosiks ja galatoosiks, mis
pääsevad läbi sooleseina vereringesse, et osaleda ainevahetuses.
Kui
laktaasi on sooles vähe või see koguni puudub, siis laktoos ei lagune ega imendu
või imendub ainult osaliselt.
Imendumata jäänud piimasuhkur liigub edasi jämesoolde. Seal lõhustavad bakterid
laktoosi gaasideks (vesinikuks, süsinikdioksiidiks, metaaniks) ja hapeteks
(piim- ja äädikhappeks).
Need venitavad ja ärritavad soolt, kutsudes esile:
•
valuhood
•
kõhupuhituse, -korisemise ja -lahtisuse.
Mõnikord
võivad lisanduda
•
higistamishoog
•
külmatunne
•
valu liigestes või kuklas
• või lihtsalt väsimustunne.
Piim kuulub järglastele
Looduses
leidub piimasuhkrut ainult imetajate piimas, teistes toiduainetes seda ei ole.
Piim on imikute, vasikate, varssade, kutsikate jt vastsündinud järglaste toit.
Sündimisel on ensüüm laktaas väga aktiivne. Kui järglane hakkab sööma
täiskasvanu toitu, siis pole tal seedimiseks laktaasi enam vaja ja organism
lõpetab selle valmistamise üsna kiiresti. Valdav osa maailma täiskasvanutest
ei talugi piima, sest nad ei omasta laktoosi. Erandiks on Põhja-Euroopa rahvad
ja nende järeltulijad Põhja-Ameerikas. Miks see nii on, pole veel selge.
Täiskasvanute
laktoositalumatus on pärilik omadus, mille esinemissagedus kõigub rahvuseti
väga suurtes piirides: rootslaste hulgas 1-2%, jaapanlaste ja hiinlaste seas
aga 90-100% täiskasvanutest. Eestimaa eestlastest kannatab
piimasuhkrutalumatuse all 23% täiskasvanutest. Vanemaealistel esineb
laktoositalumatust sagedamini kui noortel.
Testida saab ka ise
Piimasuhkrutalumatuse
saab kindlaks, teha perearsti abiga, kes vajadusel suunab roenteroloogi juurde.
Kuid ka enesekatset võib kasutada: paariks nädalaks tuleks loobuda piimast,
piimatoodetest ja piimaga valmistatud toiduainetest, näiteks pagaritoodetest,
vorstidest, piimašokolaadist jm. Kui selle aja jooksul seedehäired kaovad,
siis võib olla üsna kindel, et süüdlaseks oli piim, täpsemalt piimasuhkur.
Seedehäirete vältimine
Piim
on väärtuslik toiduaine, tahtis kaltsiumiallikas, millest ei tohiks
kergekäeliselt loobuda. Laktoositalumatusega seotud seedehäirete ärahoidmiseks
on mitu võimalust.
- Piirata roosa piima tarvitamist. Kaks kuni kolm grammi laktoosi päevas enamasti vaevusi ei põhjusta. Igaüks saab katsetades ise kindlaks teha, kui suurt piimakogust ta talub.
- Eelistada hapupiimatooteid (jogurt, kohupiim, juust, hapukoor), sest nendes on vähe laktoosi (bakterid on selle osaliselt lagundanud) ja neid talutakse üldiselt hästi.
- Tarvitada vähe laktoosi sisaldavaid toiduaineid, näiteks margariini.
- Söömise ajal võib tarvitada laktaasikapsleid.
- Hoiduda ravimeist (tablettidest ja pulbritest), mis täiteainena sisaldavad laktoosi. Selle kohta saab andmeid ravimile lisatud infolehest või apteekrilt.
- Range piimata dieedi korral tuleks kaltsiumivajaduse rahuldamiseks süüa juustu (eelistada kõvu sorte) või tarvitada kaltsiumipreparaate.
Kui
piimavaba dieet ei aita, siis peab arstiga nõu pidama, sest laktoositalumatus
võib olla tingitud ka teraviljavalgu talumatusest.
Teraviljavalgutalumatus
Erinevalt
piimasuhkrutalumatusest võib teraviljavalgutalumatus ehk tsöliaakia (kr koilia
- koht, kõhuõõs) ilmneda juba imikueas, kui laps hakkab sööma teraviljasaadustest
valmistatud putrusid. Seni rahulik ja rõõmus beebi muutub virisevaks ja kapriisseks,
tal tekivad kõhupuhitus ja gaasivalud ning söögiisu halveneb.
Lapsel
areneb kestev kõhulahtisus ja väljaheide on halvalõhnaline. Tema kasvamine ja
arenemine pidurduvad.
Enamasti
avastatakse tsöliaakia siiski vanemas eas, mõnikord alles vanuril.
Haiged kaebavad:
•
ebamääraseid kõhuvaevusi: kõhulahtisust, aga ka -kinnisust ning gaaside kogunemist
soolestikku
•
mõnikord kõhuvalu, iiveldust ja oksendamist.
Esinevad
vitamiinide ja mineraalainete puuduse nähud. Tsöliaakia võib avalduda ka
sügeleva villilise nahalööbena. Tsöliaatikutel on keskmisest sagedamini
suhkurtõbe, kilpnäärmehaigusi, astmat ja heinanohu.
"Süüdi" on gluteen
Tsöliaakiat
põhjustab teraviljas leiduv valgusegu, millele on antud üldnimeks gluteen (ld gluten
- liim). See valgusegu kahjustab peensoole hattusid, umbes 1 mm kõrgusi
kindasõrmelaadseid limaskesta jätkeid, mis osaliselt või täielikult hävivad. Gluteeni sisaldavad
nisu-, kaera-, rukki- ja odravalgud. Piirkondades, kus toiduteraviljaks on
riis, mais või
hirss,
tsöliaakiat ei esine.
Tsöliaakiasse
haigestuvad inimesed, kellel on selleks pärilik eelsoodumus. Nendel käivitab
gluteen peensoole limaskesta kahjustava immuunreaktsiooni. Iga kümnes
tsöliaakiahaige veresugulane põeb sama haigust. Eestis esineb tsöliaakiat
suhteliselt harva, aastail 1976-1989 diagnoositi seda 13 lapsel. Ilmselt oli
tegemist aladiagnoosimisega, sest haigete sihikindlal otsimisel suurenes nende
arv tunduvalt. Näiteks Soomes esineb tsöliaakiat ühel inimesel viiesajast,
teiste uurijate andmetel isegi neljasajast.
Diagnoosimine ja dieetravi
Ainuüksi
haigusnähtude järgi ei saa tsöliaakiat diagnoosida, sest need on liiga
ebamäärased. Selleks on vaja uurida peensoole limaskestast võetud
proovitükikesi ja veres leiduvaid gluteenivastaseid antikehi. Gluteenitalumatuse
diagnoos on kindel, kui proovitükikestes leitakse kohetunud soolehatte.
Gluteenivaba toitu süües peensoolehatud taastuvad.
Tsöliaakiat
ravitaksegi gluteenivaba dieediga, mida peab järgima kogu elu jooksul.
Gluteenivaba dieedi korral on:
- KEELATUD nisu-, rukki-, odra- ja kaeratooted: sai, leib, tangud, kruubid, koogid, küpsised, vahvlid, kaerahelbed, manna, makaronid, nuudlid, ka viljakohv, pelmeenid, keeduvorst jne
- LUBATUD riis, tatar, mais, hirss, kõik köögi-ja puuviljad, marjad, mahlad, liha, või,munad, tee kakao, oakohv. Täpsed juhendid annab raviarst.
Gluteenivaba dieet parandab enesetunnet kiiresti. Ühe-
kuni kaheaastase dieetravi jooksul ennistub peensoole limaskest täielikult.
Harri Jänes
Kodutohter aprill 2004